חוקרים מ"האוניברסיטה העברית", המרכז הרפואי "הדסה" ומוסדות שונים בעולם, חושפים מגמת ירידה עולמית ומתמשכת בספירת הזרע, שמחמירה עם השנים. בשנת 2017, מחקר שעשתה קבוצת החוקרים מצא ירידה של 50% בספירת הזרע של גברים מאירופה, צפון אמריקה ואוסטרליה, בין השנים 1973-2011. במחקר ההמשך שמתפרסם כעת, החוקרים עדכנו את מאגר הנתונים, כך שהתאפשרה בדיקת המגמות גם עבור גברים מאפריקה, אמריקה הלטינית ואסיה – כולל גברים בישראל. המחקר פורסם (ג') בכתב העת המדעי המוביל לענייני פוריות Human Reproduction Update.

ממצאים אלה חשובים משום שספירת זרע היא אינה רק מדד מרכזי לפוריות הגבר, אלא נתון העשוי להעיד גם על בריאותו - ספירת זרע נמוכה עשויה לנבא עלייה בסיכון לתחלואה ולתמותה בקרב גברים. מטרת המחקר, שהוביל פרופ' חגי לוין מביה"ס לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה, הייתה לזהות מגמות עדכניות בספירת הזרע בקרב גברים בכל העולם. המחקר סקר באופן שיטתי למעלה מ-10,000 פרסומים מדעיים שבחנו איכות זרע בין השנים 1973-2018,ולאחר סינון לפי הפרוטוקול נכללו במחקר נתונים מ-223 מחקרים מ-53 מדינות שונות. החוקרים בחנו את מגמות איכות הזרע בכל התקופה ובתקופה שלאחר שנת 2000, תוך התמקדות במחקרים בקרב אוכלוסייה כללית, שלא נבחרה על בסיס פוריות או אי-פוריות.

הממצאים המדאיגים: ירידה חדה באיכות הזרע

המחקר הראה כי קיימת ירידה של כ-50% בריכוז ובספירת הזרע הכוללת בקרב גברים בעולם משנת 1973 ועד 2018. בקרב האוכלוסייה הכללית בכלל העולם, נצפתה ירידה של 52% בריכוז הזרע, וירידה של 62% בספירת הזרע הכוללת, לאורך כל תקופת המחקר. הירידה הבולטת ביותר נרשמה בקרב קבוצת הגברים ממדינות אירופה, צפון אמריקה ואוסטרליה; אך גם בקרב גברים ממדינות אפריקה, אמריקה הלטינית ואסיה. בנוסף, השוואת הנתונים מלפני שנת 2000 ואחריה הראתה שמגמת הירידה בספירת הזרע מתחזקת לאורך השנים.

טיפולי פוריות (צילום: getty images)
"ספירת זרע היא אינה רק מדד מרכזי לפוריות הגבר, אלא נתון העשוי להעיד גם על בריאותו" | צילום: getty images


מה גורם לכך?

הסיבות לירידה באיכות הזרע לא נבדקו במחקר, אך במחקרים קודמים נמצא כי ספירות זרע נמוכות קשורות בנתונים סביבתיים ובאורח החיים המודרני. "כיוון שאנחנו רואים ירידה באיכות הזרע שהולכת ומחמירה עם השנים, קרוב לוודאי שלעולם המשתנה סביבנו יש השפעה על כך", אומר לוין. "החשודים העיקריים הם התחממות הגלובלית וזיהום אוויר, אבל גם חשיפה לחומרים כימיים, עישון טרם הלידה, חשיפה לחומרי הדברה, לחץ נפשי ותזונה לקויה יכולים להשפיע".

"לנוכח החשיבות הרבה בספירת זרע לפוריות הגבר ובריאות האדם, מחקר זה מהווה קריאת השכמה לחוקרים, לקובעי מדיניות, לרשויות הבריאות ולציבור ברחבי העולם ובישראל, שמחייבת התייחסות ונקיטת פעולות לתיקון המצב הקיים", מסביר פרופ' חגי לוין. "יש לחקור את הסיבות לירידה החדה והמתמשכת בספירת הזרע, על מנת שנוכל למנוע את המשך ההתדרדרות בשנים הבאות. יכול להיות שהגענו לעת בה נצטרך להציע אפשרות לשימור זרע איכותי בהקפאה בקרב גברים צעירים, על מנת להבטיח את הפוריות גם בעתיד – ממש כמו הקפאת ביציות".

"ממליצה לגברים להגיע להיבדק"

בתגובה לפרסום המדאיג, אומרת ד"ר דנה ליבנה, מנהלת המרפאה לפוריות הגבר ב"מרכז רפואי מאיר" מקבוצת כללית, כי "ממצאים אלו אינם חדשים. מידי פעם מפורסמים מחקרים המעידים על ירידה מתמשכת בספירות הזרע. חלק מהמחקרים אינם מבוקרים מספיק ומתבססים על ספירות זרע שנלקחו בשנות ה80-90 בהם שיטת הדגימה והספירה היו קצת שונות ולכן יש לקרוא את הנתונים בזהירות. עם זאת, אין ספק שאורח החיים, הרצון בהבאת ילדים בגיל מתקדם, מחלות שונות וגורמים נוספים יכולים בהחלט להשפיע על כמות ואיכות הזרע. אני אומרת כבר שנים - זוהי בהחלט קריאת השכמה לגברים ונשים בנוגע להתייחסות לפוריות .

אז מה כדאי להם לעשות בפועל?

"לבוא להיבדק. בדיוק כשם שנשים המעוניינות להביא לעולם ילדים הולכות לבדיקה מקדימה, אני ממליצה שגברים יגיעו לאורולוג/ית שעברו הכשרה אנדרולוגית על מנת לוודא שהכל תקין. מובן שמומלץ לבצע בדיקה כזאת גם כשחווים בעיות בהשגת היריון, ורצוי לפעול במהירות ככל שמדובר בגיל מבוגר יותר".