אינספור סרטים נעשו בנושא אדם מול הטבע, המלחמה הקשה שכל אחד יכול להיקלע אליה לא מוכן. השחקנים היפים מדליקים אש באמצעות חיכוך מקלות, מוצצים ארס מהכשת נחש, שותים שתן ויוצאים גיבורים. צר לנו לנפץ בועה, אבל אם אתם רוצים לחיות, לא כדאי לכם להאמין לכל מה שאתם רואים על המסך. קבלו את המדריך השלם להישרדות.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

1. מיתוס: במקרה של הכשת נחש – יש למצוץ את הארס

כשנחש מכיש הארס חודר למחזור הדם באופן מיידי. לנסות למצוץ את הארס לא יעזור, זה בעיקר עלול להעביר חיידקים מהפה אל הפצע וכמובן שרעל בחלל הפה והושט זו לא חוויה נעימה או מומלצת. מה שחשוב לעשות זה להקפיד לא לנוע הרבה ולא לאמץ את האזור הפגוע, במטרה להשאיר את קצב פעימות הלב נמוך. כך זרימת הדם נשארת נמוכה והארס לא יתפשט לשאר איברי הגוף.

2. מיתוס: במקרה של תקיפת דוב – יש להעמיד פני מת

זה בערך נכון. אם אתם משוטטים לכם להנאתכם ביער ומבחינים בדוב, כדאי להתרחק מהאזור בשקט. אבל אם נקלעתם לצרה אמיתית ודוב תוקף אתכם, אל תדמו פני מתים. הסיבה לכך היא שישנן דרכים שונות שבהן דובים יכולים לתקוף ותגובתכם צריכה להשתנות בהתאם. במרבית המקרים, דוב גריזלי תוקף במטרה להגן על עצמו או על גוריו. במקרים כאלה, הם בדרך כלל יזהירו אתכם לפני באמצעות רעש או על ידי העמדת פנים שהם תוקפים - במצב כזה כדאי לסגת בשקט. אם הם בכל זאת מצליחים ליצור מגע, העמידו פני מתים תוך שכיבה על הבטן והצבת הידיים על צווארכם. במקרה שדוב תוקף בפתאומיות ללא אזהרה מראש ובמטרה לטרוף – הילחמו.

3. מיתוס: יש לחפש מקור מזון מיד

האמת היא שבני אדם יכולים לשרוד שבועות ללא מזון, כל עוד יש להם מים. הגוף שלנו אוגר שומנים בדיוק למצבים כאלה של מחסור. פעילויות כמו ציד וחיפוש אחר מזון לרוב אינן מניבות תוצאות חיוביות ובסופו של דבר, אתם רק מבזבזים אנרגיה ומסכנים את עצמכם בפציעות ובמחלות. הסיכוי למות מרעב במצב הישרדותי הוא משמעותית נמוך יותר מהסיכוי למות כתוצאה מפציעות, הרעלה ומחלות.

4. מיתוס: בתנאי מדבר – שתיית שתן תציל חיים

למה לסבול סתם? כי ראיתם את זה בסרט כלשהו? תעשו טובה, אל תאמינו לכל מה שאתם רואים. במצב של הישרדות במדבר, מנגנון ויסות הטמפרטורה בגוף נמצא במצב רעוע. כשאתם על סף תשישות חום, אל תוסיפו משימות נוספות לגוף שלכם, שצריך להתמקד בוויסות חום הגוף. כשאתם שותים שתן, הכליות שלכם נאלצות לעבד אותו וזה עלול לשבש את מנגנון קירור הגוף.

5. מיתוס: טחב צומח בצדו הצפוני של העץ

יש הטוענים כי במקרה שהולכים לאיבוד – טחב יכול לעזור למצוא את הכיוון חזרה, כיוון שהוא צומח תמיד בצד הצפוני של העץ. צר לנו לאכזב, אבל אם איבדתם את המצפן, טחב לא יעזור לכם. האמת היא שהוא יכול לצמוח בכל צד של העץ, תלוי בתנאים האקלימיים.

עוד ב-mako בריאות:
>> הדבר הכי מפתיע שגלולות יכולות לעשות לכן
>> מה זה אומר שתנוך האוזן מחובר?
>> המאכלים שעושים לכם שיניים צהובות

6. מיתוס: במקרה של תקיפת כריש – יש להכות אותו באף

אתם יכולים לנסות, אבל להצליח לקלוע בול באף של כריש שזז – לא יהיה לכם קל. מה שכדאי לעשות זה להציב חפץ קשיח ביניכם לבין הכריש ואם גם זה לא מצליח, אז ניתן לשרוט את העיניים או הזימים שלהם. בכל מקרה, תקיפת כריש היא דבר נדיר ביותר, פשוט מאוד מהסיבה שכרישים לא ממש מעוניינים בבני אדם בתור טרף, בניגוד למה שהרבה חושבים.

7. מיתוס: תמיד בטוח לשתות מים בטבע – כל עוד הרתחנו אותם

נכון שהרתחה מחסלת בקטריות ואורגניזמים שונים שיכולים להיות במים מלוכלכים, אבל עדיין מומלץ לבחור טוב את מקור המים שלכם. ישנם מקרים שבהם הרתחה לא תעזור ועלולה אף לסכן את חייהם. אם מדובר במים מלוכלכים, הרתחה לא תנקה אותם – חשוב קודם לסנן אותם (בעזרת חולצה או מגבת) ורק אז להרתיח אותם. במקרה של מים המזוהמים בכימיקלים, הרתחה לא תהפוך אותם לראויים לשתייה.

8. מיתוס: ניתן להדליק אש בעזרת שני מקלות

זה מגניב בסרטים, אבל פחות בחיים האמיתיים. נכון שככל הנראה שאבותינו הצליחו להדליק אש בעזרת חיכוך מקלות, אבל בפועל, זו משימה קשה, גם אם התנאים בחוץ מעולים ואין טיפת רוח. בסופו של דבר, חיכוך מקלות לא יספק לכם פתרון מהיר וקל. מה שחשוב זה תמיד כשיוצאים לשטח להצטייד באמצעים שונים להדלקת אש, כמו גפרורים ומצית.

9. מיתוס: במקרה של צמא כבד – ניתן לשתות מי קקטוס

אם אתם יודעים לזהות את הזן היחיד של קקטוס שניתן לשתות ממנו במצב חירום (קוראים לו קקטוס כיסא החותנת, למקרה שתהיתם), זה אולי יוכל לעבוד. אבל חשוב שתדעו שמדובר בזן שאולי נפוץ בגינות ביתיות אך בסכנת הכחדה בטבע והסיכויים שתראו אותו במדבר שואפים לאפס. מעבר לזה – אם נדקרתם מאחד הקוצים, ייתכן שתצטרכו אנטיביוטיקה. בהנחה שככל הנראה לא תיאבדו בחצר אחורית של בית, זה לא יעזור לכם. ואם במקרה התבלבלתם ושתיתם מקקטוס אחר, זה ככל הנראה יגרום לכם לבחילות והקאות, אובדן נוזלים והתייבשות.

10. מיתוס: אם הזרמים חזקים – יש לשחות במקביל לחוף

להיקלע לזרם סחף זו סיטואציה מלחיצה בטירוף. אבל חשוב לשמור על רוגע ולדעת מה צריך לעשות כדי לא להיסחף למים עמוקים מדי ולטבוע. אז זה נכון שאפשר לשחות במקביל לחוף כדי להיחלץ ממנו, אבל לא כל זרם מגיע באותה זווית. מה שחשוב לזכור זה שיש להישאר לצד החוף ואנכית לזרם, כך שהזווית תהיה גם הרחק מהזרם וגם לכיוון החוף. רק אל תילחצו ותבזבזו אנרגיה – אתם עלולים להתעייף ולהיסחף עם הזרם. 

>> 10 דברים שלא כדאי לעשות במיטה