על הנזק שסוכר עושה לשיניים ועל מחלת העששת שהוא גורם כבר דובר רבות. אבל מתברר שיש מדרג של מזיקים יותר ופחות, גם בין המזונות עתירי הסוכר. ומה שעוד פחות ידוע, הוא שיש מזונות שאין בהם הרבה סוכר והם עדיין נחשבים מזיקים מאד, בגלל רמת החומציות (pH) שלהם. ד"ר ירון ברנשטיין, סמנכ"ל רפואה במכבידנט מסביר מה הם המזונות שכדאי לחשוב פעמים לפני שמכניסים אותם לפה, או לפחות כדאי להמעיט באכילתם ושתייתם:

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מיצים מפירות הדר

"מזונות ומשקאות חומציים, יכולים לגרום לפגיעה מסוימת באמייל השן. אמנם זהו נזק שכיח פחות מנזקים שנגרמים בגלל סוכר, אבל מעטים מודעים לו, ולכן רובנו לא מתייחסים לנזק הפוטנציאלי", אומר ד"ר ברנשטיין. "כל משקה חומצי בעל pH הנמוך מ-7  עלול לגרום לפגיעה מסוימת באמייל השן. למשל, מיצי פירות הדר כמו תפוזים ואשכוליות. יש משקאות שפוגמים יותר ויש פחות, אבל ברור לנו ששתייה מופרזת של מיצי פרי הדר טבעיים בהחלט יכולה לגרום לפגיעה מסוימת באמייל השן. חשוב גם להבין שפגיעה בשכבת האמייל מאפשרת  התפתחות יותר מהירה של עששת".

אפשר להבחין בפגיעה במצבים קיצוניים, בהם עקב האמייל הדק לשיניים יש מראה צהבהב כתוצאה מהשתקפות של שכבת הדנטין בעלת הגוון הצהוב. למטופלים יש לעיתים תחושת רגישות בשיניים שנגרמת גם היא כתוצאה מהתמעטות שכבת האמייל. לכן, אם אתם מרבים בשתיית משקאות חומציים כדאי לבקש מרופא השיניים שיבחן ויעריך אם נגרם נזק.

מזונות שמכילים גלוקוז ופרוקטוז

פרוקטוז, סוכר הפירות וגלוקוז הם חד-סוכרים שמוספים למזונות מוכנים רבים: ריבות, מיצים, רטבים, גלידות ואפילו לחם. לכן, כדאי לקרוא את רשימת הרכיבים במוצרים. "גלוקוז ופרוקטוז הם חד-סוכרים שחביבים על חיידקי העששת יותר מרב-סוכרים, כמו עמילן או גליקוגן. חיידקים שניזונים מהם מפרישים חומצה שפוגעת בשן. חד-סוכרים זמינים יותר לחיידקים לכן בעיתיים יותר לשיניים", מדגיש ד"ר ברנשטיין.

מיץ תפוזים (צילום: MistikaS, Istock)
שתייה מופרזת של מיץ תפוזים תפגע באימייל השן | צילום: MistikaS, Istock

גם חטיפים

"מה שעוד משמעותי הוא  משך המגע של הסוכר בשיניים, כמה ממנו נשאר עליהן. אם שותים משקה שמכיל כמה כפיות סוכר, המשקה נבלע מהר והסוכר יחד איתו, אבל כשאוכלים מזון שנצמד לשיניים, כמו שוקולד וסוכריות טופי, למשל, משך הזמן שהסוכר שוהה בפה וזמין לחיידקים הוא גבוה במיוחד", מוסיף ד"ר  ברנשטיין. כדאי גם להפחית באכילת חטיפים "מלוחים" אם ברשימת המרכיבים שלהם יש גם תוספת של סוכר, גלוקוז או פרוקטוז.

עניין נוסף שצריך לקחת בחשבון: מידת החשיפה למשקה או למאכל מסוים. "אם אוכלים סוכריית טופי אחת, ניחא. אבל כשילד מכניס לפה כל שעה או שעתיים סוכריית טופי, או שותה משקה ממותק כמה פעמים ביום, עלול להיגרם נזק מצטבר בשיניים", מוסיף ד"ר בורנשטיין. "חטיפים מתוקים הם מנחמים, גורמים לתחושה טובה ואי אפשר להימנע מהם לחלוטין, וגם לא צריך. רק להקפיד לאכול מהם בשעה קבועה.

>> עוד בmako בריאות:
ראש בראש: מה יותר מזיק מלח או סוכר?
הטיפול המהפכני שימיס לכם את השומן
האיש הביוני: "אני מצליח להרגיש מרקמים דרך הפרוטזות"  

ואפילו בשר

מדובר במזונות שעלולים "להיתקע" בין השיניים: פירות יבשים וטריים, כידוע, מכילים כמויות גבוהות של סוכר, וזו הבעיה העיקרית. בשר, לעומת זאת, בעייתי רק במידה שהוא מצופה (שניצל, למשל), הושרה במרינדה או עטוף ברוטב שמכילים סוכרים.  

משקאות מתוקים בבקבוק לתינוק

הוא נחשב לממתיק בריא, אבל גם דבש נוטה להיצמד לשיניים. לתשומת ליבם של ההורים שנוהגים לטבול בו מוצץ. "בכלל, בקבוק עם שתייה מתוקה או מוצץ מתוק ששוהים זמן רב בפיו של תינוק או פעוט יכולים לגרום נזק עצום לשיניים", מזהיר ד"ר ברנשטיין.

לחם (צילום: istockphoto)
גם לחם יכול להיות בעייתי לשיניים | צילום: istockphoto

מעדני חלב מתוקים, גלידות

"אמנם אלה נצמדים פחות לשיניים, לעומת שוקולד, למשל, אבל עלולים לגרום נזק, בעיקר אם הם נאכלים באופן קבוע מדי יום ועוד יותר גרוע במידה ונאכלים מספר פעמים ביום", מדגיש ד"ר ברנשטיין.

ההמלצה היא כמובן לצחצח שיניים מיד לאחר ששותים או אוכלים מזונות אלו. אבל מה תעשו אם אין באפשרותכם באותו הרגע? "אם  למשל אוכלים עוגה במשרד, ואין מברשת שיניים בסביבה, אני ממליץ ללעוס במשך דקות ספורות מסטיק ללא סוכר. לעיסת המסטיק מעודדת הפרשת רוק בפה. לרוק יש סגולות לנטרול החומצה שחיידקי העששת מפרישים. אבל זהירות: לעיסה ממושכת עלולה לגרום להפרעות ולפגיעה  במפרקי הלסת", מסכם ד"ר ברנשטיין.

>> איך עושים אמבטיה לתינוק? מדריך להורים