החצבת ממשיכה להתפשט ברחבי העולם ועשרות אלפי מקרים כבר דווחו: לפי המרכז האמריקני לבקרת מחלות (CDC), נכון לחודש מאי, המדינה שעומדת בראש הרשימה היא אזרבייג'ן, שם דווחו כמעט 30 אלף מקרי תחלואה בחצבת בין אוקטובר 2023 למרץ 2024. בעיראק ובקזחסטן – מעל 20 אלף נדבקים.

מנתונים שמפרסם השבוע משרד הבריאות בישראל עולה כי מגמת העלייה בתחלואה בולטת גם ברומניה, יעד פופולרי בקרב הישראלים, שם דווחו מתחילת שנת 2024 על כ-14 אלף מקרים חדשים. בבריטניה, המצב אינו מזהיר גם כן, ומאז תחילת חודש אפריל אובחנו במדינה כ-300 מקרים, מרביתם בלונדון. הסוכנות לבריאות הציבור בבריטניה מדווחת כי כ-64% מהמקרים שאובחנו במדינה מאז מרץ 2023 (878) הם בקרב ילדים מתחת לגיל 10. כמו כן, במסגרת מבצע חיסונים מיוחד שהתרחש בממלכה המאוחדת בחודשים מרץ-אפריל, חוסנו פי 4 אזרחים מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. במכון דוידסון לחינוך מדעי מציינים כי בריטניה למעשה חווה את מספר המקרים הגבוה ביותר מזה עשור, גבוה אפילו יותר מאשר במגפה העולמית של 2016 עד 2019.

מנתוני משרד הבריאות בישראל עולה כי המדינות שבהן נצפתה התמתנות בקצב העלייה בתחלואה בתקופה האחרונה הן: ארה"ב, גרמניה, אוסטריה וקנדה.

ארמון בקינגהאם לונדון בריטניה תיירים (צילום: David Steele, shutterstock)
בריטניה - בין היעדים הכי מועדים לפורענות | צילום: David Steele, shutterstock
 

בתוך כך, בישראל, לאחר מספר שבועות שבהם לא אובחנו כלל חולים במחלה, לפני כשבועיים אובחן חולה חצבת אחד במחוז חיפה. מדובר בצעירה ששבה מחופשה ברומניה. עד כה לא אותרו נדבקים נוספים. מאז תחילת שנת 2024 דווחו למשרד הבריאות 31 מקרים של חולים נוספים במספר מוקדים בארץ.

לאן הכי מסוכן לטוס?

מאחר שכלל מקרי התחלואה בישראל מתרחשים בקרב חולים השבים מחו"ל, משרד הבריאות פרסם השבוע ניתוח המעריך את פוטנציאל הסיכון להידבקות לפי מדינות, שמסתמך על הנתונים המספריים המדווחים בשקלול גודל האוכלוסייה, המגמה, ורמות החיסוניות. לפי הרשימה, המדינות עם פוטנציאל ההדבקה הגבוה ביותר הן: בריטניה, הודו, אזרבייג'אן, קזחסטן, רוסיה, רומניה וקירגיסטן.

ביעדים הפופולריים - איחוד האמירויות, איטליה, גיאורגיה, תאילנד וקנדה; הסיכוי להידבקות במחלה מוגדר בינוני, וכך גם באוסטריה, ירדן ופולין. נכון לשעה זו, המדינות עם פוטנציאל ההדבקה הנמוך ביותר הן: ארה"ב, גרמניה וצרפת.

במשרד הבריאות ממליצים לכל הנוסעים לחו"ל לוודא לפני נסיעה לכל יעד, כי הם מחוסנים בשתי מנות. במידת הצורך, ניתן להשלים את החיסונים לפני הנסיעה במרפאות המטיילים. במשרד מסבירים כי "החצבת היא מחלה נגיפית מידבקת ביותר שמתבטאת בחום, הרגשה כללית רעה, נזלת ופריחה; והיא עלולה להיות כרוכה בסיבוכים קשים ואף מסכני חיים". לכן, הם מבהירים את חשיבות החיסון בהגנה על הגוף מפני הידבקות: "החיסון לחצבת מעניק הגנה טובה מהמחלה ומסיבוכיה ואנו מדגישים את החשיבות לחסן ילדים ומדוכאי חיסון בחיסון נגד חצבת, במסגרת חיסוני השגרה במועדם על מנת להימנע מסיבוכי המחלה".