דלקת ריאות "מסתורית" ומחלות נשימתיות בסין

בתאריך 13 בנובמבר דיווחו רשויות הבריאות בסין על עליה בשכיחות של מחלות נשימתיות בכל רחבי המדינה, כאשר רוב החולים הם ילדים. העלייה יוחסה להסרה של מגבלות הקורונה שנעשתה בסין מאוחר יחסית לשאר העולם, כמו גם לתחילת העונה הקרה במדינה. החולים אובחנו במחלות ידועות כגון שפעת, דלקת ריאות לא טיפוסית שנגרמת על ידי חיידקי מיקופלסמה, מחלות הנגרמות על ידי נגיפי RSV, וקורונה. חיידקי דלקת הריאות, וכן נגיפי RSV, גורמים למחלות בעיקר אצל ילדים.

שבוע לאחר מכן, ב-21 לנובמבר התפרסם ברשת ProMED דיווח שממנו עולה שהעלייה בתחלואה חריגה מאוד בהיקפה בחלקה הצפוני יותר של סין, הרבה מעבר למה שעלה מהדיווח הסיני. בתי החולים בבייג'ינג, ליאונינג ומקומות נוספים עמוסים בילדים חולים בדלקת ריאות, והמצב החמיר עד כדי סגירת בתי ספר וביטול שיעורים בגלל תחלואה גדולה בקרב התלמידים והמורים. הדיווח דיבר על "דלקת ריאות שאינה מאובחנת", מה שהוביל מיד לזכרונות מימיה הראשונים של מגפת הקורונה, שגם הם החלו עם חולים בסוג של דלקת ריאות מסתורית שהציפו את בתי החולים בווהאן. 

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי 

לאור זאת ביקש ארגון הבריאות העולמי דיווח מפורט יותר מרשויות הבריאות של סין, וביום חמישי האחרון הסבירו הסינים שאכן יש עומסים חריגים על בתי החולים, אך הם נובעים רובם ככולם ממחלות ידועות: דלקת הריאות לא טיפוסית המתפשטת במדינה כבר מאז חודש מאי, ובנוסף לה נגיפי RSV, אדנווירוס ושפעת המתפשטים מאז חודש אוקטובר, תחילת העונה הקרה בסין. חלק מההתפרצויות הללו מתרחשות מוקדם בעונה יחסית לשנים שקדמו למגפת הקורונה, אך לטענת הסינים זה צפוי בגלל הסרת מגבלות הקורונה, כפי שקרה גם במדינות אחרות. עד כה לא התגלו מחוללי מחלה חדשים או נצפו תסמינים חריגים בקרב החולים. עוד ציינו הסינים שהשנה הותקנה מערכת דיווח ומעקב חדשה אחרי מחלות נשימתיות, הכוללת לראשונה גם את דלקת הריאות הלא טיפוסית, עליה לא נאספו בעבר נתונים כלל. יתכן שעצם הדיווח גרם לתחושה שיש כאן התפרצות חריגה בעוצמתה.

עם זאת, אין ספק שהעומסים על בתי החולים אכן חריגים מאוד, והרשויות בסין מנסות להתאים מרפאות נוספות שיוכלו לאשפז ילדים חולים ולטפל בהם, כדי להקל על בתי החולים. אשפוז במרפאות גם יוכל להקטין את הסיכון להדבקה צולבת בין ילדים החולים במחלות שונות, ומחכים יחדיו במשך שעות במיון העמוס.

ארגון הבריאות העולמי ממשיך במעקב אחרי המתרחש, ובינתיים אינו ממליץ לעשות דבר מעבר לפעולות המתבצעות בסין עצמה. למדינות העולם לא נותר אלא לעקוב בשבועות הקרובים כדי לראות אם התחלואה הסינית מתפשטת מחוץ למדינה.

נכון למידע שיש לפנינו היום, לא נראה שמדובר בתחילתה של מגפה עולמית חדשה.

שפעת העופות בבני אדם

כשהשתפשטו השמועות על התחלואה הגבוהה בסין, היו שחששו שמדובר אולי בשפעת העופות, שעברה שינו גנטי (מוטציה) שמאפשר לה לעבור מאדם לאדם, ולא רק בין עופות או מעופות לבני אדם. ההסברים של הרשויות בסין שוללים את האפשרות הזאת, אך היות ששינוי גנטי כזה עלול להתרחש ולהוביל למגפה חדשה, כל מקרה שבו אדם חולה בשפעת העופות נחקר ביסודיות. מקרה אחד כזה דווח בקמבודיה, בה אישה בת 21 נדבקה לאחרונה בשפעת העופות מזן H5N1. חקירה אפידמיולוגית העלתה שככל הנראה היא נדבקה מתרנגולות מתות בביתה ובכפר מגוריה, כלומר לא מאדם אחר. המעקב אחריה ממשיך, כדי לוודא שאיש לא נדבק ממנה. זהו המקרה ה-246 של חולה אנושי בשפעת העופות מזן זה בארבע מדינות באזור האוקיינוס השקט המערבי מאז תחילת השנה. 138 מהחולים מתו מהמחלה.

נגיף בורנה 

בבוואריה שבדרום גרמניה מדווחים על חולה בנגיף בורנה (Borna), מזן שגורם למחלה אצל חדפים. במקרים נדירים הוא עלול לעבור לאדם דרך מגע עם חדף חולה או הפרשותיו, ואז הוא כמעט תמיד קטלני. לפי התקשורת הגרמנית, גם סיכוייו של החולה הזה לשרוד הזה נמוכים. הנגיף מוביל לרוב לדלקת מוח, וגם מי ששורד את המחלה עלול להישאר עם נזק מוחי.

עדיין לא ידוע איך נדבק החולה בבוואריה. לתשומת לב המטיילים שם, רשויות הבריאות הוציאו אזהרה להימנע ממגע עם חדפים חיים או מתים ועם הפרשותיהם, ובשום מקרה לא לגעת בהם בידיים חשופות - למקרה שזה מה שאתם אוהבים לעשות בטיול.

בדרך כלל בין שניים לשישה אנשים בגרמניה נופלים קורבן לנגיף בשנה, בעיקר בבוואריה. המקרה הנוכחי הוא הראשון לשנת 2023. מקרים של המחלה מתגלים מדי פעם גם בחלקים אחרים של גרמניה, בשוויץ, בליכטנשטיין ובאוסטריה.

למאמרים נוספים באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי