מה יכול להיות יותר טוב מסבון אנטי-בקטריאלי, שמחטא את ידינו תוך כדי שהוא מנקה אותן? לפי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), התשובה היא: סבון רגיל. המנהל פרסם הודעה האוסרת על מכירתם של סבונים אנטי-בקטריאליים מסוימים, שכן לא הוכח שהם יעילים יותר מסבון רגיל, ולעומת זאת, החומרים האנטיביוטיים בהם עלולים לגרום לנזק בשימוש ארוך טווח.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

פעולת הניקיון של סבון נעשית בזכות תכונותיו הכימיות. מולקולות הסבון נקשרות מצד אחד למים, ומצד שני למולקולות שומניות. כך הוא יכול לשטוף מידינו שאריות שומן לכלוכים אחרים. ומה עם חיידקים? כל חיידק עטוף במעטפת שומנית, והסבון שנקשר אליה פוגע בה וגורם למוות של חלק מהם, אך בעיקר – מערער את אחיזתם בעור ומאפשר למים לשטוף אותם מעלינו, עם שאר הלכלוך.

בסבונים אנטי-בקטריאליים יש מרכיב נוסף – חומרים אנטיביוטיים שהורגים חיידקים באופן פעיל. על פניו היתרון שלהם נראה ברור מאליו: פחות חיידקים, פחות מחלות. אך מחקרים לא הצליחו להראות ששימוש בסבונים אלו אכן מפחית את הסיכוי לחלות, משתי סיבות. הראשונה היא, שסבון רגיל מוצלח מאוד בסילוק החיידקים מעורנו, גם אם הוא לא הורג אותם באותה יעילות, ולכן לתוספת האנטיביוטיקה אין השפעה של ממש. הסיבה השנייה היא שממחלות מידבקות רבות – משלשול ועד התקררות – גורמים נגיפים ולא חיידקים. נגד נגיפים אין לסבונים האנטי-בקטריאליים שום יתרון על סבון רגיל.

סבון נוזלי (צילום: Alexander Raths, Shutterstock)
החומרים האלה מצויין לא רק בסבונים אלא גם במוצרים אחרים | צילום: Alexander Raths, Shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> מה ישיבה ממושכת עושה לישבן שלנו?
>> לא רק מחלת נפש: מתי צריך ללכת לפסיכולוג?
>> למה לא כדאי לכם להתקלח לפני העבודה?

זה טוב לחיידקים

בהודעה החדשה, ה-FDA מפרט 19 מרכיבים פעילים – אותם חומרים אנטיביוטיים שנאסרו לשימוש בסבונים, כשהנפוצים בהם הם טריקלוקסן וטריקלוקרבאן. השימוש הרב שנעשה בחומרים אלו, לא רק בסבונים אלא גם במוצרים אחרים, כבר גרם לכך שהם הצטברו בסביבה, בעיקר במאגרי המים – וזו בעיה. שימוש נרחב באנטיביוטיקה גם מעודד את התפתחותם של חיידקים עמידים, ואכן יש עדויות כי חיידקים כבר מפתחים עמידות לחומרים אלו. הבעיה הזו קיימת גם כשחולים נוטלים אנטיביוטיקה בהוראת הרופא, אך שם זה רע הכרחי – ואילו במקרה זה, לפי כל המחקרים, מדובר על נזק בלי שום תועלת.

בהודעה צוין עוד כי תכשירי-חיטוי על בסיס אלכוהול, ללא שטיפה, אינם כלולים באיסור. מנהל המזון והתרופות אף ממליץ להשתמש בהם בהעדר אפשרות לשטיפה במים וסבון – שהיא עדיין השיטה היעילה והבדוקה ביותר למנוע מחלות.

* ד"ר יונת אשחר, יועצת אקדמית במכון ויצמן למדע וכתבת באתר מכון דוידסון

>> 5 טריקים לתזונה בריאה יותר