ידין גלמן, שחקן ודוגמן, שירת בסיירת מטכ"ל ונפצע קשה ב-7 באוקטובר, בזמן שהגיע לקיבוץ בארי לאחר מתקפת הטרור. סיפור פציעתו מצטרף לסיפורי גבורה רבים, כנראה רבים מדי, שנאספים מאז פרצה המלחמה ועד היום. גלמן, שנפצע בכתף מפגיעת ירי, ספג פגיעה משמעותית בעצב שהשפיעה על תפקודו. הוא עבר ניתוח באיכילוב ובימים אלה ממשיך להגיע לביקורת ולטיפולים נקודתיים.

״הגעתי לאיכילוב עם פציעה מאד קשה ביד, חטפתי שלושה כדורים באזור היד והכתף כך שהעצב נקטע לי לאורך כל הזרוע ולא הייתה לי שום תחושה ביד", מתאר ידין את רגעי הפציעה, שבמהלכה איבד גם את חברו הטוב דוד מאיר מירושלים, שנלחם לצידו, ולמרבה הצער מת מפצעיו. "עברתי ניתוח מיוחד לשחזור תפקוד כיפוף המרפק עם העברת עצבים. אני עדיין נמצא בתהליך שיקום, אבל בזכות הטיפול והניתוח היד שלי ניצלה והתפקוד שלה הולך ומשתפר מיום ליום".

ניתוח להעברת עצבים: כך זה מתבצע

ד"ר יובל שפירא, מנהל המחלקה הנוירוכירורגית ומנהל היחידה לשחזור עצבים פריפריאליים באיכילוב, שניתח את ידין, מציין כי המערך הנוירוכירורגי באיכילוב מרכז את מרבית ניתוחי העצבים באזורים פריפריים המבוצעים בארץ. "בתקופה האחרונה אנחנו מטפלים בחיילים רבים שנפצעו, חלקם זקוקים להתערבות ניתוחית וידין הוא אחד מהם", הוא מסביר. "הוא נפגע בגפיים העליונים, באזור הכתף. למעשה, נפגע שם עצב של השרירים שמכופפים את המרפק".

ידין גלמן
גלמן

הד"ר מסביר כי תיקון העצב הפגוע התאפשר רק לאחר תקופת החלמה של הכתף שארכה כשבועיים. "ידין נפגע מקליע וספג פגיעה משמעותית בכתף, וכל הרקמות שמסביבה התרסקו. היה צריך להמתין כדי לאפשר לאזור הפגיעה להחלים כדי שהמקום לא יזדהם. כשהתאפשר, לאחר תיקון השריר שנפגע, בחנו את האזור וגילינו שיש פגיעה משמעותית בעצב שתורם לכיפוף המרפק. היה לו מחסור משמעותי בעצב שהצריך תיקון יחסית מסובך. במהלך הניתוח, למעשה ביצענו העברה של עצב ממיקום אחר בזרוע, שאחראי על תפקוד מסוים (הפעלת שרירים בכף היד), לקחנו ממנו חלק קטן וחיברנו אותו לעצב הפגוע שמכופף את המרפק. המטרה הייתה שעם הזמן, המוח ילמד לקבל את הפקודה המתאימה, וידין יוכל לחזור ולכופף את המרפק".

"ההתאוששות תלויה באזור שנפגע, בניתוח, במידת ההתאוששות של העצב ולא פחות – במידת ההשקעה של המטופל בתרגול הפזיותרפי שלו חשיבות רבה"

עוד הוא מציין כי במצבים שבהם מתרחשות פגיעות מורכבות בגפיים העליונים, המחלקה עובדת בשיתוף פעולה עם מחלקת אורתופדיה של היד בהנהלת ד"ר תמיר פריטש. "מדובר בתיקון מאוד עדין, שנעשה תחת מיקרוסקופ. המטופל נמצא עם סד או מגבלה מסוימת במשך מספר חודשים. לאחר שהאזור מתחיל להחלים, הוא נדרש להקפיד על תרגילי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק. צריך להבין שמדובר בתהליך שעשוי לקחת מספר חודשים ואף למעלה משנה. העצב מתחיל לגדול מחדש והסיבים של העצב שחיברנו בסופו של דבר מגיעים לשריר".

לדבריו, תיקון כירורגי מהסוג הזה לרוב מאפשר למטופל לחזור לרמת תפקוד דומה לזו שלפני הפציעה, אם כי ההחלמה אינה מושלמת. "זה מאוד תלוי באזור שנפגע, בניתוח, במידת ההתאוששות של העצב ולא פחות – במידת ההשקעה של המטופל בתרגול הפזיותרפי שלו חשיבות רבה".

עוד מסביר ד"ר שפירא כי כיום ישנן אפשרויות שונות לתיקון עצב שנפגע, הנקבעות בהתאם לעצב ולתפקוד שלו. "יש מקרים שבהם העצב תפוס ברקמה צלקתית ומשחררים אותו ממנה, ולעיתים העצם ממש נחתך, ואז לעיתים אפשר לכרות את הקטע החתוך ולשחזר אותו באמצעות עצב אחר בגוף. הפציעות הן מגוונות – הן יכולות להיות טראומטיות, כמו במקרה של ידין, או אפילו כאלה שנגרמות מגידולים, שפירים או ממאירים וכן עקב פתולוגיות כירורגיות אחרות. אם יש פגיעה בעצב מוטורי שמפעיל שריר – השריר יהיה חלש או פגוע והתפקוד ייפגע. אם מדובר בעצב תחושתי – זה עלול לגרום לתחושת הירדמות ובהמשך לתסמונת כאב שנגרמת כתוצאה מפגיעה בעצב הגורם לכאבים".