הפרסומים האחרונים על יעילות השימוש בחוט הדנטלי גרמו לנו להטיל ספק בתכשירי היגיינת הפה. השיניים שלנו הן אמנם החומר הקשה ביותר בגופנו, אך יש לנהוג בהן בזהירות ובעדינות. מהי הדרך לטפל בהן? תלוי את מי שואלים. הנה המיתוסים – ומה באמת נכון.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. האמת על שימוש בחוט דנטלי

רופאי השיניים מעודדים את השימוש בחוט דנטלי, עם זאת, על פי ההנחיות האחרונות לבריאות הציבור בבריטניה, אין ראיות חזקות כי חוט דנטלי משנה משהו בהיגיינת הפה לעומת צחצוח עם משחת שיניים. גם הפדרציה האירופית לפריודונטולוגיה פרסמה הצהרה בשנת 2014 האומרת כי אין בחוט דנטלי תועלת מוכחת.

"יש חשיבות גדולה לניקוי בין השיניים והשאלה שעלתה היא האם חוט דנטלי הוא הכלי המתאים ביותר לביצוע הפעולה הזו", אומר ד"ר יגאל סביון, רופא השיניים הראשי במכבידנט, "למעשה, הפרסומים האחרונים מראים שלא בטוח שחוט דנטלי הוא אופטימלי. הבעיה בחוט הדנטלי היא שנדרשת מיומנות ידנית גבוהה מהמשתמש על מנת שהפעולה איתו תהיה יעילה, וכאשר מיומנות כזו נעדרת, הדבר יכול לפגוע בחניכיים. הדרך הטובה ביותר לרכוש מיומנות זו היא אצל השיננית, רצוי לבקש ממנה להדגים ואחר כך לבצע את הפעולות מולה ולקבל את הפידבקים, אגב, גם צחצוח שיניים זו טכניקה שצריך ללמוד מהשיננית".

2. טיפול אצל שיננית מזיק לשיניים?

אנשים שחשים בכאב לאחר טיפול אצל שיננית, נוטים לחשוב שהדבר מסב נזק לשיניים שלהם. ובכן, מדובר בטעות נפוצה. "לחלק מהאנשים יש מצבורי אבן בשיניים, ברגע שמסירים את האבנית השיניים רגישות לשינויי טמפרטורה משום ששורשי השיניים, שהיו מצופים על ידי האבנית שהינה חומר מבודד, פתאום חשופים. למעשה, הסרת האבנית מסלקת את הגורם לנזק ולנסיגת חניכיים ובכך רק מיטיבה את מצבם. למניעת רגישות יתר קיימות משחות שיניים שמפחיתות את הרגישות והן מאוד יעילות. אנשים הסובלים ממחלת חניכיים, עשויים לסבול מרגישות לאורך זמן. חשוב ביותר להסיר את האבנית מדי 3-6 חודשים אחרת נוצר מעגל קסמים שמדרדר עוד יותר את המצב".

3. קיסמי עץ טובים לנו?

קיסמי העץ הזולים מתאימים לנעיצה במזון אך לא בשיניים שלנו. קיסמים אלו נדחקים לעיתים לרווחים הצרים בין השיניים וגורמים לשחיקה באמייל השן. "האלטרנטיבה הטובה יותר היא קיסמים דנטליים מיוחדים עם חתך משולש העשויים בצורה כזו שלא יפגעו בחניכיים (ולא קיסמים מעץ שיכולים לפגוע בחניכיים), או מברשות אינטרדנטליות לניקוי בין השיניים שהן מאוד אפקטיביות", מוסיף ד"ר סביון.

4. שמן קוקוס יכול לסייע להיגיינת הפה? לא בטוח

בשיטת האיורוודה שמן קוקוס ידוע כדרך טבעית להפחתת חיידקים בפה. הרעיון הוא כי השמן נקשר לביופילם – שכבה דקה של חיידקים דביקים על השיניים ומושך אותו כך שאפשר לירוק אותם. עד כה, לא נעשו מחקרים מדעיים שיתמכו בזה ורופאי השיניים די ספקניים לגבי העניין. ד"ר מרווין דרויאן, מהמרכז לרפואת שינים קוסמטית אומר ל- Daily Mail שמדובר בשטויות ואין תחליף לצחצוח שיניים. "עשינו ניסוי במשך ארבעה שבועות של צחצוח בשמן קוקוס. לאחר שלושה שבועות לחולה היו חניכיים מודלקות ואדומות, בגלל שהיא צחצחה את שיניה ופיתחה דלקת חניכיים", מוסיף ד"ר דרויאן.

5. צחצוח לפני או אחרי ארוחת בוקר?

לעומת זאת, ד"ר סביון מסביר שמומלץ לצחצח שיניים לאחר ארוחת הבוקר. "אמנם הרבה אנשים נגעלים לאכול לפני צחצוח השיניים מתוך הרגל, הם חושבים שיהיה נכון להסיר את רובד החיידקים שהצטבר במהלך הלילה לפני האכילה. אך זו טעות משום שאם אתה מצחצח לפני הארוחה ולא אחריה למעשה אתה מותיר את כל שאריות המזון שהצטברו במהלך הארוחה בשיניים והם גורמים לנזק".

בכל מקרה, אם מדובר בפירות עדיף לצחצח אחרי. ד"ר דרויאן אומר ל-Daily Mail: "שתיית מיץ פירות גורמת לסביבה יותר חומצית בפה. כאשר מצחצחים את השיניים ישר לאחר מכן, מסלקים את האמייל הרך. אני כן ממליץ דווקא על צחצוח שיניים ברגע שמתעוררים ולא לצחצח שוב עד שעומדים ללכת לישון. חלק מהאנשים מתחילים את היום עם לימון ומים חמים, ואז מצחצחים שיניים ישר לאחר מכן, דבר אשר יכול להיות הרה אסון לפה שלהם", הוא מוסיף.

6. לירוק או לשטוף אחרי צחצוח?

אחרי צחצוח מומלץ לירוק אבל לא לשטוף את הפה, אחרת מרחיקים את הפלואוריד משאריות משחת השיניים, דבר אשר מצמצם את האפקטיביות שלה. מאותה סיבה, ממליצים לא להשתמש במי פה, אפילו אם הם מכילים פלואוריד, ישר לאחר צחצוח השיניים. "עדיף לא לאכול או לשתות במשך 30 דקות לאחר השימוש במשחת שיניים המכילה פלואוריד".

7. באיזו תדירות צריך לצחצח?

במדינות כמו בריטניה וישראל ההנחיה הרווחת היא לצחצח פעמיים ביום. מחקר שפורסם במגזין השיניים הבינלאומי בשנת 2013 מצא כי צחצוח השיניים במשך שתי דקות היה טוב יותר מאשר צחצוח למשך 40 שניות. "מבחינת צחצוח כל המרבה הרי זה משובח אבל אי אפשר לדרוש מאנשים יותר ממה שהם יכולים לעמוד בו. ההמלצה היא שאם מישהו מנשנש דברים מתוקים עדיף לעשות זאת בצמידות לארוחה בשל העובדה שבמהלך הארוחה הפרשת הרוק עולה, ולרוק יש תפקיד חשוב בפעילות נגד עששת. לרוק יש מינרלים הפועלים נגד חומציות החיידקים, דבר הנותן עמידות טובה למשנן מפני התפתחות חורים.

טעות נוספת היא שאנשים נוטים לחשוב כי רק סוכר ודברי מתיקה גורמים לעששת, אך אין זה נכון. כל מזון שמכיל עמילן או רב סוכר למינו יכול לגרום לעששת כמו לחם, חטיפים מלוחים, בייגלה, פירות מתוקים, כל מזון שחיידקים יכולים לפרק אותו והוא לא מתוק במהותו יכול לגרום לעששת". בכל מקרה, אם רוצים לצחצח שיניים בפעם שלישית במהלך היום, כדאי לחכות לפחות שעה לאחר האכילה או השתייה על מנת להבטיח כי האמייל קשיח. 

את מברשת השיניים עדיף להחזיק בזווית של 45 מעלות כלפי החניכיים, ולצחצח בתנועות מעגליות קטנות, לחלק את הפה לארבעה אזורים ולהתעכב 30 שניות על כל אזור. "שפשוף חזק שוחק את האמייל, וחושף את הדנטין – חומר השן – דבר אשר מוביל לעששת, בנוסף יש לזה מראה מכוער", אומר ד"ר דרויאן. כשהחניכיים מדממים, זה לא בהכרח סימן של יתר צחצוח אלא של דלקת חניכיים או מחלת חניכיים בשלב מוקדם (בשלב מאוחר לעתים קרובות לא יופיע דימום או כאב).

עוד ב-mako בריאות:
>> לרזות בקטע רע: הכירו את מחלת ההקאות הנדירה
>> בגלל הפטריה: למה אסור להישאר בבגד ים רטוב?
>> 7 פירות שהם יותר בריאים ממה שהם נראים

8. מסטיק זה טוב?

ד"ר סביון מסביר שלעיסת מסטיק לא מנקה את השיניים בצורה אפקטיבית, ומעבר לזה היא גורמת לפעילות מיותרת בגלל מערכת הלעיסה, ויכולה להשפיע באופן שלילי על השרירים ומפרקי הלסת. "בדומה לרכב שעומד בניוטרל ואתה לוחץ על דוושת הגז, לעיסת מסטיק יוצרת פעילות לעיסה שלא מפסיקה, ולמעשה לא תורמת שום דבר וגורמת לעוד עומס על השרירים, המפרקים והשיניים. הטענה של חברות המסטיקים היא שלעיסה גורמת להפרשת רוק מוגברת וזה נכון. זו יכולה להיות תרומה יחידה ללוחמה בעששת אבל מסטיקים לא מנקים את השיניים או מהווים גורם תורם בעל משמעות לשמירה על היגיינת הפה". 20 דקות לעיסה אמורות להספיק, מעבר לזה נוצר לחץ על המפרקים בלסתות וזה עשוי לגרום לכאב. 

9. מברשת שיניים - חשמלית או ידנית?

על פי סקירות ארגון Cochrane משנת 2014, מברשות שיניים חשמליות מסירות בין 11 אחוז ל-18 אחוז יותר פלאק מאשר הברשה ידנית. עם זאת, האגודה האמריקנית לרפואת השיניים טענה לאחרונה כי מברשות ידניות יכולות להיות יעילות כמו החשמליות, והדרך שבה נעשה השימוש במברשת הוא זה שחשוב.

ד"ר סביון טוען שהדבר תלוי ביכולת הידנית של המטופל. "אם הוא מיומן מברשת שיניים רגילה וחשמלית יהיו זהות מבחינת התוצאות. ככלל, מברשות שיניים חשמליות יותר מומלצות לאנשים שיש להם קושי מנואלי בעבודה עם מברשת שיניים רגילה כמו לדוגמה קשישים שעשוי להיות להם קשה לתפעל את מברשת השיניים ולהגיע איתה לכל המקומות, הצחצוח במברשת שיניים חשמלית עבורם יהיה יותר אפקטיבי. אבל אין שום סיבה שלא להשתמש במברשת שיניים חשמלית, היא יכולה להיות טובה לכל גיל".

10. מתי להחליף מברשות שיניים?

הטענה הרווחת היא שיש לרכוש מברשת שיניים חדשה (או לשנות את הראש של המברשת החשמלית) כל שלושה חודשים. מומלץ לאחסן את המברשת במקום נקי, יבש, לא בצד של הכיור, שיכול להיות מזוהם על ידי רחיצות ידיים או בחדר שיש בו גם שירותים. ד"ר סביון מוסיף כי סביר שבכל שלושה חודשים צריך להחליף את המברשת או ברגע שהסיבים כבר לא זקופים ומאבדים את צורתם. "חשוב שהצחצוח יהיה עדין ולא להפעיל כוח בעת הצחצוח כי כשאתם מפעילים כח הוא יכול לגרום לנזק לשיניים ולנסיגת חניכיים מקומית או לפגמים בצווארי השיניים".

11. תה מכתים את השיניים יותר מקפה?

"טנין בתה מכתים את השן הרבה יותר מאשר קפאין", אומר ד"ר דרויאן. אמנם גם קפה מכיל את החומר אבל בכמויות יותר נמוכות. "אתם צריכים לשתות כחמש עד שש כוסות קפה שחור ביום כדי להכתים את השיניים", הוא מוסיף, "קפה לבן גם מכתים את השיניים אבל הוא פחות מרוכז, ולכן ההשפעה היא פחותה בהשוואה לאותה כמות של תה. החומר המכתים בקפה הוא מאוד שטחי, הוא רק משפיע על הביופילם ולא חודר לאמייל עצמו". 
"תה, קפה, ניקוטין - כולם מכתימים את השיניים בצורה משמעותית ופוגעים בתוצאות של הלבנת השיניים", מדגיש ד"ר סביון, "אם אדם עושה הלבנת שיניים הסיכוי לאבד את התוצאות שהושגו בהלבנה יותר גבוה ומהיר כשהוא צורך תה, קפה או ניקוטין".

12. כדאי להשתמש במי פה?

מי פה מכילים כוהל אתילי, חומר משמר שיש לו גם תכונות חיטוי. בשנת 2014, מחקר שפורסם ב- Journal of Clinical Oncology העלה ששימוש במי פה יותר מפעמיים ביום עשוי להגביר את הסיכון לסרטן, אך ד"ר סביון ממליץ בחום להשתמש במי פה. "יש שממליצים להשתמש במי פה ללא אלכוהול אך חברות המייצרות את חומרי השטיפה טוענות שלאלכוהול אין השפעה על חלל הפה לאורך זמן. באופן אישי אני ממליץ על שטיפות פה ללא אלכוהול שמכילות פלואוריד, יש להן השפעה תורמת גם בטיפול בבעיות חניכיים וגם בשליטה בעששת. השכיחות של עששת היא גבוהה ויש צורך לקבל אספקה של פלואוריד חיצוני ושטיפות לטווח ארוך".

 

13. לא צריך לטפל בשיני חלב?

"החלפת שיניים מתרחשת עד גילאי 12-13, ושיניים נשירות מזוהמות יכולות לגרום להרבה נזקים וכאבים או פגיעה בשיניים הקבועות שמתפתחות למטה. זיהומים אלו יכולים להתפשט לתוך עצם הלסת, ולכן יש להקפיד על הגעה מסודרת לרופא שיניים לילדים, שמירה על היגיינה וניקוי בגיל צעיר", אומר ד"ר סביון.

14. בריאות השן תלויה בטיב הצחצוח?

לא ממש. ד"ר סביון מציין שיש גורמים שונים שלוקחים חלק בעמידות של המשנן לעששת, החל מטיב חומר השן, חשיפה לפלואוריד בגיל צעיר ובחיים העובריים (נבטי השיניים מתפתחים ברחם) - דבר התלוי בשאלה האם המים שהאם שותה מכילים פלואוריד או לא (פלואור מוריד את השכיחות לעששת). אנו נחשפים לפלואוריד במקורות אחרים: במזון כמו לחם וחלב, טיב הצחצוח, תזונה וטיב הרוק של האדם, כל אלה גורמים להפחתה או עלייה של שכיחות עששת.

15. משחה להלבנת שיניים – להשתמש או להתרחק?

"חלק מהמשחות להלבנת שיניים מלבינות את השן על ידי חלקיקים שוחקים שנמצאים בתוך הפורמולה של המשחה. כך מגיעים למצב שהחלקיקים מסירים שכבה עדינה מהשטח של השן והתוצאה היא שיניים בהירות, ומצד שני פני שטח מחוספסים שגם יוכתמו יותר מהר. אמנם לא כולם עובדים בשיטה הזו אבל לפני שימוש במשחות להלבנות השיניים כדאי לדעת מי מהן יכולה לגרום לנזקים האלה. לגבי לימון השימוש בו בעייתי כי הוא צורב את פני השטח של השן, סודה לשתייה שוחקת את השן כי היא גסה. בקיצור, אין אמצעים טבעיים להלבנת השיניים", אומר ד"ר סביון.

אגב! מומלץ גם להימנע מדברים מטופשים כמו ללעוס קרח, שעלול להזיק לברק או לאמייל של השן. 

 >> תרגיעו: 5 הרגלים שמכניסים אתכם לסטרס