הסתיו כבר ממש כאן באופן רשמי, ולפי התחזיות, צפויה לנו עונת שפעת מאתגרת במיוחד. "בד"כ אנחנו רואים את שיא התחלואה בסביבות דצמבר – ינואר, אבל כבר עכשיו רואים עליה מסוימת במקומות מסוימים", מסביר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן. הוא מציין שבאוסטרליה הייתה עונת שפעת יחסית קשה שכללה מקרי תחלואה רבים לצד אשפוזים ואף תמותה. גם הקורונה שמתפשטת בחצי הכדור הצפוני מדאיגה את המדענים. פרופ' כהן מציין שבעוד שבמקומות כמו יפן ומקסיקו נראה כי ישנה ירידה של כחמישים אחוז במקרי התחלואה בנגיף, באזורים אחרים – בעיקר בחצי הכדור הצפוני, רואים עלייה משמעותית. "באיטליה תועדו 50 אחוז יותר מקרים של קורונה לאחרונה, בבלגיה – 40 אחוז ובצרפת – עלייה של 80 אחוזים. זה בהחלט מטריד אבל עדיין מוקדם לדבר על גלים בעיקר לאור העובדה שאין כרגע זן מאיים במיוחד. בשורה תחתונה - ישנם מקומות שרואים בהם עליה ובחלקם ירידה וישראל נמצאת במקום יציב באמצע בינתיים עם מקדם הדבקה שכרגע מעט ירד והוא עומד על 0.76 ועם מספר חולים קשים יציב – סביב 90".

אישה עם מסכה באוטובוס (צילום:  Aleksey Boyko, shutterstock)
נוסעים ברכבת? כדאי שתיקחו איתכם מסכה לנסיעה | צילום: Aleksey Boyko, shutterstock

שימוש במסכות - לא בהכרח

האם הקורונה שעדיין מתפשטת והשפעת שצפויה להכות חזק הן סיבה מספיק טובה לחזור להשתמש במסכות? ובכן, אם לשפוט לפי המומחים – לא בטוח.
"במקומות שונים בעולם עדיין ממליצים לעטות מסכה בכל הזדמנות, ויש מדינות בעיקר במזרח הרחוק, שאימצו את המסכות כחלק מאורח החיים השגרתי, לאו דווקא בהקשר הקורונה אלא כדפוס יעיל למניעת מחלות וירליות", מציין ד"ר דורון דושניצקי, מומחה ברפואת ילדים וחבר בעמותת "מדעת". "באופן תיאורטי יש בכך הגיון, משום שככל שמקטינים את החשיפה לזיהומים שונים כך ההגנה טובה יותר. אולם, לי כרופא ילדים קשה להמליץ לכולם לעטות מסכה בכל מקום, משום שאני מביא בחשבון גם את הפן החברתי. התקשורת הבין אישית שלנו מושפעת בין היתר ממימיקה של הפנים שלנו, וכשאין סיבה משמעותית לעטות מסכה אני לא חושב שצריך להמליץ עליה באופן גורף".
עם זאת, ד"ר דושניצקי מציין כי הוא ממליץ להמשיך להשתמש בה במקרים מסוימים: "בראש ובראשונה חשוב להמשיך לעטות את המסכה במתקנים רפואיים ובבתי אבות, בהם זאת חובה. מעבר לכך, אני ממליץ להפעיל היגיון בריא ולעטות מסכה גם במקומות צפופים כמו ברכבת, באזורי בילוי המוניים וגם בסביבת מדוכאי חיסון או כאשר מדובר באנשים בקבוצות סיכון המבלים במקומות ציבוריים. כמו כן, חשוב לנקוט אמצעים אחרים שמסייעים להגן מפני הידבקות: שטיפת ידיים לפני אכילה, אוורור החדרים וגם להקפיד על חיסון לשפעת שהחל ממש בימים אלה. כל הצעדים הללו מסייעים בהקטנת הסיכוי להידבק".

פרופ' כהן מוסיף: "אני לא חושב שאחנו כרגע במצב שבו אפשר לשלוט בקורונה באמצעות שימוש במסכה משום שהנגיף הרבה יותר מידבק. די בכך שאנחנו עוטים אותה ושולחים את הילדים לבית הספר בלעדיה כדי שנידבק מהם. מעבר לכך, צריך לזכור שיש משהו חיובי בחשיפה לנגיפי החורף שמאפשרים חסינות עדר גדולה יותר מפני זיהומים נשימתיים לדוגמה. בשנה שעברה שילמנו מחיר כבד וראינו יותר זיהומים כאלה בקרב ילדים, בין היתר בגלל ההקפדה המשמעותית על ריחוק שנשמרה בשנתיים שקדמו לה. אני חלילה לא מעודד הדבקה יזומה שעלולה לסכן, אבל אין ספק שגם לתהליכי החשיפה הטבעיים לנגיפים יש משמעות מסוימת ברמת ההגנה הכללית על הציבור".