העלים שמתחילים לנשור והדיבורים על גשם וחגים מבשרים על תחילת הסתיו; וכבכל שנה, גם במערכת הבריאות מתחילים להיערך לעונה הקרה עם בואה של השפעת.
כמקובל בעולם המדע, גם הפעם מנסים המדענים לנבא את חומרת עונת השפעת הצפויה לפי מה שהתרחש בחצי הכדור הדרומי. "השפעת כבר כאן וכפי המסתמן היא לא עומדת להיות קלה", מזהיר ד"ר אורי לרנר (PhD), המנהל המקצועי של עמותת "מדעת". השנה ראינו שהשפעת הייתה לא קלה באזורים כמו אוסטרליה וניו זילנד, שם דיווחו על מקרי תחלואה רבים שהובילו גם לאשפוזים לא מעטים".

לדבריו, מבצע החיסונים בארץ טרם יצא לדרך, אך ההמלצה היא בהחלט לגשת להתחסן כבר עכשיו. "החיסונים כבר זמינים בקופות לאוכלוסייה הכללית. החיסון אמור לכלול את הזנים שפקדו את חצי הכדור הצפוני, ואנחנו מקווים לאחוזי יעילות גבוהים במניעת המחלה. בד"כ הם נעים בין 40 – 60 אחוזי הצלחה, וזה בהחלט עדיף משום הגנה".

בנוסף, מציין ד"ר לרנר את החיסון במינון הגבוה המומלץ לאוכלוסייה מגיל 65. "כיום יש חיסון שפעת במינון גבוה שהוכח כיעיל במיוחד לאוכלוסייה המבוגרת, וכדאי לשאול האם הוא זמין בקופה. אני מניח שבשלב הראשון, חיסון זה יהיה זמין לאנשים בעלי מחלות רקע ולמדוכאי חיסון מעל גיל 65, ורק לאחר מכן לכלל האוכלוסייה בגיל זה. כמו כן, אני מעריך שבשבוע הבא יגיעו חיסונים מותאמים לאומיקרון אותם ניתן יהיה לקבל במקביל לחיסוני השפעת. רק בעוד כשנה צפוי להגיע לארץ חיסון משולב הכולל שפעת וקורונה באותו המזרק".

גבר חולה (צילום: tommaso79, shutterstock)
חום גבוה כאבי שרירים וחמור מכך | צילום: tommaso79, shutterstock

"שפעת היא לא צינון"


ד"ר נעמה כץ, מומחית לרפואת משפחה וסגנית מנהל רפואי ב"כללית" מחוז שרון שומרון, מבהירה שלא כל צינון הוא שפעת. "תסמיני המחלה יכולים להיות קשים ולכלול: חום גבוה, כאבי שרירים, כאבי ראש, כאבי גרון. חשוב להביא בחשבון שלעיתים היא עלולה לגרום גם לסיבוכים כמו דלקת ראות, ואף להוביל לאשפוזים ולתמותה".
לדברי ד"ר כץ, אין טיפול יעיל לשפעת מלבד מניעתה המתאפשרת, כאמור, על ידי חיסון. "אנחנו שבים וקוראים לכלל האוכלוסייה ובעיקר לנשים בהיריון, קשישים, תינוקות ומדוכאי חיסון לגשת להתחסן".

לסיום, ד"ר לרנר מבקש להעביר מסר חשוב: "אם אתם חולים תישארו בבית, אל תשלחו ילד חולה לגן, כי בסופו של דבר מדובר בווירוסים מידבקים ביותר. כמו כן, כשחושדים בקורונה שווה להיבדק, משום שהיום יש טיפולים יעילים וזמינים שיכולים לצמצם באופן משמעותי את הסיכוי לאשפוזים ולמוות בעיקר בקרב אנשים בקבוצות סיכון".

 

לשאלות נוספות בנושא שפעת וחיסונים היכנסו ל"מדעת עונה"