התפרצות של קדחת דנגי (Dengue Fever) בדרום מזרח אסיה, כאשר מספר מדינות דיווחו לאחרונה על עלייה משמעותית במספרי ההדבקות. קדחת דנגי היא זיהום ויראלי המועבר באמצעות עקיצות יתושים, והמקרים נעים בין תסמינים אסימפטומטיים לתסמינים דמויי שפעת ועד דנגי חמור שעלול להוביל לפגיעה באיברים, דימום חמור ומוות. קדחת דנגי מוגדרת על ידי ארגון הבריאות העולמי כאחד מעשרת האיומים הגדולים ביותר על בריאות האנושות.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"זן חדש של דנגי שתפס דריסת רגל"

בסינגפור סך המקרים בשנת 2022 כבר עלה על 13,000, בהשוואה לסך של 5,258 זיהומים שדווחו במהלך השנה שעברה, כאשר בשבוע הראשון של חודש יוני המקרים עלו ב-285% בהשוואה לשנה שעברה. בחודש שעבר הזהיר שר הפנים כי סינגפור נמצאת ב"שלב חירום" בהתמודדות עם עלייה משמעותית במספר המקרים. מה שמדאיג במיוחד הוא עלייה מוקדמת מהרגיל שהחלה כבר בחודש מרץ, לקראת שיא עונת הדנגי המסורתית מיוני עד אוקטובר.

סינגפור הצליחה להפחית את מקרי העברת הנגיף במהלך 50 השנים האחרונות, וההתפרצות הנוכחית היא הגדולה ביותר שסינגפור ראתה מאז 2020, אז רשמה כ-35,300 מקרים ו-28 מקרי מוות. המומחים מציינים כי בהתחשב במגמה של מזג אוויר חם ממושך וגשם כבד הנגרם ממונסונים פתאומיים, בעיית הדנגי השנתית של סינגפור עלולה רק להחמיר. "לא נוכל למגר את ה-דנגי מכיוון שתנאי מזג האוויר הקיצוניים הקבועים יוצרים את תנאי הרבייה המושלמים ליתושים", אמר מדען האקלים ווינסטון צ'או מהמכללה ללימודים אינטגרטיביים באוניברסיטת סינגפור. 

ד"ר ליונג הו נאם, מומחה למחלות זיהומיות במרפאת רופי בסינגפור טען כי מדובר ב"זן חדש של דנגי שתפס דריסת רגל". "הסינגפורים לא ראו דנגי 3 ו-4 באופן עקבי עד לפני חמש עד 10 שנים. לכן, בסך הכל, חסינות העדר לשני הזנים הללו נמוכה ביותר", אמר.

יתוש אדס, נגיף הזיקה (צילום: James Gathany, wikimedia)
יתוש אדס, נגיף הזיקה | צילום: James Gathany, wikimedia

עליה בתחלואה גם ביעד האהוב על ישראלים

גם מלזיה דיווחה בחודש מאי על קרוב ל-12,000 מקרים, עלייה של 35% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בווייטנאם, משרד הבריאות רשם יותר מ-60,000 מקרים של קדחת דנגי, עלייה של 97% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מספר זה גדל בכ-8,000 מקרים בהשוואה לשבוע קודם לכן.

ממשלת תאילנד מנסה להתמודד עם התופעה בדרך יצירתית ומזעזעת כאחד. כחלק מקמפיין להעלאת המודעות לנגיף היא יצרה תלמידת בית ספר וירטואלית בשם אינגמה כדי להזהיר את מפני איום הדנגי. הפנים של אינגמה נוצרו על ידי חיבור תווי הפנים של למעלה מ-1.2 מיליון קורבנות דנגי מ-15 השנים האחרונות. המראה שלה נקבע על פי הגיל הממוצע של המטופלים, רובם היו ילדי בית ספר בגילאי חמש עד 14 שנים. עד כה דווחו בתאילנד השנה 2,549 מקרים של קדחת דנגי ושלושה מקרי מוות.

המקרים גדלו פי 30 ב-50 השנים האחרונות

קדחת דנגי ומחלות אחרות המועברות על ידי יתושים שכיחות בעיקר במדינות עם אקלים טרופי, אך המומחים מזהירים כי הנתונים אמורים להטריד לא רק את האזורים שהאקלים הטרופי שלהם מהווה קרקע גידול טבעית ליתושים הנושאים את הנגיף - אלא גם עבור שאר מדינות העולם, כיוון ששינויים באקלים הגלובלי פירושם שהתפרצויות מסוג זה עשויות להיות נפוצות יותר ויותר בשנים הקרובות.

"המחלה אנדמית כיום ביותר מ-100 מדינות", מסר ארגון הבריאות העולמי (WHO) בדו"ח דנגי עולמי בינואר 2022, וציין כי המקרים גדלו "פי 30 ב-50 השנים האחרונות". על פי הערכות, ישנם כ- 100-400 מיליון זיהומי דנגי מדי שנה, בשנת 2019, בעולם נרשם שיא של 5.2 מיליון מקרי דנגי והתפרצויות ברחבי אסיה באותה שנה הרגו אלפים. למרות עלייה מהירה במקרים ועשרות שנים של מאמצי פיתוח תרופות, אין עדיין טיפול ספציפי ויעיל למחלה ורק חיסון אחד בשימוש מוגבל.

בדרך כלל, זיהומים בנגיף הדנגי הם קלים ומגיעים עם תסמינים כמו חום, כאבים, פריחות, בחילות והקאות, שרובם חולפים לרוב תוך שבוע. במקרים קיצוניים, המחלה עלולה להפוך לסכנת חיים אם לא נותנים להם את הטיפול הרפואי המתאים. כאשר המחלה לא מטופלת, התמותה יכולה להגיע עד 20 אחוז. כאשר היא מטופלת, שיעור התמותה הוא פחות מאחוז אחד.