לפני קצת יותר משנה נחשפה אחת מפרשיות השחיתות החמורות במערכת הבריאות הישראלית. ב-5 בדצמבר 2022 עצרה המשטרה 11 רופאים, שנחשדו בהנפקה ובסחר ברישיונות לשימוש בקנאביס, ללא צורך רפואי ושלא כדין. בנוסף, נחשפה על ידי המשטרה חברה בשם "פרומדיס", שהתחזתה כנותנת שרות לגיטימית בתחום מיצוי זכויות המטופלים בתחום הקנאביס הרפואי, אך למעשה סיפקה מעטפת שירותים לפעילות העבריינית. החברה עסקה בהמצאת "סיפורי הכיסוי" למטופלים ובקבלת מסמכים רפואיים פיקטיביים; כל זאת, כמובן, בתמורה לסכומי כסף נדיבים.

"מדובר בפרשייה מאוד חמורה, אולי פרשיית השחיתות הציבורית הגדולה ביותר שנחקרה אי פעם במשרד הבריאות", אומר פקד דן טבקמן, סגן ראש מחלק חקירות ביחידת הסייבר הארצית להב 433, שניהל את החקירה. "מדובר פה בסכומי שוחד של כ-4.9 מיליון שקלים, וכשמסתכלים על היקפי הפעילות בכלל, הסכומים גדולים הרבה יותר. אנחנו מדברים על סדר גודל של כ- 17,000 רישיונות קנאביס, שזה בערך 15% מבעלי רישיונות הקנאביס במדינת ישראל בכלל, בשנה וחצי של פעילות".

החקירה בנוגע לפעילות של "פרומדיס" התנהלה כאמור על ידי יחידת הסייבר להב 433, בשיתוף עם מחלקי פשיעה מקוונת של מחוזות מרכז וצפון. לעצורים יוחסו, בין השאר, עבירות חמורות של שוחד, מרמה והפרת אמונים, סחר ואספקת סמים, תיווך לסחר בסמים, וזיוף בנסיבות מחמירות. "קצה הקרחון היה מידע שהתקבל על ערוץ טלגרם שמתבצעת דרכו מכירה של רישיונות קנאביס רפואי לכל דורש", מתאר פקד טבקמן. "הגענו לאיזה בחור, והייתה אמורה להיות חקירה ממוקדמת סביבו וסביב הערוץ. אבל התחלנו לחפור שם, והבנו שמתחת לקצה הקרחון יש אופרציה מטורפת שמגלגלת עשרות מיליוני שקלים. שיש פה התנהלות כלכלית ועסקית עצומה, שכל יעודה הוא ביצוע עבירות".

"תגיד שנכחת בפיגוע, ומאז קשה לך לישון"

אם תשאלו אנשים, צרכנים ומטופלים המעורים בתעשיית הקנאביס בישראל – החוקית והבלתי חוקית כאחד – תגלו שאף אחד לא באמת הופתע לשמוע על רופאים שמנפיקים רישיונות קנאביס בגין סיבות רפואיות פיקטיביות ותמורת אלפי שקלים בעבור כל מטופל. התעשייה הזו קורית בצורה גלויה בישראל בהיקפים נרחבים, בעמודים שלא טורחים להצניע את עצמם ברשתות החברתיות ומעורבים בה הרבה יותר אנשים מאשר אלו שנעצרו; כמו חברת "פרומדיס". למיטב ידיעתנו פועלות בארץ עוד כמה וכמה חברות מקבילות, שעושות פעילות דומה, וככל הידוע ממשיכות לפעול גם כיום, גם אם בהיקפים קטנים יותר ובדרכים יותר מתוחכמות.

בעיקרון, התהליך התקין של הוצאת רישיון לקנאביס כולל קבלת המלצה מרופא מומחה, שיצהיר כי החולה טופל אצלו בעבר וכי נעשה ניסיון לטפל בבעיה באמצעות מספר תרופות, אך נותר הצורך לפנות לקנאביס כטיפול קו אחרון (חלק מהנהלים הללו שונו בחודשים האחרונים, אך היו רלוונטיים בתקופת הפעילות העבריינית של "פרומדיס"). אחרי שמילא את כל הטפסים הרלוונטיים והחתים את המטופל, ישלח הרופא את הבקשה למשרד הבריאות, וזו תיבחן על ידי רופא בכיר של היחידה. במדינת ישראל, רק חולים שמוכיחים שהם סובלים מבעיה רפואית מוכחת לאורך זמן זכאים לרישיון כזה.

שיטה נוספת, מהירה יותר אך לרוב גם יקרה יותר, היא פנייה ישירה לרופא המוסמך להנפיק רישיונות לקנאביס, המחזיק בתוכנה המאפשרת הנפקת רישיון באופן ישיר ומיידי. ההוראה הרשמית של משרד הבריאות כיום היא כי יש להנפיק רישיונות רק במסגרת הרפואה הציבורית. עם זאת, נראה שההוראה אינה מיושמת, ובין כה וכה היא לא הייתה תקפה במשך רוב תקופת הפעילות של "פרומדיס". הרופאים המוסמכים הנפיקו רישיונות באופן פרטי, וכך גם נפתח השער לשימוש לרעה שעשו חלק מהם בהסמכה שניתנה להם ובתוכנה שהועמדה לרשותם.

עישון ג'וינט (צילום: Valmedia, shutterstock)
התכתבות שחושפת את השיטה | צילום: Valmedia, shutterstock

אז איך השיטה עובדת? בקבוצות רבות בטלגרם, בפייסבוק וברשתות חברתיות אחרות מציעים רישיון קנאביס רפואי בתוך 24 עד 48 שעות בעלות משתנה, שלרוב נעה בין 3,000 ל-4,500 ש"ח.  את השיטה מובילים שורה של מאכערים. ה"פציינט" לא צריך, כאמור, לסבול ממחלה כלשהי, אלא פשוט לשלוח למאכער צילום תעודת זהות ודוח סיכום רפואי ריק. המאכער הוא זה שידריך את המטופל על אילו תופעות רפואיות להתלונן.

"ביימנו שיחה", מספר פקד טבקמן. "התקשרנו לחברה ואמרנו 'אני רוצה רישיון לקנאביס אבל אין לי שום בעיה, מה אני עושה?'. אמרו לנו 'אין בעיה. תגיד שהסתובבת בשרונה, שהיה פיגוע בכביש, ומאז קשה לך לישון בלילה'. אלה אירועים שחזרו על עצמם שוב ושוב עם כל כך הרבה אנשים. זה כל כך הזוי איך שהם עשו 'קופי-פייסט' לדברים – הייתה שגיאת כתיב באחת ההמלצות, וראינו את אותה שגיאה בעשרות המלצות שנחתמו על ידי אותו רופא. וכמובן, שיהיה ברור, הרופאים לא ראו, לא שמעו ולא פגשו את המטופלים האלה.

"חקרנו גם לקוחות. ראינו את ההמלצות שהם קיבלו, ושאלנו עליהן. אחד הלקוחות אמר לנו: 'היה רופא, היה לו מבטא דרום אמריקאי חזק, הוא שאל אותי בן כמה אני, מה הסטטוס והאם חוויתי אירוע טראומתי בחיי. אמרתי לו שכן, שהייתי עד לתקיפה בירושלים'. שאלנו אותו 'באמת היית עד לתקיפה?'. הוא ענה 'לא, זה לא באמת היה. הנחו אותי להגיד את זה. יומיים אחרי זה אישרו לי את הרישיון.

"לקוח נוסף שדיברנו איתו, אמרנו לו 'רשום שפיתחת תסמינים של פוסט טראומה ועקב כך ביקשת רישיון. מה תגובתך?' הוא פשוט צחק: 'כל מה שכתוב לא נכון, חוץ מזה שאני עובד בסוכנות רכב. אין לי פוסט טראומה, מעולם לא היה לי'. אמרנו לו שוב: 'אני מציג בפניך שוב את המסמך: רשום שאתה סובל מנדודי שינה, מחשבות חודרניות, רגישות לרעשים, התפרצויות זעם ובכי'. הוא עונה: 'אין לי כלום מהתופעות אותם הקראת בפניי'. יש לנו עדויות שלפחות חלק מהמזכירות של 'פרומדיס' גם הן לא רצו להיות במקום הזה. אמירות כמו 'אני לא מסוגלת, אני לא יכולה לקחת את האחריות הזו. מה אני נותנת המלצות פסיכיאטריות?'.

תפרחות קנאביס על משקל (צילום: Moha El-Jaw, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Moha El-Jaw, shutterstock

במקרה של "פרומדיס", נראה כי רוב התלונות קשורות לפוסט-טראומה, הפרעה שיותר קשה להוכיח מבחינה פיזית, להבדיל מבעיות אורתופדיות או מחלות כאב. אחרי שהרופא הממליץ מילא חוות דעת רפואית שאין לה כל קשר למציאות או למצבו הבריאותי של הלקוח, המסמכים הועברו לידי הרופא המנפיק. אותו רופא הועסק על בסיס חודשי, והתוכנה איתה הוא מנפיק רישיונות קנאביס הייתה בשימוש חופשי של החברה. על פי ההסכם, הרופא התחייב להעמיד את המערכת הממוחשבת של היק"ר הנמצאת ברשותו לשימוש החברה בין השעות 8 בבוקר לחצות על בסיס יום-יומי, 7 ימים בשבוע. המאכערים היו עושים שימוש בעצמם בתוכנה וכך למעשה השיטה עבדה כמו מפעל: לא רק שרישיונות הונפקו בחתימת רופא שמעולם לא פגש את המטופל המדובר, במקרים רבים הוא אפילו לא טרח למלא בעצמו את הטופס.

בסך הכל, בשנים 2021 ו-2022 הונפקו בתיווך של חברת "פרומדיס" כ-17,000 רישיונות לשימוש בקנאביס בהתוויה של PTSD. רק כדי לסבר את האוזן, נכון לדצמבר 2023 עומד מספר הרישיונות הכולל בהתוויית PTSD על 16,853. לפני שנה המספר היה מעט גבוה יותר, אבל כעת נראה שכמעט כל הרישיונות הללו הונפקו למעשה בתיווך של אותו עסק עברייני שפעילותו נעצרה בדצמבר 2022. עם זאת, מבהיר פקד טבקמן, במשטרה עשו הכל כדי למקד את החקירה בגורמים העברייניים, ולא לפגוע במטופלים שבאמת זקוקים לקנאביס – אפילו אם השיגו את הרישיון בהליך מפוקפק: "במשך כל התקופה הלכנו על ביצים כדי לעשות את המקסימום לא לפגוע בחולים אמיתיים, אפילו חולים אמיתיים שרכשו דרך אותם עבריינים כי הם היו במצב קשה והיו זקוקים להקלה. השתדלנו מאוד להתחשב, וזה הלך איתנו לאורך כל הדרך".

המעצרים - והחשדות

לפני כחודש הודיעה מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה על הכוונה להעמיד לדין תשעה רופאים המעורבים בפרשה, כמו גם שלוש חשודות נוספות. ל-mako בריאות נמסר כי תאריכים לשימוע בעבור כל החשודים נקבעו לחודשים פברואר-מרץ 2024. החקירה העלתה למעלה מ-6,000 רישיונות קנאביס שהונפקו כחלק מהשיטה וללא צורך רפואי, תמורת סכומי כסף גדולים. ההאשמות מחולקות לשלוש קטגוריות: הקטגוריה הראשונה, היא כנגד רופאים פסיכיאטרים שחתמו על המלצות כוזבות לטיפול בקנאביס, באנשים שלכאורה נמצאו כסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD). מדובר בהמלצה בלבד ולא בהנפקת רישיון הלכה למעשה, שכן אותם הרופאים אינם בעלי הסמכה להנפיק רישיונות קנאביס. השנייה היא כנגד רופאים שכן יש להם הסמכה להנפיק רישיון לטיפול בקנאביס, שהנפיקו רישיונות ל"מטופלים" בגין צרכים רפואיים פיקטיביים, ובמקרים רבים אפילו הנפיקו רישיונות עבור מטופלים שהם לא פגשו מעולם. קטגוריית החשדות השלישית כוללת שלוש עובדות בכירות בחברת "פרומדיס", שביצעה את התיווך בין הרופאים החשודים לבין המטופלים הכוזבים שביקשו למעשה לרכוש לעצמם רישיון לשימוש בקנאביס.

רישיון חתום ע"י ד"ר מיכאל ינקו
רישיון שנחתם על ידי ד"ר מיכאל ינקו

הרופאים הפסיכיאטריים המומחים החשודים בכך שחתמו על המלצות כוזבות ושמותיהם נקובים בכתב החשדות הם ד"ר רוברטו אומנסקי, ד"ר יבגניה אגרנוב ד"ר ריצ'רד שיפר וד"ר מיכאל ינקו. שמו של האחרון כבר עלה בעבר בהקשר של פרשיות חמורות אחרות: בין השאר, הוא סייע לשחרר חיילים משירות בצה"ל כאשר סיפק חוות דעת פסיכיאטרית כוזבת בתמורה לתשלום של אלפי שקלים. זאת ועוד, הוא נחשד בסחר בתרופות נרקוטיות שהונפקו ללא הצדקה רפואית. בשל העבירות השונות שביצע נשפט ד"ר ינקו לארבעה חודשי מאסר, אשר רוצו בעבודות שירות. בנוסף, רישיונו לעסוק ברפואה נשלל באופן זמני, אולם גם במהלך תקופת השלילה הוא רשם המלצות כוזבות לטובת הנפקת רישיונות קנאביס, כחלק מפרשת "פרומדיס".

חמשת הרופאים האחרים שהפרקליטות המליצה להעמיד לדין, אלו שהחזיקו בהסמכה להנפיק רישיונות קנאביס בעצמם, הם ד"ר דיב דאוד, ד"ר סיימון לוי, ד"ר חסן שלאבנה, ד"ר ג'לאל בטחיש וד"ר נטליה כץ. האחרונה היא רופאה פסיכיאטרית, והיא נחשבת כחשודה תחת שתי הקטגוריות – הן במתן המלצות כוזבות והן בהנפקת אישורים שלא לצורך רפואי אמיתי.

"שלחנו מסר: התחום כבר לא פרוץ, ויש מחיר לפעולות האלה"

חברת "פרומדיס" כבר לא פעילה, אבל חברות דומות, כאמור, עדיין כן. לא ברורים ההיקפים, אבל אפילו חיפוש מהיר בקבוצות פייסבוק הפתוחות לקהל הרחב יחשוף בפניכם שורה ארוכה של מאכערים שמציעים, תמורת תשלום נכבד כמובן, הנפקה מהירה ויעילה של רישיון לשימוש רפואי בקנאביס. מיותר לציין שצורך רפואי אמיתי הוא לא פקטור כאן. עם זאת, כן יש להדגיש שנראה כי היקפי התופעה ירדו מאז יום המעצרים המתוקשר, או שלכל הפחות ירדו מהרדאר ופועלים ביתר חשאיות. כמו כן, חשוב להדגיש שקיימות חברות הפועלות באופן חוקי, כלומר מתווכות יעוץ רפואי אמיתי ומסייעות להכווין מטופלים המתעניינים בטיפול בקנאביס ומתקשים להתמודד עם הבירוקרטיה הכרוכה בדבר. ברוב המקרים, החברות הללו גם גובות סכומים הוגנים הרבה יותר.

גורם המעורה היטב בנבכי שוק הקנאביס בארץ טוען כי המעצר של תשעת הרופאים ושל שלוש עובדות "פרומדיס" הוא רק קצה הקרחון של תופעה שגורמים רבים בתעשיית הקנאביס הישראלית מעדיפים לא לדבר עליה. "אחת המטרות המוצהרות של הרפורמה בענף הקנאביס הייתה הפרדת רשויות", מסביר הגורם, שמעדיף להישאר אנונימי. "האחד מגדל, השני אורז, השלישי מוכר. למשקיעי הקנאביס נוצר אתגר, לאתר מי החולייה הרווחית בשרשרת הערך, ולכבוש אותה. זה התחיל מהגידול, כי התיאוריה הייתה שמי שמגדל קובע את המחיר. אבל הרבה גידלו, הסחורה לא הרשימה, התוקף היה קצר ועל זה נוסף הייבוא שהצרכנים בהתחלה תפסו אותו כאיכותי מהגידול המקומי. לאחר מכן כולם הימרו שהמפעל הוא החולייה הרווחית, כי הרי כולם צריכים לארוז. אבל גם שם התחרות הביאה להורדת מחירים. אז התגלתה החולייה החזקה הבאה בשרשרת הערך: נקודת המכירה. בית המרקחת. בתי מרקחת נמכרו במחירים אסטרונומיים, חברות השקיעו סכומים עצומים בפתיחת בתי מרקחת ממותגים, והם מצפים בקוצר רוח לשינוי בחוק שיאפשר מכירה חופשית של קנאביס. אבל עד שהיום הזה יגיע, בתי המרקחת מוכרים למספר מצומצם של מטופלים במרשם, אנשים שמטבע הדברים מחפשים לרכוש קנאביס זול, ולא שקיות ממותגות. כך נוצר מצב שאחרי השקעות עצומות, לפחות בחלק מהמקרים, אם בית המרקחת לא מפסיד, הוא בקושי מרוויח".

אזיקים, אזיק, מאסר, מעצר, עצור (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)
אזיקים | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

כך נוצר מצב בו לא מעט משקיעים מפסידים כסף ומאבדים סבלנות. הדבר הוליד, מתחת לרדאר, חוליות נוספות שאפשרו לגורמים המעורבים בהן לקחת נתח בשוק הקנאביס הישראלי ולגזור קופון. חברות רבות ל'מיצוי זכויות רפואיות', המציעות ללוות את מטופלים להשגת רישיון הקנאביס הנכסף. חלקן פועלות על פי חוק בעוד שאחרות מציעות משהו קצת פחות חוקי: שלם אלפי שקלים, ותוך 24 שעות תקבל מרשם. עם תיק רפואי, בלי תיק רפואי – הבעיה תטופל. קנאביס תקבל. עם קבלת המרשם, המאכער מציע הצעה אטרקטיבית: תוסיף אותי כ"משנע" במרשם שזה עתה קבלת, אני אשיג לך איזה זן שאתה רוצה, במחיר הכי טוב (כי יש לי הנחות שאתה לא תקבל), משלוח הביתה עם גריינדר מתנה וכבונוס, אם אתה צורך פחות קנאביס ממה שקיבלת, אנחנו נקנה ממך את השקיות האלה. במילים אחרות, צינור הזנה ישיר מבית המרקחת לשוק השחור.

"אז מי הגורם החזק ביותר בשוק הקנאביס הרפואי בישראל?", מסכם הגורם. "נכון להיום זה המשנע. אותו אדם שנכנס לבית המרקחת מהדלת האחורית, מושך כ-20 מרשמים, ויוצא עם ארגזים מלאים קופסאות קנאביס ממותגות, לרוב מהזנים היקרים והמדוברים ביותר. בתי המרקחת מכירים את המשנעים ומציעים להם מחירים מיוחדים, לרוב בגיבוי מלא של חברות הקנאביס. זה חלק מהעלות של לעשות עסקי קנאביס בישראל. וחסם הכניסה? מאוד נמוך: רופא אחד שמשתף פעולה".

"בנוגע לאופרציה הספציפית הזו, החקירה הסתיימה והפרקליטות החליטה להגיש כתב אישום", מסכם פקד טבקמן. "כמובן שיש עדיין גורמים עברייניים בשטח. כשאתה עוצר סוחר סמים אחד, זה לא אומר שאין עוד עשרה שרוצים למלא את מקומו. הפעולה שלנו סיימה את הפעילות העבריינית הזו אבל לדעתי היא גם שלחה איזשהו מסר, שהתחום כבר לא פרוץ כמו שהיה, ושיש מחיר לפעולות כאלה".