א', חולת ALS (המשתייכת לקבומת מחלות ניווניות הפוגעות בתאי העצב המוטוריים) פנתה בצעד דרמטי לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה להורות לגורמי הטיפול הרפואיים לאפשר לה לסיים את חייה ולנתק אותה ממכשירי ההנשמה.
החולה, תושבת מרכז הארץ בשנות השישים לחייה, היא אלמנה כתוצאה ממותו של בעלה בגיל צעיר מאוד ואמא לשלושה ילדים. היא פנתה באמצעות עו"ד אמיר קוזקוב לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בבקשה לאפשר לה לסיים את חייה, לאור מצבה הבריאותי.
בבקשתה היא מתארת כי לא נותר טעם לחייה. "אין טעם לחיים שלי, אני תלויה באחרים. תנתקו אותי מהמכשירים". במצבה הרפואי הנוכחי, היא נזקקת להנשמה, הזנה ועזרה סיעודית מסביב לשעון. היא מתקשרת עם הסביבה שלה רק באמצעות מצמוץ עיניים ותנועת שפתיים. "אני מבקשת לגמול אותי ממכונת ההנשמה", נכתב' בתצהיר שהגישה לבית המשפט.
לפני כשלוש שנים אובחנה כחולת ALS. "למרות הכול טיפחתי זוגיות שנייה, עבדתי בתפקיד משמעותי וטיילתי ברחבי העולם. דווקא בטיול האחרון לאחר שמעדתי ונפלתי חלה הדרדרות קשה במצבי. מדובר במחלה ארורה שאין לה מרפא. ניסיתי בכל דרך לקבל טיפול להאטת המחלה., לפני כשנתיים נאלצתי לצאת לפנסיה מוקדמת ואף לאחריה המצב הלך והדרדר"', כך על פי הבקשה.
עו"ד קוזקוב צירף חוות דעת רפואיות על מצבה של א' והעובדה שהיא מבינה היטב את משמעות הבקשה שלה לסיים את חייה ללא סבל.
נציג היועץ המשפטי לממשלה אישר את בקשתה של א', מאחר שהשתכנע מחוות הדעת הרפואיות שמצבה לא צפוי להשתפר וכי מחלתה סופנית.
נציג היועמ"ש החליט כי התהליך יתבצע בהדרגתיות: רופא יברר עם א' את עמדתה בעניין ואם תעמוד על כך שזה רצונה לסיים את חייה אז יש להפחית את כמות אחוזי החמצן הניתנים לה עד ל-21.
השופטת חדווה וינבאום וולצקי קיבלה את בקשתה של א' לסיים את חייה בכבוד. "זכותו של אדם לסרב לקבל טיפול גם אם דבר יביא למותו, יונקת את כוחה מחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. דווקא העובדה שלאורך כל חייה נדרשה המבקשת לקבל החלטות אמיצות ולא נתנה לקשיים להשיג אותה לאחור הביאה אותה למסקנה שנחישותה כעת היא כזו שיש לכבד אותך", פסקה השופטת. עוד צ יינה כי לבה עם צערה של המשפחה, אך יחד עם זאת, זו זכותה להחליט כיצד ומתי יסתיימו חייה בנתונים שבהם היא נמצאת ולכבד אותם.
לפני כשבועיים א' נפטרה.