בבית החולים ספרא לילדים אושפז בסוף השבוע האחרון פעוט כבן 3, בעקבות כווייה עמוקה באצבע. המקרה החמור אירע לאחר שהוא התקרב לנרות השבת שביתו, ופלסטר שהיה מוצמד לאצבעו נדלק ושרף את קצה אצבעו.

מבית החולים נמסר כי בתחילת השבוע הפעוט עבר הליך כירורגי שנועד לשחרר את הלחץ ואת הנפיחות באזור, אך עדיין קיים חשש כי נגרם לאצבע נזק לטווח ארוך, וכן עיוות במראה האצבע ופגיעה בתפקודה. ד״ר אורן פלדמן, מנהל מלר״ד (מיון) ילדים בביה״ח ספרא לילדים מסביר כי "במקרים של כוויות באמה, בשוק או בכף היד והרגל, הנפיחות שנוצרת מתחת לכוויה עלולה לגרום ללחץ שפוגע באספקת הדם לאזור, מה שעשוי לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בגפה".

תופעה שכיחה ומטרידה

עוד הוא מציין כי בכל שבוע נתקלים הרופאים בבית החולים במספר נפגעי כוויות מורכבים. רוב המקרים נגרמים עקב תאונות ביתיות ממים רותחים, מזון חם או שמן רותח. צוות המחלקה לרפואה דחופה הכולל פלסטיקאים, מטפל בכוויות שמלוות בשלפוחיות וקילוף עור, כוויות שמערבות את הפנים, כפות הידיים, אזורי מפרקים או אזורים רגישים אחרים. "הטיפול מצריך שטיפה של האזור באופן יום-יומי, ומריחת תכשירים שמטרתם לעזור לגוף להרוס את הרקמה שנפגעה ומנגד - ליצור רקמה בריאה.

נרות (צילום: שאטרסטוק)
המגע של הפלסטר עם הנרות גרם לפגיעה חמורה | צילום: שאטרסטוק

על מנת לצמצם את הסיכוי לפגיעה, הוא ממליץ להקפיד על זהירות יתרה עם הילדים: "אסור לתת להם להתקרב לתנור, יש לטגן שמן רק בחלק האחורי של הכיריים, אין להשאיר שתייה חמה ללא השגחה וחשוב להימנע מהושבת ילדים על השיש במטבח בזמן הבישול". עוד הוא מציין כי הטיפול בכוויות רציניות הוא תהליך ממושך וקשה, שלאחריו עלולות להישאר צלקות משמעותיות, ואף פגיעה בתפקוד".

לדברי הד"ר, בכל מקרה של כווייה יש לפנות לקבלת טיפול רפואי. כטיפול ראשוני בבית, הוא ממליץ לשטוף את האזור במים קרירים בכמות גדולה, להניח מגבת נקייה ורטובה על האזור, ולתת לילד משכך כאבים.

פעוט פותח מגירה במטבח, ילד סקרן מסתכל לתוך מגירה (צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK)
בבית אורבות סכנות רבות לפעוטות הקטנים - שמרו עליהם! | צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK