כשאנחנו מריחים ריחות טיגון ובישול כל מיצי הרוק והקיבה שלנו רוחשים, אך הריח יכול להפעיל גם את הזיכרונות והרגשות שלנו. חלקנו עדיין זוכר את ריח הבית של סבתא וסבא, את ריח העוגיות שאימא אפתה בילדותנו, וגם את הבושם שהאהוב/ה הראשון/נה שלנו נהג/ה להשתמש בו. עד כמה חוש הריח שלנו מפותח ביחס לשאר החושים ובהשוואה ליונקים אחרים, וכיצד הוא יכול לגרום לנו להימנע מסכנות?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

הזמן שלוקח לנו לזהות ריח הוא מאוד קצר: בין חמישים לחמש מאות אלפיות השנייה - ובמילים אחרות, חצי שנייה ופחות מזה. אך התהליך שמתחיל באף ונגמר במוח הוא מורכב ומסועף. לדברי ד"ר שלמה וגנר, מרצה בכיר במחלקה לנוירוביולוגיה באוניברסיטת חיפה, בשלב הראשון של קידוד הריח, מולקולות הריח נישאות באוויר ונכנסות לאף, בו קיימים מיליוני תאי חוש, המתחלקים לקבוצות רבות שכל אחת מהן מבטאת קולטן אחר. הריח נקשר לקולטן באופן כזה שריח וניל לדוגמא מתאים לקולטן A, C, E. כל ריח נצמד לקומבינציה של קולטנים, ומספר הקומבינציות הוא עצום.

>> רוצים לזכות בחופשה זוגית מפנקת?

לבני אדם יש בין 300-400 קולטנים, מספר נמוך יחסית  לשאר היונקים, שלהם כ-1,000 קולטני ריח פעילים. "אצל בני אדם חוש הריח התנוון, והרפרטואר שלנו נמוך יותר ביחס לכלבים או עכברים. אך המערכת שלנו מקבלת את כל מולקולות הריח הקיימות, גם סוגי ריח שהאבולוציה לא חשבה עליהם כמו ריחות של מוצרים סינתטיים", אומר ד"ר וגנר.

בשלב השני, תאי החוש שולחים אותות עצביים למוח. החלק שאליו מגיעה אינפורמציה על הריח נקרא "בולבוס הריח", שממיין את האותות לפי הקולטנים השונים. כל קולטן יגיע לנקודת מסוימת בבולבוס הריח, כך אנו מזהים את הריחות, ואזורים יותר גבוהים במוח, יודעים גם לפרש את הריח. כל זה כאמור מתרחש בחלקיקי שנייה.  

אז אחרי שהבנו איך זה עובד, כדאי שנבין גם בדיוק למה יש לנו חוש ריח. "בחוש הריח שלנו יש מסלולי עיבוד שהטבע הגדיר כמסלולים אשר אמורים להגן עלינו מפני סכנות כמו ריח של שריפה, גז, ריח של פגר. יש טענה שריחות של אוכל מקולקל גורמים לנו להיגעל כדי שנימנע ממנו. אלו קולטנים ייעודים שמגיעים לאזורים רגשיים במוח (אמיגדלה)", אומר ד"ר וגנר ומסביר שאזור זה קשור לפחד, להתנהגות מינית או רגשית. לדוגמה, ריח של תינוק המעורר תגובות ייעודיות ולא מודעות אצל האם כמו הפרשה מוגברת של חלב. אזורים אלו הם חזקים ופועלים בצורה ישירה ומהירה מבלי לעבור דרך האזור השכלתני יותר במוח. אצל יונקים כמו עכבר, חלק ממסלולי העיבוד הוא היכולת לזהות ריח של טורף, והתגובה שהריח ייצר היא קפיאה במקום או בריחה.

תכף מתנשקים (צילום: Yuri Arcurs, GettyImages IL)
אנחנו זוכרים מה היה הריח של האהוב הראשון שלנו | צילום: Yuri Arcurs, GettyImages IL
  

>> 13 דברים שלא ידעתם על שירותים?

כמה ריחות באמת יש בעולם?

בעלי חיים מזהים לפי הריח ולא לפי המראה, לכל בעל חיים יש ריח אופייני, אבל בני האדם פחות מבחינים בזה. כמובן שיהיו אנשים שאצלם זה מפותח פחות או יותר אך ככלל, יונקים הרבה יותר רגישים לזיהוי על ידי ריחות. ד"ר וגנר מציין שכששני כלבים נפגשים הם מרחרחים באינטנסיביות זה את זה כדי לזהות. אך מחקרים הראו שהכלבים הבריאים יימנעו מלהריח את הכלבים החולים, ומלהתקרב אליהם. זהו מנגנון טבעי שהאבולוציה יצרה כדי להגדיל את השרידות של בעלי החיים. לריחות גוף אלו יש מסלולי עצבוב ייעודיים שמפעילים את אזורי הסכנה אצל הכלב ואז הוא מתרחק מהכלב החולה כמו מסכנה. לבני אדם לעומת זאת, יש רתיעה מריחות של בתי חולים או מרפאות שיניים כי דרך התניה וזיכרון אנו לומדים שזה כרוך בכאב.

אצל בני האדם, זה כמובן פחות מפותח. "יחסית לשאר החושים שלנו. אנו משתמשים הכי הרבה בחוש הראייה והשמיעה, חוש הריח פחות מדריך אותנו בהחלטות אבל עדיין פועל עלינו בעוצמה, בזיכרונות וברגשות שלנו", אומר ד"ר וגנר.

אבל האמת שלא כולנו רגישים לריח באותה המידה. "יש דינמיות בחוש הריח כי אמנם יש לנו כ-300 קולטנים אבל אצל כל אדם יש מגוון אחר של קולטנים. הדבר נעוץ בגנטיקה – לכל אחד יש רצפטורים אחרים. לכל אדם יש רפרטואר אחר של קולטנים, יש כאלו שיבחינו בריחות מסוימים ויש חלק שלא. יש אפילו תתרנים לריחות מסוימים. משום שהריחות הללו אינם חיוניים לשרידות שלנו, הם משתנים. לכן, באמת על טעם ועל ריח אין להתווכח כי יש בסיס ביולוגי חזק - לכל אחד יש קולטנים אחרים. אפשר לומר שלכל אדם יש אף אחר", אומר ד"ר וגנר.

עוד הוא אומר, כי מספר הריחות בעולם עצום. "מאמר שנוי במחלוקת שפורסם לפני זמן קצר דיבר על טריליון ריחות שונים. זה קשור גם באימון ובתשומת לב. בסביבה שלנו יש תערובת של ריחות, שרק כמה מהם דומיננטיים. רק חלק מהמולקולות נתפסות".

כלב דו אפי (צילום: VENICE BEACH FREAKSHOW)
מחקרים הראו שהכלבים הבריאים יימנעו מלהריח את הכלבים החולים | צילום: VENICE BEACH FREAKSHOW

ומה קורה למי שיש פגם בחוש הריח?

"זה עשוי להיות מסוכן אם אדם לא יריח עשן או גז, כמו שמישהו לא מגיב לכאב, אך רוב הזמן אנו לא נשענים על מערכת הריח כדי להימנע מסכנות", אומר ד"ר וגנר, "אנשים שהם תתרנים לגמרי, הדבר הראשון שהם מאבדים הוא ההנאה מאוכל. הטעם מבוסס בעיקר על הריח שאנחנו מריחים, ויש קשר בין הפה לאף. מספר התאים בלשון ובפה הוא נמוך ועיקר ההנאה מהאוכל היא דרך האף, ולא דרך הפה. לעומת זאת, אצל יונקים כמו עכבר, אם אין לו חוש ריח הוא לא יכול לשרוד".

אבל בני האדם לא ממש מצטיינים בחוש הריח. "ידוע שלכלבים יש חוש ריח מצוין, גם לעכברים וחולדות. לרוב היונקים יהיה חוש ריח טוב כי הם נשענים עליו על מנת לברוח מטורפים ולזהות מזון. אחת הסיבות שבני אדם נשענים יותר על הראייה הוא משום שזה מאפשר לבחון את העולם בצורה עשירה יותר מאשר רוב בעלי החיים. בקרב יונקים אחרים חוש הריח מפעיל יותר תבניות ורפלקסים, התנהגות מינית ואצל אנשים המערכות הללו יותר מורכבות ופחות מתובנות. אנחנו פחות מופעלים על ידו והוא פחות משמעותי אצלנו, אך הוא עדיין משרה עלינו תחושות ומצבי רוח".  

ואיך הריח מפעיל לנו את הזיכרון?

"חוש הריח הוא חוש פחות מתווך, זהו החוש היחיד שלא עובר דרך התלמוס - האזור במוח שדרכו כל המידע החושי עובר. המסלול של הריח הוא ישיר יותר ואפקטיבי. חוש הריח קשור למרכזים רגשיים וקל יותר לקשור בינו לבין זיכרון רגשי. הריח מעורר בנו משהו חזק באופן מיידי ומפעיל זיכרונות רגשיים. עם זאת, המדע עדיין לא מבין את הדברים הללו באופן מוחלט".  

>> מתנגדי חיסונים אחראיים להתפרצויות של 2 מחלות