הקונדום נקרע או שכלל לא היה שם ובלהט העניינים החלטתם לוותר עליו. ואחרי שהסקס נגמר פתאום הבנתם שיש סיכוי שתשנו סטטוס בקרוב. אם הסיטואציה הזו בעבר הייתה מביאה אותנו לכרסם את הציפורניים עד ליום המיוחל שבו נקבל (או שלא נקבל) את המחזור ואז, במקרה של הריון לא רצוי לבצע הפלה, היום בחיי האינסטנט שלנו, אנחנו בולעים גלולה שאמורה למנוע את ההיריון ומקווים לטוב. האם הפוסטינור אכן כה יעילה, ומהן תופעות הלוואי שלה?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

גלולת היום שאחרי, אושרה כבר בשנת 2000 בארצות הברית. פוסטינור זהו למעשה השם המסחרי בישראל של הלבונורגסטרל ( Levonorgestrel ) - תכשיר פרוגסטטיבי - הורמון הפועל בדומה להורמון המין הנשי פרוגסטרון. "יחסית לגלולות נגד היריון, כמות ההורמון בפוסטינור היא גבוהה ולכן מספיק לבלוע גלולה אחת על מנת להשיג את המטרה הטיפולית של התרופה", מסביר פרופ' יואב פלד, מנהל מרכז בריאות האישה הוד השרון בקופת חולים כללית ורופא בכיר במחלקת נשים מרכז רפואי רבין, ומציין כי קיימת גלולה אחרת שעובדת במנגנון דומה - אלה (Ella), המכילה חומר הנקרא אוליפריסטל ( Ulipristal) – זהו חומר המפעיל את הקולטן לפרוגסטרון.

"בניגוד לפוסטינור שיעיל רק תוך 72 שעות לאחר קיום היחסים, את האוליפריסטל אפשר לקחת עד 5 ימים (120 שעות ) ממועד היחסים הלא מוגנים, אבל גם כאן היעילות הולכת ופוחתת ככל שמתרחקים מהמועד", אומר פרופ' פלד. נכון להיום, לשם רכישת אוליפריסטל יש צורך במרשם רפואי, אך את הפוסטינור ניתן לרכוש ללא מרשם רופא (מעל גיל 16).

באילו מקרים משתמשים בפוסטינור?

"פוסטינור הוא אמצעי חירום למניעת היריון לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים, שנועד לנשים שנחשפו להיריון לא רצוי מסיבות שונות. יש לציין שפוסטינור אינו מגן מפני הדבקות במחלות מין למיניה".

מה הפוסטינור עושה לגוף הנשי?

התרופה פועלת באופן כזה שהיא דוחה את הביוץ", אומר פרופ' פלד, "כשזרע נמצא בגוף האישה, הוא חי עד 72 שעות, בהתאם לאיכותו ולתנאי הגוף. אם הביוץ עדיין לא התקיים, הפוסטינור דוחה אותו עד למועד שבו כבר הזרע לא ישרוד וכך לא יוכל להתרחש הריון. אולם היה והביוץ כבר התרחש, ואז מקיימים יחסי מין ולאחר מכן נוטלים את הפוסטינור, התרופה כבר לא תעזור, כי היא לא יכולה לדחות את הביוץ שכבר התרחש".

יעילות מוגבלת

לא מעט נשים, שקיימו יחסי מין לא בטוחים, ונטלו לאחר מכן פוסטינור מספרות שהן נכנסו להיריון. עד כמה הגלולה הזו יעילה? "לעומת גלולה או התקן תוך רחמי שיעילים ב-99 אחוז, פוסטינור יעילה רק ב-85 אחוז ואף פחות. ככל שנוטלים אותה קרוב יותר למועד היחסים, כך היעילות שלה עולה, ובהתאמה, היא הולכת ויורדת ככל שמתרחקים ממועד היחסים. אחרי 72 שעות היא כבר לא יעילה בכלל", מוסיף ואומר פרופ' יואב פלד.

גלולת למניעת הריון (צילום: Katie Little, Istock)
כמות חומר פעיל ששוות ערך ל-30 גלולות | צילום: Katie Little, Istock
עוד ב-mako בריאות:
>> בוקר (לא) טוב: מה הסיפור של אנשים שלא נחמדים בבוקר?
>> לא הבנו: הניתוחים הפלסטים הכי מוזרים שיש
>> לבלוע או לא? מה מותר ואסור לעשות עם מסטיק?

יש מקרים נוספים שבהם היא לא תהיה יעילה?

"הבעיה המרכזית שלה היא הטיימינג – חוסר יעילות לאחר שהתרחש הביוץ. בנוסף, מצבים של הקאות ושלשולים משמעותיים מורידים את יעילות הגלולה. חשוב להבין, שהפוסטינור מגן רק מפני יחסי המין שהתקיימו לפני נטילת הגלולה בהנחה שעדין לא התרחש הביוץ, הוא לא יגן בפעם הבאה שיקיימו יחסי מין באותו החודש וכמובן שלא לכל החודש. כמו כן היעילות והבטחון של הפוסטינור נמוכים הרבה יותר מגלולות או מהתקן".

תופעות לוואי

תופעות הלוואי הינן נדירות וקלות וכוללות בעיקר דימומים לא סדירים, כאבים בבטן התחתונה, בחילה, עייפות, כאב ראש, הקאות, רגישות בשדיים, שלשול וסחרחורת בתקופה הסמוכה לנטילת התרופה.

האם נטילת הפוסטינור משבשת את המחזור החודשי?

"פוסטינור עשויה לגרום לשיבוש המחזור שעתיד להגיע, כי התרופה דוחה את הביוץ ומביאה לדחייה של הווסת העתידית, ולדימומים לא מוסדרים. אלו תופעות לוואי מינוריות ולא מצריכות מעקב רפואי".

לאיזה טווח היא משבשת את המערכת ההורמונלית?

"רק בזמן שלוקחים אותה, היא משפיעה על המחזור הקרוב. אין לפוסטינור השפעה על פריון לטווח ארוך, ולא היו דיווחים מעבר לזה".

ומה קורה אם בלענו את הגלולה לאחר שנוצר ההיריון?

"במקרה שלוקחים פוסטינור ומתרחש הריון, אין עדות לשכיחות מוגברת של מומים מולדים. פוסטינור נחקרה רבות, וההצלחה שלה בשוק והעובדה שהיא החליפה גלולות אחרות שבאו לפניה, היא משום פשטותה ויעילותה ומיעוט תופעות הלוואי שלה".

יש גיל שכבר לא מומלץ לקחת את הגלולה?

"אין גילאים כאלו, היא מומלצת לכל אישה שנחשפה להיריון לא רצוי, ולא השתמשה באמצעי מניעה יעיל".

לא מחליף גלולה למניעת היריון

פרופ' יואב פלד מדגיש ש"כיום, אין הגבלה על מספר הפעמים שמותר לקחת את הפוסטינור. אך חשוב לזכור שזהו אמצעי מניעה חירומי ולא מחליף שימוש באמצעי מניעה יעילים בשגרה. אין זה אומר שניתן להשתמש בפוסטינור במקום גלולות למניעת היריון ורצוי לא לקחת את זה באופן קבוע". 

האם יש קשר בין לקיחת הגלולה להריונות מחוץ לרחם?

"כאמור הפוסטינור הינה בעלת יעילות מוגבלת. אם המחזור החודשי לא מופיע כסידרו לאחר נטילת התרופה או הוא מופיע בצורה שאיננה רגילה יש תמיד צורך לשלול הריון. את שלילת ההריון מבצעים על ידי בדיקת שתן פשוטה שניתן לרכוש בכל בית מרקחת או על ידי בדיקת דם להריון. במידה והבדיקה חיובית יש לפנות לרופא על מנת שיאשר את קיומו של הריון, תקינותו ומיקומו על מנת לתכנן את המשך המעקב והטיפול".

* פרופ' יואב פלד הינו מנהל המרכז לבריאות האישה מקבוצת כללית שרותי בריאות בהוד השרון ורופא בכיר במחלקת נשים במרכז הרפואי רבין. נמנה על הסגל האקדמי הבכיר של הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב

>> עכשיו באמת: כמה כושר צריך לעשות כדי לרזות?