אף שנראה כי מגמת התפשטות הקורונה דועכת במרבית חלקי העולם, בימים אלה עוקב ארגון הבריאות העולמי, אחר זן חדש ממשפחת האומיקרון שהתגלה בהודו - XBB.1.16. לפי הדיווחים, מדובר בזן מידבק במיוחד, אם כי פוטנציאל הסיכון שלו עדיין לא ברור.

"זה לא מפתיע שאנחנו רואים מדי פעם גלים של קורונה במקומות שונים בעולם, אבל לא בטוח שיהיה לזה אפקט על האוכלוסייה בישראל", אומרת ד"ר ג'ודי שלייפר, ג'ולי שלייפר מומחית ברפואת משפחה כללית מחוז שרון שומרון. "הזן הנוכחי אומנם נראה מידבק יותר, אבל רק בעוד שבועיים-שלושה נוכל לדעת אם הוא באמת מסוכן יותר". אגב, היא מציינת שלא ברור אם העובדה שהזן מתפשט בקצב מהיר יחסית ביבשת, נובעת מכך שהוא אכן מידבק יותר, או בשל תנאי הצפיפות וההיגיינה הנמוכה במקום.

"אני חושבת שהמקרה הזה הוא רק תזכורת קטנה לכך שהקורונה עדיין פה, ושמדי פעם היא יכולה להרים את ראשה. אבל בתקופה הנוכחית אנחנו מתמודדים גם עם שפעת ועם עלייה בווירוסים נשימתיים אחרים, ולכן אני חושבת שתמיד כדאי להישמר", מציינת ד"ר שלייפר. "זה אומר שאם הולכים למקומות בעלי פוטנציאל הדבקה גבוה כמו קופות חולים או לכאלה שיש בהם אוכלוסייה בסיכון כמו בתי אבות, חשוב לעטות מסכה ולשמור על תנאי אוורור והיגיינה. גם כשמתארחים בסדר אצל קרוב משפחה מבוגר, חשוב לוודא שמרגישים טוב".

הקורונה בישראל (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
"קשה לי להאמין שבחודשים הקרובים נראה וריאנט מסוכן או מאיים" | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

גם פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן, לא מתרגש במיוחד מהידיעה. "זה צפוי שנראה התפרצויות מקומיות כאלה, אבל קשה לי להאמין שבחודשים הקרובים יתגלה וריאנט מסוכן או מאיים. באופן כללי, הזן שייך למשפחת ה-XBB ואנחנו כבר מכירים אותו. הוא קיים גם בישראל, בארה"ב ובאירופה וזוהה גם ביפן, בקנדה ובדרום אפריקה. לשמחתי, כרגע אין עלייה משמעותית שלו בארץ".