ההוראה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בתחילת השבוע לכוחות ההרתעה הגרעינית להיכנס לכוננות גבוהה גורמת לגל של חרדה במדינות רבות באירופה, מחשש לאפשרות של מלחמה גרעינית. כתוצאה מכך דווח בימים האחרונים על זינוק ברחבי היבשת בביקוש לכדורי יוד. 

כך לדוגמא, דווח בברלין כבר ביום שלישי כיכל טבליות היוד אזלו מהמדפים, גם בפינלד והולנד דווח על זינוק משמעותי בביקוש. בתי מרקחת בלגיים מחלקים טבליות יוד בחינם לבעלי תעודת זהות בלגית ואיגוד הרוקחים הבלגי מסר שיותר מ-30,000 קופסאות חולקו ביום שני בלבד.

 יוד - שנלקח ככדורים או כסירופ - נחשב לדרך להגן על הגוף מפני מצבים, כמו סרטן בלוטת התריס במקרה של חשיפה רדיואקטיבית. יוד רדיואקטיבי המשתחרר במהלך אירוע גרעיני יכול להיספג בבלוטת התריס בעת שאיפת אוויר מזוהם. טבליות יוד מסייעות בעצירת ספיגה זו וכתוצאה מכך מפחיתות את הסיכון לפתח סרטן בלוטת התריס. בשנת 2011 המליצו הרשויות היפניות לאנשים מסביב לאתר של תחנת הכוח הגרעינית הפגועה בפוקושימה לצרוך יוד כדי למזער את הנזק.

"בששת הימים האחרונים בתי המרקחת הבולגריים מכרו באותה מידה [יוד] כפי שהם מוכרים במשך שנה", אמר ניקולאי קוסטוב, יו"ר איגוד בתי המרקחת במדינה. "בחלק מבתי המרקחת הכדורים אזלו מהמלאי. הזמנו כמויות חדשות אבל אני חושש שהן לא יחזיקו הרבה זמן".

"אני יודעת שזה נשמע כמו דברים מטורפים לחלוטין, אבל יש תחושה אמיתית של פחד ואנחנו צריכים להתכונן", סיפרה לתקשורת פיונה פאנינג, אם לשניים בבריסל. "חבר שלי הלך לחמישה בתי מרקחת למצוא את הכדורים, לא הצליח ונכנס לרשימת המתנה".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

בתגובה לביקושים הגוברים, הסוכנות הפדרלית לבקרה גרעינית (FANAC) פרסמה בטוויטר כי "המצב הנוכחי באוקראינה אינו מחייב נטילת טבליות של יוד" וכי התרופה זמינה בבתי המרקחת, אך יש ליטול אותה רק כאשר הרשויות ממליצות עליהן.