זה נשמע כמו סרט בדיוני, אבל הסיפור הבלתי נתפס הזה התרחש במציאות כאן בישראל: לפני כחודש הגיעה לבית החולים הציבורי אסותא אשדוד נועם (שם בדוי), נערה בת 12 מאזור המרכז, לאחר שהתלוננה על בטן נפוחה וקשה.

גליה (שם בדוי), אמה של נועם מספרת ל-mako בריאות כי מאז ומתמיד הייתה רזה, אך הבטן שלה הייתה בולטת. "כשהייתה תינוקת חשבנו שמדובר בבטן נורמלית שבד"כ יש לתינוקות, אבל מגיל 6 היא החלה לבלוט אף יותר, וגם צורתה הייתה מעט מוזרה, אך נועם מעולם לא התלוננה על כאבים".

לפני מספר שנים החליטה גליה לגשת עם נועם לרופא. בהוראתו, נועם נשלחה לבדיקת צליאק אך היא יצאה שלילית. לאחר ביקור נוסף המליץ הרופא גם על טיפול בהשמנה. "זו הייתה חוויה לא פשוטה עבור נועם, היא יצאה בוכה מהמרפאה", היא נזכרת.

ציסטה בגודל 10 ק"ג

בשלב זה, כשהיא עדיין מוטרדת, החליטה גליה לפנות לקבלת חוות דעת נוספת, הפעם מד"ר שירה הראל, רופאה בכירה בתחום אנדוקרינולוגיה ילדים בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד. בעקבות התלונות ומאחר שבדיקות אחרות לא העלו ממצא חריג, הרופאה החליטה להפנות את נועם לבדיקת אולטרסאונד. בעקבות הממצאים, נועם נשלחה גם לבדיקת MRI. הפעם, התוצאות הדהימו את הרופאים: בבטנה של נועם התגלתה ציסטה במשקל 10 ק"ג. ד"ר ודים קפולר, מנהל יחידת כירורגיה בבית החולים, מתאר: "ראינו שחלק גדול מהציסטה מכיל נוזלים, ושחלק נוסף הוא מוצק ולא היה ברור מה זה. עם זאת, הבנו שמדובר בגוף זר שחייבים להוציא".

הלפרוסקופיה  (צילום: אסותא אשדוד)
ניתוח הלפרוסקופיה | צילום: אסותא אשדוד

לנוכח הממצאים יוצאי הדופן, ד"ר קפולר הקים צוות מיוחד והם מתחילים בביצוע הניתוח - תחילה בגישה לפרוסקופית: "ביצענו חתך קטן בטבור, משם שאבנו מהציסטה 8 ליטרים של נוזלים", מתאר הד"ר. כדי להתמודד עם החלק המוצק והלא מזוהה של הציסטה, הצטרף אל ד"ר קפולר, גם ד"ר שלומי ריימן, מומחה בכירורגיה בבית החולים, ויחד ביצעו מספר חתכים נוספים באזור הטבור. בשלב זה, הם נדהמו לגלות כי בחלק המוצק של הציסטה מסתתרות שערות, עצמות ואפילו סחוסים. "זו הפעם הראשונה שאני נתקל במקרה כזה" אומר ד"ר קפולר. לדבריו, מקרים כאלה מתרחשים בערך אחת ל-4,000 לידות וכ-70% מהמקרים מתגלים עד גיל 5.

הממצאים הפתולוגים הראו - שרידי עובר של אחיה התאום נמצאים בבטנה

בתום הניתוח, הציסטה הוצאה בשלמותה ונועם השילה 10 ק"ג ממשקל גופה. גם תוצאות הממצאים של הבדיקה הפתולוגית הותירו את הרופאים פעורי פה: בבטנה של נועם נמצאו, ככל הנראה, שרידי עובר של אחיה התאום שלא התפתח כראוי ברחם אמה, ואיבריו נבלעו בבטנה של נועם. "במהלך השבועות הראשונים של ההיריון, איברי הבטן של העובר נמצאים במי השפיר ומחוץ לבטנו, ובהמשך ההיריון הם נכנסים לדופן הבטן. מסתמן כי בשלב הזה חלק מהאיברים של התאום נבלעו בבטן הילדה", מסביר ד"ר קפולר.

לנוכח הממצאים הדרמטיים, קשה להבין מדוע נועם לא חשה כאב כלשהו ואפילו לא סבלה מתופעות או מתסמינים אחרים לאורך שנים. ד"ר קפולר סבור כי הסיבה לכך נובעת מהגידול האיטי של הציסטה, ובעובדה שדופן הבטן של נועם התאימה את עצמה לגידול, וכך הציסטה לא לחצה על שום איבר אחר. לדבריו, אם היא הייתה חשה בסימפטומים כגון: חסימות מעיים, חום או הקאות, היה ניתן לאבחן את המצב מוקדם יותר.

לאחר התקופה המיטלטלת שעברה נועם, בשבוע שעבר שוחררה לבסוף מבית החולים. "היא התאוששה בצורה מדהימה", מספרת גליה. "הרופאים חשבו שיהיה צריך להשאיר אותה באשפוז בין 6 ל-10 ימים, אבל היא שוחררה הביתה תוך פחות מ-48 שעות והיא מרגישה מצוין".