להאכיל בכפית, לאיים ש"אם לא תאכל יבוא שוטר" ולתת שוקולד למי שמסיים יפה את כל הצלחת. מה עוד תעשו כדי שהילדים יאכלו ואת הכל? לפעמים כל הניסיונות והתחנונים שלכם גורמים להרבה יותר נזק מתועלת. אז הורים יקרים, אולי כדאי שתניחו לרגע את הסכו"ם בצד, תתרווחו, תירגעו ותשבו איתם לאכול – סתם ככה בכיף? אם המבט הסקפטי כבר משתלט על פניכם, ולנטינה לוריא, דיאטנית קלינית ב"מכבי שרותי בריאות", תסביר לכם בדיוק במה אתם טועים ומה תוכלו לעשות כדי שהילד יאכל טוב ובריא יותר.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

הטעות: אתם מנסים לשלוט בצלחת של הילד

"אחת הטעויות הנפוצות ביותר של הורים זה להתערב במהלך האכילה של הילד: זה מתבטא בניסיונות להחליט מה בדיוק הוא יאכל, מה קודם, כמה ומתי", אומרת לוריא.

הבעיה: הילד לומד לא לסמוך על עצמו, על טעמו האישי ועל תחושות הרעב שלו. המיקוד בארוחה המשפחתית עובר מהתעסקות באוכל ומהנאה ממנו למאבקי כוחות מיותרים.

הפתרון: צאו לו מהצלחת! שמתם לו אוכל על הצלחת? יש אוכל על השולחן? יופי. עכשיו תנשמו ותתנו לו להחליט מה נכנס לו לפה. אם אתם לא מעוניינים שיאכל ג'אנק - פשוט תוודאו שאין דבר כזה על השולחן. באחריותכם לספק את המקום, הזמן, המגוון ובזה סיימתם. אם הילד לא רעב – הוא לא יאכל וחבל להכריח אותו ולהרוס לו את החוויה שבאכילה. אגב, אם תשבו בנחת, תאכלו בעצמכם ארוחה מגוונת ובריאה שכוללת ירקות טריים ואווירה טובה, תהוו דוגמה אישית מצוינת שבטוח תתרום לעניין.

הטעות: אתם מסבירים לו שזה "ממש לא בריא"

לומר לילד שעגבנייה זה בריא זה בערך כמו לספר לו שבבית קפה שאתם אוהבים יש עסקית שווה ביותר בצהריים. 

הבעיה: איך נאמר את זה בעדינות? זה לא ממש מזיז לו. כך גם ההפך: ההסבר על ממתקים שאינם בריאים לא בדיוק יגרום לו להפסיק לאהוב טופי וקרמבו, ודווקא האיסור יכול לעורר אצלו את החשק לאכול בדיוק את המאכל האסור.

הפתרון: שחררו מידי פעם. אפשר להסביר שירקות זה טוב ולכן כל המשפחה מאוד אוהבת לאכול אותם, אפשר להסביר שיש מאכלים טובים יותר וטובים פחות ולצד זה גם רצוי לפרגן לו בגלידה או ממתק מידי פעם. אחרי הכל – איזון זה שם המשחק ואם רוב האוכל שהילד אוכל מוגדר כבריא, אתם יכולים לישון בשקט.

ילד אוכל שוקולד (צילום: Anetta_R, Istock)
היי זה ממש לא בריא, אתה יודע! (לא שכנעתם) | צילום: Anetta_R, Istock

הטעות: אתם מאכילים את הילד בכפית גם כשהוא כבר יודע לאכול בעצמו

עם יד על הלב: עד כמה הייתם יכולים ליהנות מהארוחה שלכם אם בכל פעם מישהו היה מכניס לכם כפית לפה ומחליט כמה תאכלו ומה בדיוק? פשוט תנו לקטן עצמאות. זה כל כך חשוב להתפתחות שלו כבן אדם וכמובן שזה מיותר לחלוטין בכל מה שקשור לאוכל.

הבעיה: במצב כזה אתם שוב שולטים בו, שוב מחליטים עד כמה הוא רעב, מה הוא אוהב והורסים לו את כל הכיף בארוחה.

הפתרון: תנו לו לאכול, להתלכלך, לחוש את האוכל ובעיקר ליהנות. פשוט סמכו עליו ועל מנגנון הרעב שלו. ושבו לאכול בעצמכם, כבר אמרנו?

עוד ב-mako בריאות:
>> הדרך היחידה לאכול פחמימות וגם לרזות
>> "כך ריפאתי את הילד שלי מאלרגיה לבוטנים"
>> ברית זה לא סיפור: המכשיר הישראלי שעושה ברית מילה ללא ניתוח

הטעות: הילד בוכה ואתם מנחמים אותו בעוגייה

הבעיה: נא לשנן - אוכל זה לא פיצוי רגשי. אם מלמדים ילד להשתמש באוכל כנחמה הוא יעשה את זה בכיף וישתמש בכל מה שיוכל כדי להשיג את זה ובכל רגע נתון.

הפתרון: הרגיעו את הילד באמצעים אחרים. חיבוק, מילים טובות או משחק משותף – הכל כשר. ואם שום דבר לא עובד, אל תתפתו ללכת לכיוון המזווה. זכרו שגם תסכולים הם חלק מהחיים.

הטעות: הילד לא רוצה לאכול את מה שיש על השולחן ואתם ממהרים להכין חדש

בואו נעמיד דברים על דיוקם: אין בעיה ואפילו רצוי ששולחן הארוחה המשפחתית יכיל מגוון של מאכלים ובעיקר דברים שהילד אוהב.

הבעיה: אבל זה לא אומר שאם התפריט העיקרי הערב מתבסס על חביתה, והקטן החליט שדווקא עכשיו מתחשק לו אורז וקציצות, זה מה שתרוצו להכין. "לעיתים הרצון לשנות את תפריט הארוחה הוא ניסיון של הילד לשלוט על ההורה ולהוכיח 'מי הבוס'", אומרת לוריא.

הפתרון: אפשרו מגוון של מאכלים בארוחה, אבל אל תשנו את התפריט הכללי שתכננתם להציע.

פרופיל פעוטה אוכלת עוגיית שוקולד (צילום: SchulteProductions, Istock)
את עצובה? רוצה עוגייה? עצרו הכל! | צילום: SchulteProductions, Istock

הטעות: הופכים את האוכל למשחק

לאכול מול הטלוויזיה, לעשות אווירון מהכפית ולנסות להשיח את דעת הילד מהדבר עצמו – האוכל. אז מה רע בזה בעצם?

הבעיה: "בצורה כזאת, האכילה הופכת להיות בלתי מודעת וההרגל שנוצר מונע מהילד להתמקד באוכל ובתחושת השובע. בשלב מאוחר יותר זה עלול לגרום לבעיית השמנה, שלרוב נגרמת מאכילה בלתי נשלטת מול הטלוויזיה, מסך המחשב וכו.

הפתרון: אין מסכים בשעת הסעודה! אם הילד לא מעוניין להתיישב ליד השולחן, נסו להרגיל אותו לכך בהדרגה ובהתאם לגילו. אפשר להתחיל מכמה דקות, משתייה בלבד ובסופו של דבר להרגיל את הילד שאוכל אוכלים ליד השולחן ביחד עם כולם.

הטעות: אתם עושים התניות

"אם תסיים את כל החביתה, תקבל גלידה". נשמע לכם מוכר?

הבעיה: מה אם הילד לא רעב? תרצו שהוא יאכל רק כדי לזכות במשהו שאי אפשר לסרב לו? בצורה כזאת הוא רק לומד לאכול כדי לרצות אחרים וזו פשוט טעות.

הפתרון: אם הוא לא אוכל באותו הרגע, אל תנסו להשפיע עליו בדרכים מניפולטיביות.

אם החלטתם לתת לו גלידה הערב כי זה הערב לפנק אותו, אל תעשו את זה כי הוא אוכל.

ומה אם שום דבר לא עובד?

"חשוב להעניק לילד סביבה תומכת, דוגמה אישית וחווית אוכל ללא לחצים, המקשרת אצלו את הארוחה להנאה. אם שום דבר לא עובד, תוכלו להתייעץ עם גורם מקצועי מוסמך כגון דיאטנית ילדים או פסיכולוג, אבל לכו להתייעץ כהורים ואל תביאו את הילד אתכם לפחות למפגש הראשון, כדי לא לגרום לו לתחושה שמשהו לא בסדר אצלו ואותו רוצים 'לתקן'", מסכמת לוריא.

>>  נזלת וגירוד: כך תטפלו באלרגיה בדרכים טבעיות