תופעה מטרידה: גורמים במשרד הבריאות מספרים ל-mako בריאות כי לאחרונה חל זינוק דרמטי במספר חותמות גנובות של רופאים. חלקן מתבצעות באופן ישיר באמצעות גניבת חותמות מקליניקות כשאלה אינם שמים לב, וחלקן – באמצעות זיוף חותמת של רופא בבתי דפוס.

אחד מהגורמים הרפואיים עמם שוחחנו, מספר כי ניתן להנפיק חותמות כאלה בקלות. "אין על זה שום פיקוח, את יכולה ללכת מחר לבית דפוס, להגיד שאת רופאה ולהוציא חותמת עם מספר רישיון בלי בעיה". עוד מציין כי אחרי שחותמת כזאת נגנבת, המתחזים לרופאים מזייפים מרשם על נייר A4 פשוט, אתו הם ניגשים לרכוש תרופות בלי שאף אחד יחשוד בעניין. כך למעשה, מתפתח מתחת לעינינו שוק שחור של תרופות ב'מרשם' שנמכרות ללא אישור וללא פיקוח. "לאחרונה אנחנו תופסים זייפנים רבים. לצערי, בבתי המרקחת אמורים לבדוק את המרשמים, אך גם שם לא תמיד עולים על הזיוף".

בית מרקחת אילוסטרציה (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
"אחת הבעיות הגדולות שעמן מתמודדים הרוקחים" | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל: "נושא המרשמים המזויפים הוא אחת הבעיות המורכבות עימן מתמודדים הרוקחים מדי יום. חלק מהמרשמים מופקים לאחר סריקת העתק מרשמים מהמרשם המקורי. בדרך כלל, מדובר בתרופות ממשפחות מאוד מסוימות, ולכן תמיד במקרים כאלה נדלקת נורה אדומה לרוקח. אולם, אם מדובר במרשם של קופות החולים, לרוב לא תהיה בעיה. הצעדים שננקטים כרגע הם ניפוק תרופות מסוימות שיהיה מחויב בדיווח ממוחשב לקופות החולים - מי שלא יתחבר לממשק הקופות לא יוכל לנפק נרקוטיקה. ובעתיד הרחוק יותר - חיבור כל המערכת: מטופל, רופא ורוקח למערכת מחשוב מרכזית, כמו שנעשה בתחום הקנאביס". לדבריו, בימים אלה עמל משרד הבריאות על סדרת תקנות שיעזרו להתמודד עם הבעיה.

משרד הבריאות: "זיוף חותמות הוא עבירה פלילית, ועל מי שנגנבה חותמתו להגיש תלונה במשטרה".

משטרת ישראל: "כשמתקבלת תלונה היא נבדקת ביסודיות ובמקצועיות. כל מי שיודע על קיומה של דבר עבירה, מוזמן להגיע לתחנת המשטרה ולהתלונן".