וריאנט  1.16 XBB, המכונה גם 'אורטורוס' ברחבי העולם הוא זן הקורונה המידבק ביותר שמתפשט בימים אלה בעולם. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן, מציין כי זן זה כבר זוהה ב-35 מדינות, וכעת נמצא בעלייה מתמדת בעיקר באירופה, שם הוא מהווה כ-10% מכלל המקרים, וכן ובארה"ב שם הוא מהווה כ-12% מהם. לדבריו, הזן מתפשט גם בסינגפור ובאוסטרליה.

באנגליה הזן מאותר באחת מתוך 40 הדבקות. על רקע ההתפשטות המסיבית באזור, מומחים בבריטניה קוראים לציבור לחזור לעטות מסכות. אחד המומחים הוא פרופסור גריפין, מומחה מאוניברסיטת לידס שלאחרונה קרא לציבור לעטות מסכת 95N במקומות צפופים ובלתי מאווררים כמו בתי חולים וכן בתחבורה הציבורית.

פרופ' כהן מציין כי זן ה- 1.16 XBB  שהתפרץ בינואר בהודו, מהווה כיום כ-70% ממספר ההדבקות באזור. אף שהוא מתייצב שם בהדרגה לאחר שהתחלואה הגיעה לשיא, מנגד – הוא ממשיך להתפשט ברחבי העולם. לדבריו, למרות יכולת ההתפשטות המסיבית שלו, לא נראה כי וריאנט זה מוביל למחלה חמורה יותר מזני האומיקרון המוכרים או שהוא מהווה איום על מערכות הבריאות.

"אצלנו בארץ הזן מהווה כ-4%-5% מכלל המקרים. לפי הנתונים שיש בידינו, אכן מדובר בזן מידבק מאוד שצפוי להתפשט, אולם אני לא רואה סיבה להיכנס לבהלה, משום שמספר החולים הקשים נמוך וכרגע אין סכנה ממשית לבריאות הציבור".

מה דעתך על ההמלצה באנגליה שקוראת לציבור לחזור לעטות מסכות במקומות ציבוריים?

"כיוון שזן ה- 1.16 XBB מידבק מאוד, אף פעם לא מזיק לעטות מסכות, ובהחלט כדאי להגן בייחוד על אוכלוסייה שנמצאת בסיכון ואני מבין את הסיבה להמלצות. יחד עם זאת, אני לא חושב שצריך למהר לצאת בהנחיה רשמית כזאת אצלנו בארץ, משום שאם נחמיר את ההנחיות גם כשאין חשש משמעותי, הציבור עשוי לפתח אדישות. אני חושב שצריך לשמור את זה לימים מדאיגים יותר - אם חלילה יהיו כאלה. בהסתכלות הגלובלית, כרגע הקורונה מתנהגת כמו וירוסים אחרים ולכן אין סיבה ממשית להחמרת הכללים. ארגון הבריאות העולמי הגדיר את הזן הזה ככזה שדורש מעקב, ולכן אנחנו תמיד נשארים עם האצבע על הדופק".