רונן (שם בדוי), 32, מירושלים, חולה אפילפסיה מילדות, סבל מהתקפי פרכוס בתדירות יומית. כמו במקרה של חולי אפילפסיה רבים, הוא עבר בדיקות רבות, לעיתים מאוד פולשניות, כדי לאתר את המוקד במוחו הגורם לפרכוסים, אולם בדיקות אלה לא סיפקו את המידע הנחוץ למנתחי המוח והוא נאלץ לעבור ניתוח מוח ידני על מנת לנסות לאתר את המוקד האפילפטי. גם ניתוח זה לא סיפק את המידע הרלוונטי.

לאחרונה עבר רונן ניתוח חדשני בהדסה עין כרם. ד"ר סמי היימן, מנתח במחלקה לנוירוכירורגיה בבית החולים, מסביר שעד כה בניתוח למציאת המוקד האפילפטי, היה נהוג להשתיל באופן ידני אלקטרודות במוקדים חשודים במוח, וכדי להשתיל את האלקטרודות במקום הרצוי ולא לפגוע בכלי דם ובאזורים קריטיים במוח, הניתוח דרש דיוק מרבי. לדבריו, ביצוע הניתוח באופן הזה הגביר את הסיכון לטעויות אנוש והוא היה נמשך זמן רב, כשש שעות בערך. "המנתחים היו צריכים לחבר את ראש החולה למסגרת מיוחדת ולכוון באופן ידני עבור כל מסלול של אלקטרודה את זווית הכניסה ואת המיקום המדויק שאליו הם שואפים להגיע".

ניתוח רובוטי בהדסה (צילום: הדסה)
בשורה משמעותית לחולי אפילפסיה | צילום: הדסה

השבוע, לראשונה בארץ, רונן עבר בהדסה ניתוח להשתלת האלקטרודות בעזרת רובוט חדשני, Stealth Autoguide, שנתרם לבי"ח על ידי ארגון USAID ובמהלכו הושתלו בעומק מוחו 12 אלקטרודות. "תכננו מראש את מסלול ההשתלה במערכת ממוחשבת והרובוט הכווין אותנו, ללא מגע יד אדם, אל הנקודה המדויקת שבתוכה שאפנו להשתיל את האלקטרודה. הגענו עם הרובוט לדיוק של בין 0 ל-0.3 מ"מ ולאחר הניתוח כל האלקטרודות נמצאו בדיוק במקום שבו התכוונו להשתיל אותן מראש", מספר ד"ר היימן. מהדסה נמסר כי רובוט זה נמצא בשימוש ברחבי העולם וכבר רשם הצלחות רבות לניתוחים מסוג זה.

"הישג יוצא דופן"

"השימוש ברובוט קיצר את זמן הניתוח בחצי מהזמן, ושיפר משמעותית את רמת הדיוק של ההשתלה, מה שבפועל הפחית את הסיכון לסיבוכים ומגביר את סיכויי ההצלחה באיתור המוקד האפילפטי ובריפוי החולה. "מדובר בהישג יוצא דופן מבחינתנו. מובן שכמנתחים אנחנו סומכים על היכולת האנושית, אך האפשרות להסתייע ברובוט שמסוגל להגיע לרמת דיוק מקסימלית ולקצר את זמן הניתוח באופן משמעותי, היא לא פחות מפריצת דרך עבורנו".  

ד"ר היימן מציין כי הטכנולוגיה החדשנית מאפשרת לטפל במוקד האפילפסיה בצורה המיטבית."הוא נשאר לניטור ולהשגחה במשך מספר ימים כשהאלקטרודות עדיין מושתלות במוחו ודרכן אנחנו רושמים את הפעילות המוחית באופן רציף. בזמן הזה אנחנו דווקא כן מעוניינים שהמטופל יפרכס, כדי שנוכל לראות מאיזה מקום במוח הפרכוס מתחיל", הוא מסביר. לאחר שהרופאים יזהו את המוקד האפילפטי בעזרת האלקטרודות, יוצע לו לעבור ניתוח לכריתת אותו מוקד במטרה לרפא אותו ממחלת האפילפסיה – כל זה בזכות האיתור המדויק שאפשר הרובוט. "ביצוע ניתוח מסוג זה עם טכנולוגיה חדשנית ומתקדמת בדמות הרובוט, ישפר משמעותית את המענה הרפואי שנוכל להעניק למטופלים חולי אפילפסיה, בתקווה שיירפאו לחלוטין מהמחלה".