האם אפשר להיחנק מכדור? למה יצרו טבלייה כל כך גדולה ובצורה אליפטית? והאם הרוק שלנו מספיק כדי לבלוע כדור או שחייבים מים? הגיע הזמן לעשות סדר בארון התרופות.

כשאנחנו מנסים ליטול כדורים גדולים וקשים לבליעה, כמו אקמול 500 מ"ג או טבליות פוטסיום, הרבה פעמים אנחנו עדיין מפחדים להיחנק. האם זה חשש לגיטימי? לפי ד"ר יוסי לומניצקי, מנהל מערך הרוקחות והפרמקולוגיה של מכבי שירותי בריאות, זה בדרך כלל זה לא מסוכן. "בשביל להוריד את רוב הטבליות דרך הוושט שלנו אל עבר הקיבה, הרוק שלנו מספיק טוב. בלי מים הן כמובן ירדו לאט יותר, אך זה לא קריטי וזה בטוח לא יחנוק אותנו".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לבלוע רק בעמידה

עם זאת, יש תרופות שצריך לחשוש מהן. לדוגמה, כאשר הרופא או הרוקח אומרים לכם לשתות הרבה מים עם התרופה, כדאי להקשיב לו. "יש כל מיני תרופות שצריך לקחת עם הוראות מאוד מסויימות", מסביר ד"ר לומניצקי. "לדוגמה, טבליות לאוסטיאופורוזיס שצריך לקחת בעמידה ועם הרבה מים, או סוג של אנטיביוטיקה שנקרא דוקסילין שצריך לקחת גם עם הרבה מים, אחרת הוא יכול להידבק לוושט וליצור שם נקרוזיס, מוות תאים".

למה יש הבדלים כל כך גדולים בין הגדלים והצורות השונות של הכדורים שלנו? התשובה הפשוטה היא שכל יצרן תרופות יכול להחליט על הגודל והצורה של התרופה שלו, ולא כולם מייחסים חשיבות לקלות הבליעה. גודל הוושט של האדם הממוצע הוא בקוטר של 2 סנטימטר בערך, אך גם כדורים באורך סנטימטר וברוחב חצי סנטימטר  קשים לנו לבליעה.

תרופה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כשיש מעט חומר פעיל מוסיפים חומר לא פעיל לטבלייה - כדי שניתן יהיה להחזיק אותה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

>> עוד ב-mako בריאות:
האם האהבה גורמת לנו להשמין?
מתי אימון כושר הופך להיות מסוכן?
למה יש לנו קנאקים?

גודל הכדור קשור לכמות התרופה שעליו להכיל, אך גם לחומרים נוספים שאחראיים לייצוב הכדור. ישנן תרופות שמכילות כמות מאוד קטנה של חומר פעיל, כמו גלולות למניעת הריון, וכתוצאה מכך הכדורים עצמם הם מאוד קטנים. לעומת זאת תרופות שזקוקות ליותר חומר פעיל בכדי להשפיע על הגוף יהיו גדולות יותר, כמו אקמול. "בעיקרון, גודל הטבלייה קשור לכמות החומר הפעיל שהוא מכיל", אומר ד"ר יוסי לומניצקי. "אך יש עוד חומרים שנוספים לטבלייה, כמו חומרים שאחראיים לשחרור מהיר או מושהה של התרופה. ובמקרה של כדורים עם מעט מאוד חומר פעיל, יוסיפו גם חומר לא פעיל בשביל שיהיה ניתן להחזיק אותם ביד".

לא תמיד מותר לחצות כדור

יש כדורים שהם למעשה אבקה דחוסה. במקרים כאלה, מבחינה עקרונית אפשר לרסק אותם ולהשתמש בהם בצורת אבקה. עם זאת, יש לשים לב לכמה דברים בדרך. "חשוב לבדוק בעלון למשתמש לפני שמרסקים או חוצים כל כדור", אומר ד"ר לומניצקי, "בנוסף, יש טבליות מצופות שמטרת הציפוי שלהן הוא להגן על התרופה ממיצי הקיבה. במקרה כזה אין לרסק ואין לחצות את התרופה משום שכך היא לא תוכל להגיע אל היעד ולהשתחרר את מחזור הדם".

כשאנחנו חוצים כדור אנחנו מתכוונים להשתמש בחצי מהחומר הפעיל שבו. "יש כדורים בהם חצייה לא מדויקת היא לא קריטית, כמו אקמול או משכך כאבים סטנדרטי אחר", אומר ד"ר לומניצקי. "אבל יש תרופות אחרות כמו כדורים לטיפול באפילפסיה שיכולים להוציא מישהו מהאיזון במידה והם נחתכים באופן לא מדויק". בכל אופן, חשוב לבדוק שאכן מותר לחצות את הכדור המדובר ושאכן הריכוז נשאר אחיד בכל חלקיו. חשוב להסתכל על האריזה לראות סימנים שיבהירו אם מותר או אסור לרסק את הכדור לפני נטילתו. למשל, אם כתוב SR, MR ER או EC, המשמעות היא שאסור לחתוך או לרסק את הכדור משום שהוא בנוי הצורה כזו שתגרום לו להתמוסס בזמן הנכון בכדי להגיע למקום המיועד לו.

(מקור)

>> עקירת שן בינה יכולה לעלות לכם בלשון