בשבוע שעבר משרד הבריאות הודיע על השמדת מוצרי בשר, עופות ודגים באיטליז "קלאס מיט", במתחם תחנת הדלק פז בכביש 4. ההחלטה התקבלה לאחר שבמהלך הביקורת שנערכה במקום נמצאו כ-800 ק"ג מוצרי בשר, עופות ודגים - חלקם מהרשות הפלסטינית וחלקם עברו שחיטה ללא פיקוח ובאופן לא חוקי. בנוסף, חלק מהמוצרים היו פגי תוקף וחלקם יוצרו במקום ללא היתר ובתנאים תברואיים ירודים.

למרבה הצער, זו אינה הפעם הראשונה שאנחנו שומעים על מקרים כאלה, ובמשרד הבריאות מבהירים כי טיפול במזון מן החי שאוחסן ושווק שלא לפי התנאים הנדרשים בחקיקה, עלול להזיק לבריאות הציבור. לצערי, מקרים כאלה חוזרים ונשנים בעיקר באטליזים שאינם מאושרים ומקבלים סחורה ללא פיקוח. כל אטליז מחויב ברישיון עסק, ועליו לקבל אך ורק מוצרים ממקור מאושר שעברו ביקורת וטרינרית. המוצרים חייבים להיות בתוקף, ויש להקפיד על הפרדה בין מוצרים מן החי לבין עופות ודגים.

איך להימנע מרכישת מוצר מן החי שאינו ראוי למאכל?

מאחר שלנו, הצרכנים קשה לבחון כל כללי הבטיחות המחייבים, חשוב לשים לב למספר פרמטרים שיצמצמו את הסיכוי לצרוך מוצר שעלול להזיק לבריאות:

1. בדקו אם המקום נקי ומסודר

 אם זבובים מרחפים מעל הבשר, אם הרצפה מלוכלכת ואם תנאי המקום לא נראים נאותים לאחסון מזון רגיש מהסוג הזה – כדאי לשקול מחדש את הרכישה.

2. ודאו כי יש הפרדה בין המוצרים מהחי

 האם דגים נשמרים ביחד עם העופות או עם הבשרים? מצב כזה אינו עומד בהתאם לסטנדרטי הבטיחות המקובלים.

3. ודאו שהמוצרים נשמרים בקירור

 על המתקן אמור להופיע צג טמפרטורה המראה 4 מעלות. מוצרים מן החי שאינם נשמרים בקירור אינם ראויים למאכל.

4. בררו אם הבשר מגיע עם אישור וטרינרי

 אל תתביישו לבקש לראות את האישור, ולהקפיד על כך שיהיה רלוונטי לאותו היום או לכל המאוחר – ליום הקודם.

5. שאלו אם הבשר טרי ובקשו לראות את התוקף שלו

 חייבת להיות תעודה או מדבקה המציינת את התאריך האחרון לשימוש או לשיווק (במקומות מסודרים המדבקות האלו נמצאות ליד תצוגת הבשר).

6. בקשו את רישיון העסק של המקום

 ובדקו שהוא ניתן על-ידי העירייה בה הוא נמצא. מומלץ לבדוק גם את תוקף הרישיון.

 

דג (צילום: shutterstock By Buntovskikh Olga)
עיני הדג חייבות להיות תפוחות ומבריקות | צילום: shutterstock By Buntovskikh Olga

בכל זאת, אם לא מתחשק לכם להיכנס לפרטים, יש כמה כללים פשוטים שיכולים לעזור לכם להבין אם אכן מדובר במוצרים טובים וטריים. לשם כך תידרשו להפעיל את החושים שלכם.  

דגים - איך לזהות דג מקולקל?

  • שימו לב שעיני הדג לחות, צלולות, מלאות ותפוחות.
  • הזימים חייבים להיות בצבע אדום עז ונקיים, בלי גוונים אפורים וסימני ריר.
  • עור הדג חייב להיות מבריק ולח במגע. הצבעים הטבעיים של הדג חייבים להיות ברורים. לדוגמה: דג מולית אדום חייב להיות בצבע ורוד.
  • הריח צריך להיות ריח טבעי של דג ולא ריח מסריח וחריף.
בשר טרי (צילום: shutterstock By MaraZe)
לבשר טרי יש צבע אדום | צילום: shutterstock By MaraZe

בשר - איך לזהות בשר מקולקל?

  • הבשר עצמו חייב להיות מוצק וחלק. אסור שיהיה רכרוכי, רפוי או גבשושי.
  • לבשר טרי יש צבע אדום בוהק, ככל שהוא אדום יותר, כך הבשר טרי יותר.
  • לבשר טרי אין כמעט ריח.
  • נסו ללחוץ עם האצבע על הבשר ולראות תוך כמה זמן הוא חוזר למצב המקורי – ככל שזה יותר מהר – כך הבשר יותר טרי.
 הכותב הוא ד"ר עודד לאור, וטרינר ומנהל מדעי ב"אפקטיב בטיחות מזון".