נכון, זה מלכלך. אין ספק, זה איטי. ברור שזה מייגע ומתיש, אבל היתרונות הרבים של בישול יחד עם הילדים עולים על כל החסרונות - התוצאות יפתיעו וירגשו גם אתכם. ולמה זה באמת כל כך חשוב? הנה 8 סיבות עיקריות:

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

1. זה בריא יותר

ככל שילדים נחשפים מגיל צעיר למזונות בריאים ומזינים, כך הם יהנו ממזונות אלו ויעדיפו אותם על פני מזונות מעובדים. האוכל הביתי,  בריא יותר מאוכל קנוי, ומכיל יותר ויטמינים ומינרלים, פחות קלוריות, ופחות שומן רווי וחומרי טעם מלאכותיים. הכנת אוכל ביתי ואכילתו מפתח את חוש הטעם של ילדיכם ומרחיב את עולמו התזונתי. הבישול יוצר תחושת "בעלות", ועימו הרצון להתנסות, לטעום ולאכול (אגב, גם אם הוא לא מוכן לטעום בסוף, יש משמעות רבה לחשיפה. בסופו של דבר  הוא יאכל, גם אם לא הפעם).

2. למען עתיד תזונתי טוב יותר

בישול משותף הוא פתח לשיחות אודות תזונה, בריאות ובחירות נבונות, ודרך להפוך את הנושאים הללו לחלק בלתי נפרד מהשיח בבית. בזמן שאתם יחד במטבח אפשר לדבר על הויטמינים שבירקות, להשוות בין ערכים תזונתיים של מאכלים שונים, ולדון בכדאיות של מתכון אחד לעומת השני או צורת בישול אחת על פני השנייה.

ויטמינים (צילום: istockphoto)
גם ילדים יכולים ליהנות מסלט | צילום: istockphoto

3. מפתח מיומנויות מוטוריות

דרך הבישול ילדים מפתחים תפיסה מרחבית: למשל, כשהם מוזגים נוזל לקערה הם משפרים את המוטוריקה העדינה. גם כשהם חותכים, פותחים, שופכים ושוברים זה עוזר למוטוריקה העדינה, ובעודם מערבבים ומקציפים המוטוריקה הגסה שלהם משתפרת. בישול גם חושף את הילד לתחושות שונות, למרקמים מגוונים ולרמות שונות של לכלוך, ומאלץ אותו להתמודד עימם, גם כשלא נוח לו.

4. מקנה מיומנויות קוגניטיביות

בבישול מתאמנים בחשבון - לומדים לזהות ספרות, למדוד, למנות ולחשב, והכל בצורה מהנה ונעימה. בישול גם מחזק את מיומנויות הקריאה. עוקבים אחרי מתכון, קוראים את המידע על גבי האריזות, נחשפים לאותיות, מלים ומשפטים. בישול הוא גם חלק מלימודי המדעים מכיוון שעורכים ניסויים, לומדים על סיבה ותוצאה ומה קורה כאשר מיישמים עקרונות פיזיקליים על מרכיבים שונים. הבישול מלמד פתרון בעיות ומהווה דרך ללמוד על עצמך ועל העולם סביבך.

עוגיות גבינת עזים מלוחות - מרדדים את הבצק (צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל)
תורם להתפתחות המוטורית | צילום: שרית נובק - מיס פטל, mako אוכל

5. מפחית בררנות לאוכל

ללילדים שנמנעים מקבוצות מזון גדולות כמו ירקות או פירות, או שנמנעים בגלל סיבות שונות ממזונות עם מרקמים או ריחות מסוימים, הבישול היא דרך טיפול נהדרת, כל עוד הדבר נעשה בסובלנות. הבישול חושף את הילדים למרכיבי מזון שאולי ביום יום הם נמנעים ומתרחקים מהם. ילד שלא אוכל ירקות כלל ועוזר ומבשל ירקות בעצמו, יהיה לו קל יותר לנסות בהמשך ירקות מסוימים גם אם לא את כולם.

6. מחזק יכולות רגשיות

בישול מקנה תחושת מסוגלות. זוהי דרך נהדרת ללמד אחריות ולחזק את תחושת הערך העצמי של הילד. הם גאים בעבודה שלהם, גאים בתהליך ושותפים בעבודת צוות למען מטרה משותפת. הבישול מנחיל אצל הילדים תחושת אחריות והם לומדים להמשיך עם המשימה עד סופה, מבלי לוותר. בישול גם מלמד דחיית סיפוקים - עבדנו והתאמצנו, אבל צריך להמתין עד שטועמים, צריך קודם לסדר ורק אז לאכול, צריך לחכות עד שהעוגה תצא מהתנור, או עד שהאורחים יגיעו.

ילדה מול עוגת יום הולדת (צילום: Shutterstock)
כנראה שהם עדיין הכי יאהבו עוגות, אבל לפחות זה יהיה בריא יותר | צילום: Shutterstock

7. נותן מיומנויות לחיים

הם לומדים לערוך רשימות, לחתוך, להקציף, לערבב ולטגן. הם גם לומדים לנקות אחרי עצמם. הם לומדים שצריך להתאמץ על מנת להגיע לתוצר, הם לומדים שלעיתים התהליך מעניין ולעיתים מייגע, אך שחשוב לעשותו על מנת להגיע לתוצר ולהנות ממנו. כל אלו הן מיומנויות להם יזדקקו יותר ויותר ככל שיגדלו. 

8. בשביל ה"ביחד"

בישול משותף הנו זמן איכות מצוין, ודרך נהדרת להפוך מטלה לפעילות מהנה ומגבשת. סביב הבישול יחדיו אתם מבלים זמן יקר מפז יחדיו, צוחקים, נהנים, לפעמים כועסים, אך בעיקר – יוצרים חוויות וזכרונות. 

 

טיפים להתנהלות נכונה במטבח עם הילדים:

  • בישול עם ילדים לוקח יותר זמן מהכנת האוכל לבדנו. העדיפו אחה"צ רגוע ופנוי לפרויקט בישול משותף, ולא כשאתם ממהרים ולחוצים בזמן.
  • כבכל פעילות עם ילדים, גם בישול משותף מומלץ לעשות כשהם במצב רוח טוב, נינוחים, רגועים ולא רעבים.
  • התאימו את פרויקט הבישול לגיל הילד. בגילאים הצעירים מומלץ לבחור פרויקטים שזמן הכנתם קצר, ושזמן הבישול קצר. ככל שהם גדלים רמת המורכבות של המתכון יכולה לעלות, עם יותר שלבים, יותר התעסקות ויותר זמן עד שהתוצר הסופי מוכן לאכילה.
  • התאימו את המטלות לגיל הילד וליכולותיו. ילדים צעירים יכולים לשבור ביצים, לערבב ולמוזג לקערה. ילדים גדולים יותר יכולים כבר לקלף, לחתוך, להקציף ולהפעיל את מכשירי המטבח השונים (תחת השגחה כמובן).
  • הדגישו שוב ושוב במהלך העבודה את נושא הבטיחות. שננו בפניהם אודות הסכנות במטבח כגון סכינים, כלים חמים, מכשירי חשמל וכו'.
  • שחררו. הולך להיות מבולגן. הולך להיות מבורדק. הדברים לא יעשו בדיוק כמו שאתם רוצים שיעשו, וכן, דברים הולכים להתבזבז ולהישפך. חשוב לנשום עמוק ולזכור שהיתרונות עולים על החסרונות, שהמטרה היא הנאה משותפת (ואכילה כמובן) ושהכל ניתן לסידור ותיקון בסופו של דבר. אל תשכחו להחמיא לשפים הקטנים ולהודות להם על המאמצים שלהם.
  •  נצלו  גם את הזמן שלפני הבישול. עשו סיבוב בסופר ולמדו את ילדיכם איך לבדוק תוויות מזון ומה נכון לבדוק. פעם בשנה שווה לעשות את המאמץ.
  >> לפרטים והצטרפות לסדנאות של לאומית 

הכתבה נעשה בשיתוף עם שירות התזונה של לאומית שירותי בריאות