האם בתי חולים בבריטניה ביצעו ניתוחים לשחזור קרום הבתולין באופן בלתי חוקי? על פי נתונים שהציג בסוף השבוע מגזין הדיילי מייל, בין אפריל 2022 לבין מרץ 2023 אכן בוצעו 19 הליכים "ברבריים" שקיומם נאסר בבריטניה לפני שנתיים.

ההליך המדובר לשחזור קרום הבתולין כרוך בתפירה של רקמת הקרום שנותרה, או יצירת קרום מלאכותי באמצעות רקמה שנלקחה מדופן הנרתיק. ההליך נחשב בטוח יחסית, אך הוא טומן בחובו סיכונים מסוימים והמטרה שהוא משרת – הענקת האפשרות לנשים לדמם בפעם הבאה שהן מקיימות יחסי מין – שנויה במחלוקת. מדובר בניתוח שבוצע במשך מספר שנים בבתי חולים של שירות הבריאות הלאומי בבריטניה. בינואר 2022 נאסר ההליך על פי חוק, איסור שנכנס לתוקף ביולי של אותה השנה. עם זאת, מסמכים רפואיים מוכיחים כי נערות ונשים צעירות רבות המשיכו לעבור את הניתוח מאז הוא נאסר, הן בתקופת המעבר שבין החקיקה לבין אכיפתה הרשמית, והן לאחר מכן. מקרה אחד אף תיעד ביצוע של ניתוח כזה בילדה שעוד לא מלאו לה 9 שנים, וניתוח אחר בוצע בילדה בת 10 בלבד.

אישה בוכה (צילום: 123rf)
אישה בוכה | צילום: 123rf

על פי הנתונים, מאז שנת 2013 בוצעו בבריטניה כ-30 ניתוחים כאלו בממוצע בשנה. ב-2022-2023, כאשר ההליך נאסר על פי חוק, ירד אמנם מספר הניתוחים לעומת שנים קודמות, אבל הוא נעצר כאמור על 19 ניתוחים. זהו מספר גבוה לכל הדעות, בייחוד כשמדובר באוכלוסייה רגישה המורכבת רובה ככולה מנערות ומנשים צעירות, בעיקר מאוכלוסיות מוסלמיות אדוקות, שנדחקו על ידי קרובי משפחה לביצוע הניתוח בניגוד לרצונן, לעתים אף בעקבות תקיפה מינית שחוו. על פי הנתונים של ארגון הבריאות הלאומי, הגיל הממוצע לביצוע הניתוח עומד על 26.

"זה דגל אדום. הכוונה של החוק הייתה ברורה", אומרת נטשה ראטו, יו"ר עמותת "קארמה נירוונה", עמותה שמסייעת לקורבנות פגיעה על רקע כבוד המשפחה. "הכוונה של הממשלה הייתה מאוד ברורה. גם אם היו הליכים שבוצעו רגע לפני שהאיסור נכנס לתוקף, זה מדאיג ביותר. הילדות והנערות הללו היו צריכות לזכות להגנה. זה מאוד מטריד שארגון הבריאות הלאומי אפשר לדבר הזה לקרות לילדות".

דובר של ארגון הבריאות הלאומי של בריטניה טוען כי מדובר בטעות ברישום, וככל הנראה בוצעו הליכים אחרים – חוקיים – שנרשמו בטעות תחת הפרוצדורה שנאסרה. "אין שום סיבה רפואית לבצע הליך כזה", נמסר בתגובה רשמית של הארגון, "ולכן ההליך הזה אינו חוקי. המקרים שתועדו נובעים ככל הנראה מהזנה שגויה של נתונים, ולא מקיומם של ההליכים הללו באמת".