הצעת חוק חדשה, שהונחה השבוע על שולחן הכנסת בתמיכת 20 חברי כנסת מרוב הסיעות, ממשיכה לאתגר את משרד הבריאות. ההצעה מבקשת להציב רף חדש במלחמה נגד העישון: הגבלה של מכירת מוצרי הטבק למי שמלאו לו 21 או יותר — לעומת החוק הקיים, שמגביל לגיל 18 בלבד. ההצעה מתבססת, בין היתר, על מחקרים שמראים כי מרבית הצעירים שלא מתחילים לעשן לפני שנות ה–20 המוקדמות לחייהם — לא יתחילו לעשן בשום שלב.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ההצעה אולי נשמעת קיצונית מבחינת החדירה לאוטונומיה של הפרט, אך שינוי זה כבר צובר תאוצה, ולא רק במעוזים דמוקרטיים: רק השבוע הודיע מושל מדינת ניו ג'רזי, כריס כריסטי הרפובליקאי, כי מנובמבר הקרוב תיאסר מכירת סיגריות, לרבות סיגריות אלקטרוניות, לצעירים מתחת לגיל 21. מוכר שיפר את החוק וייתפס, צפוי לקנס בסך 1,000 דולר.

כריסטי אמר כי הגיע הזמן להגן על צעירי ניו ג'רזי על ידי מתן "זמן רב יותר לפתח בגרות והבנה טובה יותר באשר לסיכונים שבעישון ובנוגע לכך שעדיף לא להתחיל לעשן מלכתחילה". כריסטי ציין כי יש לו היכרות אישית וכואבת עם הנושא: "אמי מתה כתוצאה מעישון", סיפר, "ואף אחד לא צריך לאבד את חייו בגלל חומר ממכר". בנוסף, נשלף גם הטיעון הכלכלי בהקשר למניעת עישון: "ככל שפחות אנשים יפתחו הרגלי עישון מסוכנים ויקרים שעלולים לגרום לבעיות בריאות — כמו סרטן הריאה, מחלות לב ובעיות התפתחות — כך יפחת הלחץ על מערכת הבריאות", אמר.

"החוק ישפיע בעיקר על תיכוניסטים"

אם החוק יעבור בישראל, הגילים שיושפעו ממנו — 21–18 — הם גילי השירות הצבאי, שנחשב לזרז מרכזי בהתחלת עישון בקרב צעירים. כך, מחקר ענק שנעשה בצה"ל ובדק לאורך השנים את הרגלי העישון של כ–30 אלף חיילים וחיילות בשירות חובה, גילה ששכיחות העישון עלתה באופן דרמטי מיום הגיוס עד ליום השחרור משירות חובה — משיעור של 26.2% מעשנים ביום הגיוס ל–36.5% מעשנים ביום השחרור. כמעט אחד מכל חמישה חיילים שהתגייסו כשהם לא מעשנים — התחיל לעשן במהלך השירות הצבאי. בנוסף, בסקר שנערך באחרונה בצה"ל דיווחו 85% מאלה שלא מעשנים כי הם נחשפים לעשן סיגריות בשגרת השירות, כלומר לעישון כפוי.

אם הצעת החוק תתקבל, היא עשויה להשתלב היטב עם החזון שעליו הכריז באחרונה צה"ל — "צבא נקי מעישון". בצה"ל החליטו להוציא את הסיגריות מהבסיסים, לצמצם באופן משמעותי את אזורי העישון המותרים, להגביר את האכיפה והענישה כלפי מעשנים במקומות אסורים, ובהמשך אף לאסור בהדרגה על עישון בבסיסים.

ד"ר מארק לוריא, יו"ר הוועדה הציבורית להגבלת העישון, הוא הכוח המניע מאחורי הצעת החוק. לדבריו, "החוק ישפיע בעיקר על התיכוניסטים — כי יהיה להם הרבה יותר קשה לקנות סיגריות, אם המגבלה תעלה מגיל 18 ל–21. בארה"ב היתה ירידה דרסטית בעישון בקרב תיכוניסטים במקומות שבהם החוק יושם. גם לצה"ל יהיה קל יותר לאכוף את איסור העישון אם תהיה תמיכה של חוק שאוסר מכירת סיגריות עד גיל 21 — ומספר המתגייסים המעשנים יירד באופן דרמטי".

ח"כ יהודה גליק (הליכוד) מעיד כי לא היה קשה לגייס חתימות של ח"כים מכל קצוות הקשת הפוליטית. על הצעת החוק חתומים חברי כנסת מרוב הסיעות — ובהם תמר זנדברג (מרצ), מיקי רוזנטל (המחנה הציוני), יעל גרמן (יש עתיד), נורית קורן (הליכוד), יעקב מרגי (ש"ס), בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי), טלי פלוסקוב (כולנו), עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת) ועוד רבים.

"עליו להתנצל". ח"כ גליק (צילום: חדשות 2)
ח"כ יהודה גליק | צילום: חדשות 2

עוד ב-mako בריאות
>> האימון שישרוף שומן תוך חמש דקות בלבד
>> למה גוגל יצרה 20 מיליון יתושים במעבדה?
>> תציצו במראה: האם יש לכם נמשים בעיניים? 

גליק מסביר כי הרציונל מאחורי הצעת החוק הוא ש"הדרך היעילה ביותר בעולם למנוע עישון היא להגביל את הנגישות לסיגריות. כמו שאנחנו מנסים להעלות את המס על הטבק, אנחנו מבקשים גם להעלות את הגיל המותר לעישון". לדבריו, העלאת הגיל תסייע גם במניעת מקרים של ילדים בני 15 ו–16 שנראים בחזותם כבני 18 — ורוכשים סיגריות בחופשיות, או מבקשים מחברים שקרובים לגיל 18 לרכוש עבורם. "הרעיון הוא להקשות על הנגישות לסיגריות כדי שלא יתחילו לעשן בגיל צעיר", הוא מסביר.

באשר לטענה כי מדובר בחוק שמתערב מאוד בהחלטות האישיות של הפרט, אומר גליק כי "אני כל הזמן אומר שאנחנו מצווים לעצור את מי שעומד לקפוץ מהגג — אז למה להרשות התאבדות רק מפני שהיא אינה מיידית? בנוסף, הכלל הליברלי הראשון אומר שמותר לך לעשות מה שרוצה עד שזה נוגע לקצה האף של השני. אבל מדי שנה מתים מאות ישראלים שאינם מעשנים כתוצאה מעישון כפוי".

>> דרמה במערכת הבריאות: רופאים לא יוכלו להפנות לעצמם מטופלים לניתוח פרטי

>> נציגי חברות הטבק יורשו להשתתף בדיוני "יום ללא עישון" בכנסת

שאלת מיליון הדולר: מה עמדת ליצמן בנושא

בינתיים, המאבק העולמי בעישון נמשך, בפרט בארה"ב. ניו ג'רזי היא המדינה השלישית בארצות הברית שמגבילה את גיל העישון ל–21. הוואי היתה המדינה הראשונה הגבילה את הגיל בחוק, ועשתה זאת כבר ב–2015. בשנה שעברה הצטרפה אליה קליפורניה, ובאורגון החוק רק מחכה לחתימה סופית של המושלת הדמוקרטית, קייט בראון. זאת, בנוסף ליוזמות מקומיות יותר של איסור עישון עד גיל 21 ברחבי ארה"ב — למשל בערים ניו יורק, בוסטון, סן פרנסיסקו וקליבלנד.

לפי מחקר של המכון הלאומי האמריקאי לרפואה, העלאת הגיל המינימלי לעישון ל–21 בכל ארה"ב עשויה לחסוך 250 אלף מקרים של מוות מוקדם ו–45 אלף מקרים של סרטן ריאות בקרב אמריקאים שנולדו בין שנת 2000 ל–2019.

"שאלת מיליון הדולר", כפי שמגדיר זאת גליק, היא מה תהיה עמדתו של שר הבריאות, יעקב ליצמן (יהדות התורה), בנוגע להצעת החוק. באחרונה ליצמן סירב לדבר עם גליק, לאחר שהאחרון מתח עליו ביקורת בכנסת על חוסר העשייה שלו בנושא העישון. משרד הבריאות מסר בתגובה כי "משרד הבריאות מעוניין לבחון את הישימות בתנאים של מדינת ישראל, ובכלל זה של השירות בצה״ל".

* הכתבה פורסמה ב- TheMarker