אז החלטתם שהגיע הזמן להיות הורים. לכאורה, מדובר במשימה פשוטה ואפילו מהנה. והנה עובר חודש ועוד אחד והופ עברה לה שנה, והחסידה לא ממש מראה סימנים לביקור. ופתאום כל העסק כבר לא נראה פשוט ועל הנאה מי בכלל מעז לדבר.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ראשית, תנו לנו להרגיע אתכם ולספר שאתם ממש לא לבד: לפי נתונים של משרד הבריאות כ-40,000 טיפולי הפרייה מלאכותית מבוצעים בכל שנה בישראל. "הטכנולוגיות החדשניות והידע הרפואי המשתבח יכולים לתת מענה למצוקתם של זוגות רבים שבסופו של דבר רבים מהם הופכים להורים מאושרים", אומר ד"ר משה רויבורט, מנהל מרכז בריאות האישה תל אביב, ב"מכבי שרותי בריאות". "אם בעבר הוצעו לזוגות שהתקשו להיכנס להריון מספר מצומצם של פתרונות, כגון אימוץ או פונדקאות, כיום המצב שונה. יש לא מעט טיפולי פוריות שיכולים לסייע ולהגדיל את הסיכוי להיכנס להריון באופן משמעותי. בעידן הנוכחי  ניתן לבחור בהליך של הפריה מלאכותית למשל, המשלבת טכנולוגיות מודרניות, וזוכה לפיתוחים ולחידושים בכל עת. ובישראל, כמו במדינות רבות בעולם, נחשבים טיפולי ההפריה המלאכותית לטיפולים מבוקשים מאד וכבר בשנים האחרונות ניתן לראות עלייה של יותר מעשרה אחוזים במספר ההליכים שבוצעו לעומת שנים עברו". הנה כל מה שאתם צריכים לדעת צעד צעד לפני שאתם יוצאים לדרך:

איך יודעים אם קיימת בעיה?

"מצב של אי פוריות מוגדר כמצב שבו זוג איננו מצליח להיכנס להריון במשך שנה,  למרות שקיים יחסי מין ללא הגנה. הסיבות לכך יכולות להיות רבות ומגוונות, אולם לא תמיד מצריכות טיפול  מיוחד", מסביר ד"ר רויבורט. חשוב לציין שעם הגיל יורדת הפוריות ולאחר גיל 40 מדובר בירידה דרסטית, ובסיכויים נמוכים העומדים על 4 אחוזים בלבד להיכנס להריון בכל ניסיון. ד"ר רויבורט מציין שרצוי להתחשב בעובדה הזאת ולהבין שלמרות טיפולי הפוריות המוצעים כיום, אשר מסייעים במידה רבה להשגת היעד, הם מוגבלים מאוד כשמדובר בנשים מעל גיל 40. כשמדובר בנשים בנות 45 ומעלה לרוב תוצע אופציה של תרומת ביציות או אימוץ.

שלב א': בדיקות לאיתור הבעיה

אחרי שלא מצליחים להשיג הריון במשך שנה, מומלץ לפנות להתייעצות. "כשמדובר בנשים מעל גיל 35, יש מקום לשקול פניה להתייעצות כבר לאחר חצי שנה, מפני שהזמן, כאמור, משחק תפקיד משמעותי בעניין", מציין ד"ר רויבורט. "לאבחנה יש רכיב חשוב ומשמעותי במיוחד על מנת להגדיל את הסיכויים. אבחנה שאיננה מדויקת, או כלל לא נכונה, יכולה לפגוע בסיכויי הצלחתם של הטיפולים ובכך לא להביא להריון. כדי לאבחן בצורה מדויקת את בעיית הפוריות, חשוב לבצע מספר בדיקות שונות כמו בדיקות הורמונליות, צילום רחם, בדיקת זרע, וכו'. בסופו של תהליך הבדיקה יציע הרופא את הטיפול המתאים לפי האבחנה המדויקת לאי הפוריות".

אישה מזריקה זריקה בטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ההזרקה ההורמונלית מגרה את השחלות ליצירת זקיקים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

שלב ב': הטיפולים - מהקל אל הכבד

ד"ר רויבורט מפרט את הטיפולים המוצעים בתחום אך מציין שלא תמיד מדובר בסדר כרונולוגי קבוע. לעיתים יחליט הרופא המטפל להתחיל דווקא מטיפול מורכב יותר, לנוכח ממצאי הבדיקות שאיתרו בעיה מסוימת.

הקל ביותר: טיפול בכדורים

טיפול בכדורי איקקלומין, המיועדים להגברת הביוץ, נחשב לפופולרי ביותר ומתאים בעיקר במקרים של הפרעות ביוץ. הטיפול מביא להגברת תהליך הביוץ ומאפשר את הבשלת מספר הזקיקים בשחלה. השילוב בין השימוש בכדורים אלה לבין הליך נוסף שנקרא  "הזרעה תוך רחמית", מעלים את סיכוי הצלחתו של הטיפול ואת הכניסה להריון.

סיכונים ותופעות לוואי: ייתכנו תופעות לוואי כגון בחילות, שינויים במצב הרוח, ציסטות שחלתיות וריבוי עוברים.

עוד ב"מדברים בריאות עם מכבי":
>> לאם ולעובר: מה מסוכן בהריון בגיל 40?
>> מהן הדיאטות שהכי לא בריאות לכם?
>> אלה המזונות שהכי מזיקים לשיניים שלכם

פולשני: הזרעה תוך רחמית

מדובר באחד הטיפולים המובילים ביותר בתחום טיפולי הפוריות המוצעים כיום. טיפול זה, המכונה גם IUI , מסייע לזוגות המתקשים להיכנס להריון באופן טבעי וכולל הזרקה של זרע ישירות אל תוך חלל הרחם. "סיכויי הצלחתם של טיפולי  הזרעה תוך רחמית מושפעים לא מעט מגיל האישה. מכיוון שמדובר בהזרקה של כמות רבה של תאי זרע,  סיכויו של תא אחד לפחות להגיע אל מערכת הרבייה הנשית גבוהים יותר בהשוואה לניסיונות הפרייה טבעיים, בהם הסיכוי נמוך בהרבה. הזרעה תוך רחמית היא הליך פולשני לכל דבר המתבצע על ידי רופאים המתמחים בכך. לרוב מלווים הטיפולים גם בזריקות הורמונליות להגברת ביוץ. במקרה זה סיכוי ההצלחה עומדים על בין 15-20 אחוזים בכל מחזור טיפול".

למי זה מתאים? "הזרעה תוך רחמית מומלצת במקרים בהם קיימת בעיה באיכות הזרע - כלומר במצב של כמות קטנה של תאים, תנועה איטית שלהם, צורה בעייתית וכו'. כמו כן, הוא יכול להתאים גם במקרים של איכות נמוכה של ביצית.  

סיכונים ותופעות לוואי: אין סיכונים. יתכנו כאבי בטן קלים לאחר ההזרעה.

מורכב יותר: הזרקה הורמונלית

טיפול מתקדם נוסף הוא שילוב של הזרעה עם זריקות הורמונליות, שתפקידן לגרות את השחלות ליצירת זקיקים. בד"כ נהוג להציע את הטיפול במקרה שחלפו 3-4 חודשים מהשימוש הראשון באיקקלומין שלא הניב הצלחה. לדברי ד"ר רויבורט מדובר בטיפול שסיכוייו גבוהים בהשוואה להזרעה בלבד.

סיכונים ותופעות לוואי: ייתכנו תופעות לוואי כגון בחילות, שינויים במצב הרוח, ציסטות שחלתיות וריבוי עוברים. בטיפול הורמונלי בזריקות קיים גם סיכון לגירוי יתר שחלתי, דבר שמחייב מעקב קפדני אחר התגובה השחלתית והימנעות מעליה במינון התרופות.

הורים במיטה וילדם הבלונדיני ישן ביניהם (צילום: istockphoto)
סיכויי הצלחת הפרייה חוץ גופית עומדים על 25-35 אחוז לכל מחזור טיפול | צילום: istockphoto

הפרייה חוץ גופית (IVF)

טיפולי ההפריה החוץ גופית נועדו לנשים או לזוגות שלא הצליחו להשיג הריון בטיפולים הקודמים או במקרים בהם קיימת בעיה מכנית כגון חסימה של החצוצרות או איכות זרע נמוכה מאוד. במהלך הטיפול נשאבות הביציות בהרדמה כללית ומופרות ע"י תאי הזרע במעבדה, וכעבור יומיים-שלושה מושתלים בחלל הרחם. סיכויי הצלחת טיפול זה גבוהים אף יותר ועומדים על 25-35  אחוזים לכל מחזור טיפול. אולם יש לזכור שככל שגיל האישה צעירה יותר, כך סיכויי הצלחתה של ההפריה גבוהים יותר.

סיכונים ותופעות לוואי: יתכנו סיבוכים כגון דימום, זיהום או גירוי שחלתי. כמו כן, יתכנו סיבוכים הקשורים בביצוע ההרדמה.

שלב ג: ההשפעות הפסיכולוגיות

הטיפול הפיזי כרוך לעיתים בהתמודדות נפשית לא קלה עבור נשים וזוגות המתמודדים עם התהליך. האם מדובר במצב בלתי נמנע? "אי-פוריות עלולה לגרום לתנודות במצב הרוח או למצב של דיכאון, חרדה ומתח, הקשורים לאובדן האמון בגוף, לתחושת העדר השליטה בעולם ובעתיד האישי ואבל על משאלות וציפיות שעלולות לא להתגשם לעולם. עוצמת הסטרס והקושי עלולים להחמיר עם הזמן, ומחקרים מצביעים על כך שהקושי הנפשי מגיע לשיא בין השנה השנייה והשלישית בתהליך טיפולי הפוריות".

העובדה שהפוריות נמדדת בכל חודש מחדש בעת מועד המחזור החודשי, ההמתנה רווית המתח, הציפייה והאכזבה יוצרים מעמסה נפשית לא קלה להתמודדות. "במקרים בהם נשים אינן נמצאות בקשר זוגי ונמצאות בהליך טיפולים, הקשי גדל לעיתים, בשל היעדר התמיכה הזוגית והצורך לאתר את תורם הזרע באופן מלאכותי", אומר ד"ר רויבורט.

לצד כל זה, אפשר להתעודד מהעובדה שכיום קיימות שיטות טיפוליות מתקדמות המאפשרות השגת הריון גם במקרים בהם לא ניתן היה להשיגו בעבר. ליווי צמוד ע"י רופא מטפל אישי וצוות תומך כגון אחיות, עובדת סוציאלית, פסיכולוג או מטפלים ברפואה משלימה, יכולים להקל על ההתמודדות עם תהליכים מורכבים אלה.

>> היפוכונדריה: איך זה מרגיש באמת ואיך מטפלים בזה?