רבים מתושבי הצפון עדיין מפונים מבתיהם. במרכז הרפואי לגליל בנהריה, המרוחק כ-10 ק"מ מהגבול עם לבנון, מאושפזים מטופלים במתחמים תת-קרקעיים. בתחילת החודש בוצע לראשונה במרכז הרפואי ובישראל, ניתוח רובוטי להסרת גידול במוח. 

סמדר, בתה של גילה מדמון בת ה-84 שעברה את הניתוח בהצלחה, מספרת: "בחצי השנה האחרונה מצבה הבריאותי של אמי, השוהה בבית אבות הידרדר. בדיקות הדמיה שביצעה אבחנו כי היא סובלת מגידול במוח – תוצאה של מחלת הגזזת שממנה סבלה לפני שנים רבות. היא עלתה מתימן, ובאותה תקופה מרבית העולים משם עברו הקרנות. רק בדיעבד הבינו שהן גורמות לגידולים".

הגידול הלך והתפשט במוחה של מדמון, ובחצי השנה האחרונה גדל באופן משמעותי, מה שגרם לשיבוש משמעותי בשגרת חייה. "הוא פגע לה בשמיעה, בראייה, ביציבות. בפועל, היא הפכה לסיעודית לחלוטין והתנהלה על כיסא גלגלים. כל צד ימין שלה היה משותק לחלוטין והיא בקושי הצליחה לזוז", מספרת סמדר.

גילה מדמון ובתה סמדר (צילום: לגליל)
גילה מדמון ובתה סמדר | צילום: לגליל

מנהל המחלקה הנוירוכירורגית בלגליל, פרופ' ז'אן סוסטיאל, מסביר כי מדובר בגידול שפיר בגודל 5 ס"מ מסוג מנינגיומה. לדבריו, בשיתוף עם המטופלת ובני משפחתה, חרף גילה המתקדם ומיקום הגידול, הוחלט לבצע ניתוח לכריתתו. הניתוח בוצע באמצעות מיקרוסקופ דיגיטלי רובוטי ייחודי. "למרות העובדה שאנחנו בית חולים שממוקם בפריפריה, ולמרות המצב הביטחוני הרגיש באזור, החלטנו להביא את המכשיר החדשני מגרמניה אלינו לבית החולים. מדובר במכשיר שמשלב טכנולוגיה רובוטית המסייעת לכירורג. הרובוט מחזיק בקצה שלו מצלמה תלת-ממדית שיכולה לבצע פעולות שלרוב אינן ברות ביצוע, כמו למשל זיהוי חכם של מטרה. המצלמה משדרת תמונה תלת-ממדית במספר מסכים, ובזמן זה הצוות מרכיב משקפיים מיוחדים שמאפשרים לראות שדה רחב. הצילום המיוחד מאפשר לסמן דברים כמו כלי דם, מסילות או סיבים במוח".

פרופ' סוסטיאל מציין כי הניתוח עבר בהצלחה והמטופלת התאוששה תוך פרק זמן קצר ושוחררה לביתה במצב טוב. "מצבה של אמי הולך ומשתפה. הוציאו את הגידול וכיום היא נמצאת בשיקום. היינו במרתף תחת אזעקות ולשמחתי בזכות אנשי הצוות הצלחנו לעבור את זה בהצלחה".