לפי הערכות שונות בעולם, במהלך שנת 2023 אנחנו צפויים להיפרד לשלום ממגפת הקורונה, שליוותה אותנו בשנים האחרונות ושינתה לחלוטין את חיינו. האם יש באמת סיכוי כזה? פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן, לא ממהר להכריז על סיום המגפה. "לא הייתי אומר שזה נפסק אבל זה בהחלט פחת. כיום העולם נמצא במצב טוב פי כמה בהשוואה למה שהיה בתחילת המגפה או אפילו לפני שנה. אם בתקופת האומיקרון היו 4 מיליון נדבקים בעולם ביום, היום יש בערך מאה אלף. אם בתקופות השיא היו עשרות אלפי מתים ביום – היום יש מאות. עדיין, נגיף הקורונה ממשיך להסתובב והמגפה נמצאת כעת בשלב האנדמי שלה – כלומר היא נמצאת ברקע אבל לא ברמת התפשטות מסוכנת".


פרופ' כהן מסביר שהקורונה עדיין מטרידה את המומחים במידה מסוימת. "ראשית, הלונג קוביד עדיין בשטח. אנחנו יודעים שככל שאנחנו מתרחקים מתחילת המגפה, הסיכויים לסבול מתסמיני התופעה פוחתים. ועדיין, לא מעט אנשים סובלים מזה ואי אפשר להתעלם מכך. שנית, תמיד קיים חשש שהקורונה תדביק חיות ותעבור מוטציות מסוכנות. ברגע שווירוס עובר לחיה, הוא צריך להתאים את עצמו לגוף שלה, מה שגורם לו לעבור שינוי שעשוי להיות מסוכן. בנוסף, קיים חשש ששני זנים ממשפחת וירוס הקורונה ייפגשו בתוך חיה ויצרו וירוס חדש. אנחנו מכירים את התופעה משפעת החזירים או משפעת העופות. צריך להיות ערים לתהליך הזה, וכמו שמנסים לנבא מה יקרה בכל שנה עם השפעת, אולי יש מקום לעקוב גם אחר היציבות הגנטית של וירוס הקורונה.

אנשים הולכים במסכות בשוק מחנה יהודה בירושלים (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
"העובדה ש-99 אחוז מהאוכלוסייה כבר נחשפו לקורונה מעניק לנו חסינות מסוימת" | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90


מה לגבי השינוי בתסמינים שאנשים חווים?
"בשנה החולפת לא שמנו לב לשינוי דרמטי. בעקר נתקלים בתסמינים המוכרים שכוללים: חום, עייפות, נזלת, כאבי שרירים, אובדן טעם וריח. יש מעט אנשים שמתלוננים גם על כאבי גב ובעיות עיכול".


מה יהיה פה להערכתך בעוד שנה?
"אם יש משהו שלמדנו מהקורונה זה ענווה. אנחנו לא באמת יודעים מה יהיה, אבל בגדול המגמה נראית חיובית. העובדה ש-99 אחוז מהאוכלוסייה כבר נחשפו לקורונה מעניק לנו חסינות מסוימת. חשוב להיות עם האצבע על הדופק, להשקיע במערכות הבריאות בכל זמן ולהגיב במהירות אם מתעורר זן מטריד, שלא לדבר על וירוסים אחרים שיכולים לצוץ".


יש תרחיש שבכלל לא נראה יותר קורונה?
"קשה לי לראות עולם שבו הקורונה נעלמה. לעומת נגיפים כמו פוליו או אדמת שפותחו נגדם חיסונים יעילים, כיום אין לנו חיסונים שמונעים את ההדבקה בקורונה. כאמור, מדובר בווירוס נשימתי שבדומה לשפעת נוטה לעבור שינויים רבים, וכידוע, משפחת וירוסי הקורונה לא יוצרת זיכרון חיסוני לטווח ארוך. לכן, הרבה יותר סביר בעיני זה שנישאר במצב אנדמי כפי שאנחנו כיום. לשמחתי, ההשפעה של הקורונה על מערכת הבריאות כיום היא זניחה יחסית. אין תחנות בדיקה, אין מחלקות בקריסה, אני מקווה מאוד שהמצב לא יחמיר בעתיד".