עלייה בנגיפי החורף בישראל: החורף בשיאו ורמת התחלואה הנגיפית בישראל נמצאת במגמת עלייה ברורה. כמה רופאים שעמם שוחחנו מדווחים על עלייה במספר החולים המגיעים למרפאות עם תסמינים נשימתיים שונים. ד"ר עופר בלומנפלד, מומחה ברפואת משפחה במחוז צפון במכבי שירותי בריאות, מציין כי בשלושת השבועות האחרונים הוא עד לעלייה משמעותית בתחלואה הנגיפית, בעיקר בדרכי הנשימה העליונות והתחתונות. "יש תחלואה מתועדת בעיקר בנגיפי הקורונה והשפעת. אם עד לפני כחודש, מקרי התחלואה בקורונה היו זניחים והגיע אליי מקרה אחד בשבוע בערך, בשבוע האחרון אני מאבחן מדי יום לפחות שניים-שלושה מקרים מוכחים".

לדבריו, התסמינים הנפוצים בימים אלה הם: נזלת, כאב גרון, שיעול, כאבי ראש וחום. בנוסף, הוא מציין שתסמיני זן הקורונה הנוכחי שונים מאלה שהתרחשו בעבר בעקבות הידבקות בזן המקורי. "מי שחלה בקורונה בעבר לא בהכרח חווה את אותם התסמינים בתחלואה הנוכחית. מה שמאפיין את הנגיף כיום זה בעיקר כאבי ראש חזקים, כאבי גרון ולעיתים גם נזלת או שיעול, עם או ללא חום גבוה".

כדי להבחין בין קורונה או שפעת לבין מחלה נגיפית אחרת, הוא מציע לרכוש בבתי המרקחת בדיקה משולבת שאותה ניתן לבצע באופן עצמאי בבית. "ברגע שמישהו מבני הבית מתחיל להראות תסמינים של מחלות חורף כמו שיעול, נזלת, חום גבוה או כאבי ראש למשל, חשוב שבני הבית יבצעו את הבדיקה הנגיפית ויראו אם מדובר בקורונה, שפעת או במחלה נגיפית אחרת. אגב, בהחלט ניתן לחלות גם בתחלואה כפולה". עם זאת, הוא מסביר כי מרבית הצעירים הנדבקים בנגיפי דרכי הנשימה העליונות צפויים להחלים תוך מספר ימים באמצעות טיפול תומך והקפדה על מנוחה".

ילד ישן, חולה (צילום: Dragana Gordic, shutterstock)
התחלואה מתגברת גם אצל הילדים | צילום: Dragana Gordic, shutterstock

גם ד"ר ג'ולי שלייפר, מומחית ברפואה פנימית ב"כללית", מבחינה בעלייה בתחלואה: "יש הרבה מאוד חולים שבימים אלה מתלוננים על תסמינים האופייניים לעונת החורף. אני בהחלט יכולה להעיד על עלייה במקרי התחלואה בקורונה וגם השפעת מתגברת מאוד, אם כי ישנם הרבה מאוד וירוסים דמויי שפעת ולכן עד שלא עושים בדיקה לא באמת ניתן לדעת בוודאות שאכן מדובר בנגיף כזה או אחר. כמו כן, יש מבוגרים רבים שנעזרים בתרופת הקורונה הזמינה עבורם".

תחלואה מוגברת גם אצל הילדים

התחלואה המתגברת מורגשת מאוד גם אצל הילדים. "חד משמעית, יש הרבה יותר ילדים שחולים כרגע", מאשר רופא הילדים ממכבי ד"ר דב טשרנין. "רבים סובלים בעיקר ממחלות ויראליות, בעיקר בדרכי הנשימה העליונות". כמו כן, הוא מציין כי פעולות שיכולות להקל את תסמיני השיעול והנזלת אצל פעוטות הן בעיקר שימוש באינהלציות מי מלח. "ניתן גם לשקול תרופות שמסוגלות להפחית את הגודש בהתאם לגיל הילד ובהתייעצות עם רופא".

פרופ' רונית לובצקי, מנהלת מחלקת ילדים בי"ח דנה - דואק, איכילוב, מציינת שגם אצלה היא מבחינה בתחלואה נשימתית רבה לאחרונה. "בנוסף לכל הווירוסים העונתיים העיקריים שבראשם השפעת, אני רואה הרבה מאוד חולי קורונה, והרבה סיבוכים שמתבטאים בדלקת ריאות".

ד"ר חגית לוין מומחית ברפואת ילדים וריאות בכללית מחוז שרון שומרון ושניידר: "במהלך החורף יש עלייה בשכיחות התחלואה על רקע וירוסים נשימתיים, בגינם ילדים סובלים בעיקר מחום, נזלת ושיעול. הווירוסים השכיחים בעונה זו הם שפעת, קורונה אך גם אחרים כמו RSV, רהינווירוס ועוד. אצל ילדים הסובלים מרגישות בדרכי אוויר וירוסים אלה יכולים לגרום למחלה יותר ממושכת או יותר חמורה כולל הופעה של קושי נשימתי, צפצופים וסיבוכים כמו דלקת ריאות".

מתי כדאי לראות רופא?

ד"ר בלומנפלד: "אם המחלה נמשכת מעל 4 ימים, ובהנחה שבדיקת הקורונה שלילים והתסמינים אינם חולפים, מומלץ לגשת לבדיקה". המלצה זו תקפה לדבריו גם לגבי חולים הנמנים עם אחת מהאוכלוסיות הבאות שבסיכון: קשישים, נשים בהיריון, מחלות כרוניות (אסתמה ומחלות לב) ומחלות המדכאות את מערכת החיסון.