את ההבדל רואים כבר ממבט ראשון: עדשות המגע הסקלרליות הן גדולות יותר בקוטרן בהשוואה לעדשות קונבנציונליות, מה שהופך אותן ליציבות יותר ללא תזוזה או נפילה מהעין (ומפחית את הסיכון לתזוזה או נפילה שלהן). למרות גודלן, העדשות הסקלרליות מספקות רמת ראייה יציבה יותר ורמה גבוהה יותר של בהירות ונוחות בהשוואה לעדשות מגע סטנדרטיות.

לא פחות חשוב מכך, עדשות מגע סקלרליות מאפשרות אספקה מתמדת של חמצן לעין והנוזל הכלוא בתוכן מקל על אנשים הסובלים מיובש בעיניים. האספקה ה​​מתמדת של הלחות מסייעת גם במניעת פגיעות שונות בקרנית, כמו שריטות ושפשופים שעלולים להיגרם מהרכבה של עדשות מגע סטנדרטיות.

פנינו לאופטומטריסט איליה אורטנברג, מאופטיקה "מיקרולנס", על מנת לברר למי מתאימות עדשות המגע הסקלרליות וכיצד מרכיבים אותן.

מהן עדשות מגע סקלרליות?

"עדשות מגע בקוטר יחסית גדול שעשויות מחומר גלם קשיח, נושם, בעל תכונות של העברת חמצן. לפני ההרכבה, מטפטפים בתוך העדשה תמיסת סיליין ללא חומר משמר. לאחר ההרכבה הסיליין שומר על רמת הלחות הקבועה ונשאר לאורך היום, הודות למבנה העדשה".

כיצד מרכיבים עדשות מגע סקלרליות?

"לפני כל הרכבה חייבים לנקות את העדשה, למלא אותה עם החומר המיוחד ולהרכיב בעין בעזרת עזרים ייחודיים כמו משאבה קטנטונת המבוססת על ואקום. מילוי תמיסת הסיליין ודיוק ההרכבה חשובים על מנת למנוע הצטברות בועות אוויר שיפריעו לנוחות ההרכבה ולראייה".

מהן עדשות מגע מיני-סקלרליות?

"עדשות מגע מיני-סקלרליות הן עדשות מגע קשיחות שנתמכות על הלובן של העין אך מגיעות בקוטר קטן יותר לעומת עדשת מגע סקלרליות רגילות. במהלך בדיקה, האופטומטריסט מחליט על סוג ההתאמה על סמך האנטומיה של העין".

האם אתם זקוקים לעדשות מגע סקלרליות?

"עדשות מגע סקלרליות מתאימות לאנשים שאי אפשר להתאים להם עדשות מגע קונבנציונליות וכן למטופלים הסובלים מיובש קיצוני וחריג בעיניים. המרווח בין המשטח האחורי של העדשה לקרנית משמש כמאגר דמעות, ומעניק כאמור לחות לעין וחווית שימוש נוחה יותר".

עדשות המגע הסקלרליות מותאמות גם לאנשים הסובלים מאי-סדירות בקרנית הנגרמת מכמה סיבות כמו הליך כירורגי, מחלת עיניים הנקראת קרטוקונוס או ומחלות פני השטח האחרות.

"קרטוקונוס" היא מחלת עיניים שפוגעת בצורתה המקורית של הקרנית וגורמת לקרנית להראות כמו חרוט (קונוס)", אומר אורטנברג. "בעקבות זאת התשבורת של העין, כלומר, האופן בו קרני האור החודרות לעין נשברות ומתכנסות לנקודה אחת ברשתית, משתנה. במצב כזה לא ניתן לתקן באופן מלא את הראייה בעזרת משקפיים. עדשות מגע סקלרליות ומיני-סקלרליות, מתקנות את העיוות וכך ניתן להגיע לאיכות ראייה וחדות ראייה אופטימליות עבור המטופל".

איליה אורטנברג (צילום: זויה אורטנברג)
צילום: זויה אורטנברג

5 דברים של ידעתם על איליה אורטנברג

* אני בוגר מכללת הדסה בירושלים. בעל תואר שני באופטומטריה

* יש לי ניסיון של 21 שנים בתחום האופטומטריה. בנוסף, אני עובד במרפאת העיניים בביה"ח שיבא

* ההתמחות שלי היא התאמה אישית של עדשות מגע מכל הסוגים, במיוחד במקרים בהם אין מענה רפואי קונבנציונלי

* אני מאמין שאסור לוותר וחייבים לעשות הכל על מנת למצוא עדשה מתאימה למטופל - גם אם זה לוקח אין-סוף ניסיונות

* יש סיפוק גדול בלסייע למטופלים שמצליחים לראות הרבה יותר טוב בזכות שירות או טיפול שהענקתי להם וחווים פתרון משנה חיים מבחינתם