צלקת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ראשית, יש לטפל בפצע הפתוח | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

דמיינו לעצמכם אולם ובו 100 איש. רופא עולה לבמה, מיישיר מבט אל הקהל ושואל שאלה פשוטה: "למי מהנוכחים יש צלקת בגוף?". כמעט כולם מרימים את היד וכנראה שגם אתם. אז עכשיו אתם יודעים שאתם ממש לא לבד - כמעט לכל אחד יש צלקות. הן יכולות להיות קטנות וכמעט בלתי מורגשות או גדולות ובולטות מאוד לעין. במקרים רבים בגלל מיקומן, צורתן או אופיין הן עלולות להשפיע פסיכולוגית על מי שסובל מהן, להוריד את הביטחון העצמי ואף להביא למצבים של נידוי חברתי. מה בכל זאת כדאי לדעת על אחת התופעות הנפוצות אך המציקות של העור ואיך ניתן להלחם נגדה? אספנו עבורכם 5 מיתוסים נפוצים ששבירתם תסייע לכם במניעה ובטיפול בצלקות. לגזור ולשמור לכל מקרה ש(לא) יהיה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

1. צלקות נוצרות רק במקרים בהם הפציעה לא יפה

לא נכון. בכל מקרה בו נפגע החלק התחתון של הדרמיס (השכבה האמצעית של העור) תיווצר צלקת. זה נכון לגבי כלל האוכלוסייה ולגבי כל סוגי העור, אולם קיימים אנשים המועדים יותר לפתח צלקת בולטת. לא כל צלקת היא כזו שבולטת לעין ולעיתים היא אף תהיה כמעט ובלתי מורגשת. עם זאת, כ-4 עד 25 אחוז מהאנשים יפתחו צלקות אבנורמליות: צלקות לא יפות, גדולות, בולטות ולעיתים אפילו מגרדות וכואבות. כדאי לדעת שצלקות יכולות להתפתח גם כתוצאה מפציעות קטנות ונפוצות המתרחשות ממש בתוך הבית (כגון חתכים שונים, פציעות בעקבות נפילה ואפילו כוויות מתנור או ממחבת).  

איך ניתן לטפל? קודם כל יש לטפל בפצע הפתוח. ישנם מקרים המצריכים התערבות רפואית (תפירה / הדבקה / חיסון נגד טטנוס ועוד), וישנם כאלה שחבישה תספיק עבורם. אחרי שסיימתם לטפל בפצע, העור נסגר וכבר אין הפרשות או גלד, גשו במהירות לטיפול בצלקת עצמה. לפי ההנחיות העדכניות שפירסמה באוגוסט 2014 האגודה האמריקאית לכירורגיה דרמטולוגית מנחה האגודה להשתמש בג'ל סיליקון, כדוגמת קלו-קוט, בקו הגנה ראשון לאטימה, ריפוי ומניעת התפתחות צלקות אבנורמליות.

2. בחורף אין צורך למרוח על הצלקת קרם הגנה

לא נכון (אבל יש בכל זאת דרך להמנע ממריחה). ראשית כדאי לדעת שהשמש לא רק מזיקה לעור שלנו באופן יומיומי אלא שבעת החלמה מפציעה, נוכחות קרני השמש, ואפילו שמש לא ישירה, מפריעה באופן אקטיבי לתהליך הריפוי. "אחד התהליכים המורכבים ביותר בגוף האדם הינו תהליך ריפוי פצע" מסביר ד"ר אופיר ארצי, מומחה לרפואת עור ומנהל המרכז המשולב לאסתטיקה בביה"ח איכילוב, ומתאר: "נסו לדמיין מבנה רעוע על קרקע. לפתע מגיעה הודעה שיש להוריד את המבנה מהקרקע ולהשאירה בתולית ללא זכר למבנה. צריך לשלוח דחפורים, לחפור באדמה לשלוח פועלים ולכסות את הכל. לכל שלב בתהליך יש סדר מאוד מדוייק שחשוב וייחודי רק לו. כך מתרחש גם בתהליך ריפוי פצע. כל שיבוש או האטה עלול לגרום לצלקת בולטת ולא אסתטית. קיימים גורמים שונים שעלולים לשבש את תהליך הריפוי. אחד מהם הוא חשיפת הפצע לשמש ישירה לפני שזה החלים. לכן, חובה למרוח קרם הגנה על צלקות באזורים חשופים או להשתמש בג'ל סיליקון המכיל בתוכו מסנן קרינה (כדוגמת קלו-קוט UV)".
מה הכי כדאי לזכור? גם אם הפצע שהחלים נראה לכם קטן ושולי אל תוותרו על מסנן קרינה. זה נכון גם עבור צלקות קטנות כמו הסרת נקודת חן וגם עבור צלקות גדולות יותר. חבל שאחר-כך תצטערו.

צלקת לפני-אחרי (צילום: באדיבות רפא)
כל שיבוש או האטה עלול לגרום לצלקת בולטת ולא אסתטית. לפני ואחרי טיפול | צילום: באדיבות רפא

עוד ב-mako בריאות:
>> חיים ומוות ביד הלשון: מה לשון שלך אומרת על בריאותך?
>> ההרגלים הרעים שעושים לנו טוב
>> 10 דברים שמתעסקים לכם עם חילוף החומרים

3. גם עד החתונה זה לא יעבור

עם טיפול נכון זה דווקא יכול. קודם כל כדאי לדעת שחשוב וגם יעיל יותר להתחיל לטפל בצלקת כבר בשלבים הראשונים להתהוותה, אז ניתן למנוע התפתחות של צלקת לא תקינה ולהאיץ את תהליך הריפוי. יחד עם זאת, גם אם יש לכם צלקות ותיקות יותר, בנות מספר חודשים או אפילו שנים, טיפול מדוייק יצליח לשפר מאוד את המראה שלהן. "הטיפול בצלקות ותיקות דורש ניסיון, ידע ויצירתיות ומחייב שילוב מספר שיטות טיפול", מסביר ד"ר ארצי. "אין לכך נוסחה אחת והטיפול תלוי בגורמים שונים אך קרוב לוודאי שהוא יכלול שילוב בין מכשירי לייזר שונים, תרופות הניתנות במריחה על או בהזרקה לתוך הצלקת, שיטות ניתוחיות ועוד. שימוש בג'ל סיליקון שמטרתו להביא לאטימה של שכבת העור המחלימה ושמירת הלחות באותו אזור באופן מקומי, ימקסם את הצלחת הטיפול".

איך ניתן לדעת מהי שיטת הטיפול האידאלית? יש לגשת לרופא עור המתמחה בטיפול בצלקות.

4. ג'ל סיליקון פחות יעיל מיריעות סיליקון

דווקא לא. מחקרים עדכניים הוכיחו שהשימוש בג'ל סיליקון למניעת התפתחות צלקת אבנורמלית טוב לפחות כמו יריעות סיליקון. למעשה, בגלל נוחות השימוש במריחת הג'ל אנשים רבים מעדיפים אותו על פני היריעות. מעבר לכך, הוא גם שקוף ודיסקרטי (כך שניתן להשתמש בו במקומות חשופים ללא דאגה), הוא גורם לפחות תופעות לוואי ואלרגיות והוא מתאים גם לאזורים מפרקיים בגוף (כגון מרפק או ברך) עליהם קשה מאוד לשים יריעה.
האם ג'ל סיליקון מגיע רק במשחה או יריעות? לא. ניתן להשיג אותו גם בצורת תרסיס.

5. צעירים מחלימים מהר יותר והצלקת בולטת פחות

ההפך הוא הנכון. המקרה היחיד בו המשפט הזה נכון הוא בעוברים שמבצעים בהם ניתוחים תוך-רחמיים. לאותם עוברים יש יכולת החלמה פנומנלית והם יוולדו, בסוף ההריון, ללא תיעוד צלקתי על גופם. יחד עם זאת, מרגע הלידה העניינים משתנים וככל שאתה צעיר יותר, כך העור יטה לפתח יותר צלקות.
המסקנה? יש גם יתרון לזקנה.

בשורה התחתונה, כדאי לדעת שצלקת בולטת ולא אסתטית איננה בהכרח תוצאה שצריכים לחיות איתה - רק צריך לדעת איך לטפל ומתי. ראשית מומלץ להיוועץ עם רופא שמתמחה בצלקות. במידה ואתם יודעים שלעור שלכם יש נטייה לפתח צלקות, חובה לטפל מוקדם (כבר מיום הסרת התפרים ועד 3 שבועות מהניתוח). כבסיס הכרחי לכל תהליך ריפוי נכון, חשוב שתשמרו על סביבת הצלקת לחה (על ידי שימוש בג'ל סיליקון) וכן הימנעו מחשיפה לשמש.
אבל הכי חשוב ולפני הכל, תשמרו על עצמכם. זו, בעצם, המניעה הטובה ביותר.

* לפרטים נוספים על טיפול בצלקות היכנסו לכאן

>> הכי קל בעולם: 10 דברים שימנעו מכם לחלות בסרטן