פרסום ראשון: משרד הבריאות טוען כי בית החולים לניאדו בנתניה חרג מסמכויות חוק החמץ כשאסר על אישה בהריון להכניס פנימה ופלים לא כשרים לפסח. בתגובה לעתירה לבג"ץ שהוגשה היום (ראשון) על ידי המשרד נכתב: "מאבטח בית חולים לא מוסמך לחפש חמץ על גופו של אדם או למנוע כניסת מבקרים מטעמים של כשרות לפסח. המאבטח אחראי אך ורק על שמירה על הביטחון והתיקון החדש לחוק מקנה לו סמכות ליידע בדבר הוראות בית החולים בלבד". ממלא מקום שר הבריאות הוא איש ש"ס, חבר הכנסת יואב בן צור.

״המחוקק לא הסמיך את מנהל בית החולים להסמיך מאבטח, או כל עובד אחר, המועסק במיקור חוץ כעובד בית החולים, ליידע את באי בית החולים בדבר ההוראות שקבע מנהל בית החולים בעניין הכנסת חמץ״, כתב המשרד בתגובתו לעתירה שהגיש ארגון ״ישראל חופשית״.

בית חולים לניאדו, נתניה (צילום: גילי יערי, פלאש/90 )
בית חולים לניאדו, נתניה | צילום: גילי יערי, פלאש/90

״זאת ועוד״, המשיכו לטעון במשרד הבריאות, "גם אם המאבטח מועסק ישירות על ידי בית החולים יש קושי בהסמכתו כעובד בית החולים, זאת לאור חשש מיצירת מצג כלפי הציבור לפיו סמכויות המופעלות על ידי המאבטח המיועדות לתכליות של שמירה על ביטחון הציבור מפני פעילות חבלנית ומפני אלימות, יופעלו בפועל לשם מניעת הכנסת חמץ לבית החולים".

אישה סורבה להיכנס עם חמץ לבית החולים לניאדו
אוהל החמץ בבית החולים לניאדו, ארכיון
אורי קידר (צילום: גיא גלעד)
אורי קידר, מנכ"ל תנועת ישראל חופשית | צילום: גיא גלעד

עורכי הדין חגי קלעי, אוהד רוזן ועדיה שיינוולד שהגישו את העתירה לבג"ץ בשם תנועת "ישראל חופשית" מסרו בתגובה: "החוק ברור וחד משמעי, וכך גם תשובת משרד הבריאות שהוגשה לבית המשפט. אין ספק שאסור לחטט בתיקים של באי בית החולים, ליטול מהם מזון, או למנוע מהם כניסה. השאלה שנותרת אינה מהו הדין, אלא האם בית חולים לניאדו רואה עצמו כפוף לדין. התנהלותו עד כה מלמדת שספק אם כך, אך ניתן לקוות כי נוכח עמדת משרד הבריאות, יתקן בית החולים את דרכיו".

אורי קידר, מנכ"ל "ישראל חופשית", אמר: "גם תחת שר של ש"ס, משרד הבריאות מבין שהחוק לא מאפשר ולא יאפשר לחטט בתיקים של אף אדם ולא לעכב אף חולה בדרכו לבית החולים. אנחנו מאמינים שעל ידי העתירה הזו נוכל למגר את המנהג המכוער הזה לאלתר, ומדינת ישראל תמגר את תופעת משטרת הדת שיש מי שמנסים לייסד פה. יחד עם הציבור, אנחנו נדפוק ברקס לממשלת הכפיה הדתית ולחוקים הרעים שלה".

בית החולים "לניאדו" שלח את תגובתו לעתירה ובכך התייחס לראשונה למקרה שפורסם ב-N12: "בית החולים אינו מונע כניסה בכוח מבאי בית החולים אלא נוהג בכבוד בכל אדם וניתן היה רק לקוות כי יכבדו גם אותו", נכתב בתשובת לניאדו. "בית החולים הפרטי שהוא חרדי באופיו משרת אוכלוסיה דתית וחרדית גדולה ומחויב למסורת היהודית ולאיסורים ההלכתיים החמורים על אכילת והחזקת חמץ בפסח. באי בית החולים ידעו לאורך השנים לנהוג באופן מכבד כלפי אלו שמקפידים על איסורים אלו, בהימנעות מהכנסת מזון לשטח בית החולים בחג הפסח"

באשר ל"אוהל החמץ" שהוקם בכניסה לבית החולים נכתב בתשובת לניאדו לבג"ץ: "הפתרון שמצא מנכ"ל לניאדו הוא הקמת מתחם ייעודי ונוח לאכילת מזון ואחסונו, לרבות כסאות, שולחנות, מקרר וארונות אחסון לרווחת באי בית החולים, המלווים והעובדים".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "תשובת משרד הבריאות לבג״ץ משקפת את לשון החוק שאושר בכנסת לאחרונה. מטרת החוק להסמיך את מנהל בית החולים לקבוע את הכללים לאחר ששקל את כלל השיקולים. סמכות העובד, שהוסמך לכך על ידי מנהל בית החולים, ליידע בדבר הוראות שקבע מנהל בית החולים. כפי שהובהר גם במהלך הדיונים על ידי יו"ר הוועדה וחברי הכנסת - אין לערוך חיפוש בכליו של אדם הנכנס לבית החולים, למנוע או לעכב את כניסתו".