בשנים האחרונות יותר ויותר הורים בישראל בוחרים להאכיל את ילדיהם בסמוצ'י: מחיות בצורת שקיות למציצה (סקוויז), עם עלייה דרמטית של 600% במכירת מוצרים אלה בארץ בין השנים 2022-2018. אלא שבנייר עמדה שמפרסם היום (שני) אגף התזונה במשרד הבריאות, מתריעים המומחים כי למוצר השלכות בריאותיות משמעותיות על הילדים: "שקיות אלו אומנם נוחות לשימוש ונתפסות כמכילות 'מזון בריא' (פירות וירקות)" נכתב במסמך, "יחד עם זאת, חשוב לדעת ולהכיר את הנזקים הפוטנציאליים להתפתחות ולבריאות התינוקות והפעוטות, את מאמצי השיווק של התעשייה ואת ההשפעה על דפוסי האכילה בגיל קריטי זה", נכתב.

אחת ההשפעות עליה מצביע המשרד, היא צריכה של אנרגיה וסוכר בזמן קצר בהשוואה לאכילה של חתיכות פרי, או פרי מרוסק שנאכל באמצעות כפית. כמו כן, מתריעים באגף התזונה כי המוצר, שמגיע בצורת מחית ובמרקם אחיד, עובר תהליך עיבוד "שעשוי לשנות את הרכבו וזמינות רכיבי התזונה שבו, ועלול להשפיע על רמת השובע ועל הצריכה האנרגטית וכן על הרכב חיידקי המעי".

עוד מציינים בנייר העמדה כי "האכלה תכופה בפירות מחייתים משקיות למציצה, עלולה להגביר את הסיכון לאכילת יתר ועלייה מהירה במשקל בקרב תינוקות ופעוטות. כתוצאה מכך גובר הסיכון לעודף משקל והשמנה ומחלות הקשורות בכך בהמשך החיים". באגף התזונה מתייחסים גם לנזק שהמוצר עלול לגרום לשיניים: "תוכן השקית, העתיר לעיתים בסוכר, מכסה את השיניים ומגביר את הסיכון להתפתחות עששת", נכתב. עוד עולה מהמסמך כי שקיות המזון למציצה עלולות להוביל לבררנות אכילה של הילדים בהמשך החיים בשל "חוסר חשיפה למראה הפרי או הירק, לריחם ולמרקם שלהם".

אזהרה נוספת שעולה מנייר העמדה, נוגעת להשפעות המוצר על הלמידה וההתפתחות התקינה של התינוקות. לפי המשרד, "תהליך הלמידה המוטורית להאכלה עצמית דורש קואורדינציה ודיוק של התנועה להבאת המזון אל הפה. מיומנויות תחושתיות מוטוריות אלו אינן מתורגלות בזמן מציצת מזון משקית - מה שעלול להביא לעיכוב של ההתפתחות, ולפגוע בלמידה של התינוק לאכול בעזרת כפית, לחקור את המזונות דרך השפתיים, הלשון והידיים, ואף לתרגל את הלעיסה". עוד מציינים כי נמצא קשר בין התפתחותן של מיומנויות אורו-מוטוריות מוקדמות, כגון נגיסה ולעיסה, לבין התפתחות הדיבור והשפה בשלב מאוחר יותר.

בהמשך מציע המשרד להורים להימנע מצריכה קבועה של המוצר ומוסיף כי "אם בכל זאת מאכילים תינוקות ופעוטות בשקיות מזון למציצה - אין לסחוט את תוכן השקית ישירות לפי התינוק או לאפשר לו למצוץ מתוך השקית, אלא להעביר לכלי ולאפשר אכילה בכפית". המשרד גם מעודד קידום הסברה ורגולציה לסימון מזון לתינוקות, הכולל כתיבת אזהרות ברורות על גבי אריזת שקיות מזון למציצה בנוסח "אין להאכיל תינוקות וילדים ישירות מהשקית או לאפשר להם למצוץ ממנה", או "מציצת מחית ישירות משקית עלולה להזיק לשיניים של ילדים צעירים ואינה תומכת בפיתוח הרגלי תזונה בריאים".