אתמול (רביעי), דווח על צעירה בת 19 שהתמוטטה ומתה לאחר שנטלה אופטלגין. הצעירה הגיעה לבית חולים וולפסון במצב אנוש ושם נקבע מותה. זהו אינו המקרה היחיד שדווח עקב שימוש בתרופה. בשנים האחרונות, שמענו על מקרים בודדים של אנשים שנפגעו לאחר שנטלו את התרופה. כך למשל, ב-2012 גבר ואישה אושפזו במצב קשה ב"מאיר" לאחר שפיתחו דיכוי במח העצם. ב-2006 דווח על אישה בת 76 שנפטרה עקב שימוש בתרופה. 

כידוע, אופטלגין היא אחת התרופות הפופולריות ביותר לשיכוך כאבים, ובאופן טבעי מקרים כאלה מעלים שאלות לגבי בטיחות השימוש בהם. אולם, ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית העוסקת בייעוץ תרופתי, מרגיעה ומבהירה כי מדובר במקרה נדיר ביותר. "אנחנו מדברים על מקרה אחד למיליון משתמשים שעלול לסבול מתופעות שונות, שבפועל עלולות לגרום לדיכוי מח העצם, כמו למשל - 'אנמיה אפלסטית' או 'אגרנולוציטוזיס', מה שעלול להוביל למוות". אגב, לדבריה תופעה נוספת אפשרית שעלולה לגרום למוות עקב שימוש בתרופות היא "הלם אנפילקטי" - "זו תגובה אלרגית קשה שגורמת לקריסת מערכות הגוף אבל אני מניחה שזה לא המקרה המדובר".

"באופן כללי, כל שימוש בתרופות משככות כאבים ונוגדות דלקת כרוך בסיכונים ובתופעות לוואי, אך כאמור הן מאוד נדירות", אומרת ד"ר שקד. "אגב, דווקא אופטלגין היא תרופה שנטילתה כרוכה בסיכון קטן יותר לתופעה הזאת בהשוואה למשככי כאבים אחרים הנמכרים ללא מרשם. בסה"כ מדובר בתרופה יעילה, בטוחה ובסה"כ טובה לשימוש, היא קיימת כבר משנות ה-50 ולכן אין צורך לפסול את השימוש בה בעקבות מקרים מזה, ודאי לא מי שכבר נחשף לשימוש בתרופה". מעבר לכך, היא מציינת כי "חשוב להביא בחשבון שגם שימוש בתרופות משככות כאבים אחרות חושף את המשתמש לסיכון מסוים, לרבות פגיעה בתפקודי הכבד או בכליות, או דימומים ממערכת העיכול; אבל הן כולן תופעות שכיחות הרבה יותר מהתופעה המדוברת".

תרופה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הסיכון קטן ביותר, בייחוד עבור אנשים שכבר נחשפו לשימוש בתרופה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מחברת "טבע" נמסר: "ראשית, נבקש להשתתף בצערה של המשפחה. המידע היחיד שיש בידנו מקורו מהפרסום בטלוויזיה, כך שבהעדר מידע רפואי מוסמך ממשרד הבריאות, מבית החולים או מהרופא המטפל; אין באפשרותנו להתייחס עניינית. נבקש להדגיש כי דיפירון, החומר הפעיל באופטלגין, משווק בישראל ובמדינות רבות בעולם במשך עשרות שנים ומיליונים רבים של מטופלים משתמשים בו, בכל שנה, לשיכוך כאבים - ביעילות ובבטיחות. יודגש כי אופטלגין, עומד בדרישות המחמירות של משרד הבריאות, כמו גם של רשויות בריאות מרכזיות אחרות בעולם".

בית החולים "וולפסון" סרבו למסור פרטים אודות המקרה, עקב הרגישות שבעניין.