אם התחלתם להשתמש בעדשות מגע רכות רק לאחרונה, או שאתם כבר משתמשים ותיקים, אתם ודאי עושים זאת מטעמי נוחות. לעדשות מגע יש מספר יתרונות על פני הרכבת משקפיים, אבל היות ומדובר בגוף זר אשר בא במגע ישיר עם העיניים, חשוב יותר להקפיד על היגיינה וטיפול נכון בעדשות כדי שהשימוש בהן יהפוך להרבה יותר בטוח ובריא.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אורנה שמואלי גורן, אופטומטריסטית בכירה, מנהלת אופטיקה שמואלי החברה ברשת "מכבי ממבט ראשון" מסבירה: ישנם שני סוגים של עדשות מגע רכות: קבועות, המיועדות להרכבה יומית עד שנה, ועדשות מהסוג המתכלה שניתנות להרכבה לפי יעודן: באופן יומי, דו שבועי או חודשי.

העדשות הקבועות לרוב מיועדות לאנשים שעבורם דרושה התאמה מיוחדת לבעיות ספציפיות, כגון מספרי משקפיים חריגים או צילינדר גבוה.

כמו כן, קיימים שני סוגי חומרי גלם מהם עשויות העדשות: הידרוג'ל – המכיל עד 55 אחוז מים, ועדשות מסיליקון הידרוג'ל, בעלות יכולת העברת חמצן מוגברת דרך העדשה. עדשות אלה נחשבות לאיכותיות יותר אך גם יקרות יותר", מסבירה שמואלי גורן.

אז איך תשמרו על העיניים שלכם ותיהנו משימוש יעיל ובריא בעדשות הרכות?

היגיינה וניקיון זה שם המשחק :כל מה שחשוב לדעת על שימוש נכון בעדשות

1. הקפידו על היגיינה

חשוב להקפיד על שטיפת ידיים יסודית במים וסבון לפני ההרכבה וכן לפני הסרת העדשות. הסיבה: החיידקים שנמצאים אצלנו על הידיים עלולים להתרבות על עדשות המגע ובעין ולגרום לזיהומים דלקתיים בעין.

רוחץ ידיים (צילום: Liderina, Shutterstock)
חשוב להקפיד על שטיפת ידיים יסודית לפני הרכבת והסרת העדשות | צילום: Liderina, Shutterstock

2. הקפידו על ניקיון העדשות

השתמשו רק בנוזל ניקוי שמתאים לחיטוי העדשות (למעט היומיות שאינן דורשות חיטוי). במידה ואתם חייבים להסיר את העדשות ואין לכם נוזל ייעודי אל תשתמשו במים או ברוק על מנת להשרות אותן. המים אינם סטריליים והרוק מלא בבקטריות ומכיל רמת חומציות שונה מהנדרש. מומלץ תמיד לשאת אתכם בקבוקון תמיסה קטן ליתר בטחון ומשקפיים לגיבוי. הקפידו על השרייה יומיומית של העדשות בתמיסת חיטוי ייעודית, שאותה תחליפו מחדש בכל שימוש.

3. דאגו להחליף את המחסנית בתדירות גבוה ולשמור על נקיונה

המחסנית היא כלי האחסון של העדשות. היא דורשת החלפה אחת לחודש וכן ניקוי שוטף במהלכו. תוכלו לנקות אותה באמצעות נייר סופג סטרילי ספוג בשאריות חומר הניקוי הייעוד של העדשות. בתום הניקוי יש לייבש את המחסנית במגבת נקיה או להשאיר אותה חשופה לאוויר לייבוש לפני החזרת המכסים.

מחסנית עדשות מגע (צילום: oleandra, Shutterstock)
לא לשכוח להחליף מחסנית בתדירות גבוה | צילום: oleandra, Shutterstock
עוד ב-mako בריאות
>> המאכלים הטעימים האלה אשכרה יעזרו לכם לדיאטה
>> גורו היוגה בעירום נחשפת
>> "כשמגיע ילד להשתלה, זה אומר שיש גם ילד שמת"

4. הקפידו על החלפת העדשות בהתאם להוראות היצרן

אם רכשתם עדשות מגע דו שבועיות הכוונה היא לשבועיים שימוש מרגע שפתחתם את האריזה הסטרילית, ולא ל- 14 שימושים על פני משך זמן ארוך. לאחר 14 ימים העדשה מתחילה לשנות את המבנה הכימי שלה ולהתרכב עם חלבונים ובקטריות המצויים במשטח העין הקדמית וזה עלול לגרום לדלקות עיניים.

5. אל תוותרו על מעקב אצל האופטומטריסט

כאשר ממשיכים להשתמש בעדשות רכות, ולא מבקרים אצל האופטומטריסט, לא תמיד מודעים לשינויים המתרחשים בעין, שלעיתים   דורשים שינוי במספר העדשה. ביקור כזה נחוץ באופן כללי לצורך בדיקת בריאות העיניים. מצבים מסוימים כגון צמיחת כלי דם בקרנית העין למשל, עלולים לגרום לנזק עד כדי איבוד הראייה. אל תתעצלו – גשו לבדיקה תקופתית אחת לשנה.

6. סובלים מיובש בעין? דמעות מלאכותיות לרוב יפתרו את הבעיה 

במקרה כזה, סביר להניח שהאופטומטריסט ימליץ על שימוש בדמעות מלאכותיות שיקלו מאוד על תופעת היובש שעלול להיווצר בעת השימוש בעדשות. בשוק יש מגוון רחב של דמעות מלאכותיות בהרכבים שונים ויש להתייעץ עם אופטומטריסט מוסמך שיאבחן איזה סוג יתאים לעיניים שלכם.

גבר שם טיפות עיניים (צילום: Alexander Raths, Shutterstock)
דמעות מלאכותיות הן פתרון טוב לעיניים יבשות | צילום: Alexander Raths, Shutterstock

7. לעולם אל תישנו עם עדשות מגע

הקרנית מקבלת אספקת חמצן מהאוויר והדמעות. בזמן שינה הקרנית מקבלת פחות חמצן כי העיניים סגורות ואין מצמוץ. מי שישן עם עדשות מגע מסתכן בירידת רמת החמצן בעין עד כדי תופעות הדומות לנמק. בנוסף, לכלוך שמצטבר בין הקרנית והעדשה מועד יותר לפתח מצעי חיידקים מכיון שאין פינוי פסולת סדיר מהעין עקב חוסר מצמוץ.

8. אל תתקלחו איתן

לעדשות הרכות אסור לבוא במגע עם שום נוזל שאינו ייעודי לעדשות מגע או דמעות העין שלכם, וזה כולל מי ברז, מי בריכה, מי ים או עם כל נוזל אחר. למים אין את הרכב המלחים של דמעות העין והעדשות נוטות לספוח אותם ולהתנפח. הם אינם סטריליים ומכילים מיקרואורגניזמים. עדשות מגע רכות סופחות מיקרואורגניזמים, דבר שעלול ליצור דלקת או זיהום. הקפידו תמיד להסיר את העדשות לפני רחצה - ובים או בברכה הקפידו להשתמש במשקפת שחיה שאוטמת היטב. 

9. הקשיבו לגוף שלכם

במידה והעיניים מעט אדומות או שהעדשות מרגישות בעין שונה מהרגיל ואפילו קצת מציקות או שהראיה לפתע מעט מטושטשת עם העדשות הסירו את העדשה ובידקו אם יש בה קרעים קטנים או לכלוך. העיניים צריכות להראות טוב ולהרגיש טוב ואם המצב לא כך גשו לבדיקה אצל האופטומטריסט המוסמך שלכם.

 >> כך תדעו אם אתם זקוקים למשקפי קריאה