כבר הרבה זמן שאני מתלבטת אם לקחת או לא לקחת גלולות. מצד אחד, זהו אמצעי המניעה היעיל ביותר נגד הריון, מה שיכול להציל אותי מלאכול סרטים על החיים כאם צעירה מדי, על איך אני אסיים את התואר ומה לעזאזל אני אגיד לאמא שלי. אבל מצד שני, יש המון תופעות לוואי שעלולות לשנות את חיי, אם זה השמנה, שינויים במצבי הרוח או ירידה בחשק המיני. שלא לדבר על השעבוד, החרדה הזאת שאני אכבה את התזכורת ואשכח לקחת גלולה, ואז אצטרך לקרוא את כל העלון למשתמש רק כדי להבין מה עושים אם מפספסים גלולה באמצע שבוע שני.

אז כדי לעזור לכולן להחליט, קיבצתי רשימה של תופעות הלוואי הנפוצות ביותר של גלולות, על פי דיווחים של נשים. לשם כך גם התייעצתי עם רופאים מומחים כמו ד"ר רונית אלמוג, רופאת נשים בכירה בבית החולים "ליס" ליולדות, מרכז רפואי תל אביב, שתומכת בשימוש בגלולות, ולא רק כאמצעי מניעה. "הגלולות, מעבר להיותן מאד יעילות במניעת הריון, מסייעות בהסדרת מחזור הוסת והפחתת הדימום הווסתי ולכן מונעות אנמיה ומקלות על כאבי מחזור," היא אומרת, "יתרה מכך, הן מונעות ציסטות שחלתיות, מפחיתות שיעור יתר ואקנה, ובשימוש ארוך טווח אף מקטינות את הסיכון לחלות בסרטן השחלות וצוואר הרחם."

אך כמו כל תרופה, גם לגלולות יש תופעות לוואי. הנה 9 שדווחו על ידי נשים כנפוצות ביותר, ודרכים להתמודדות ומניעה.

1. דימום בין וסתי

חלק מהנשים שנוטלות גלולות מדווחות על דימומים קלים בין הווסתות בשלושת החודשים הראשונים לנטילת גלולה חדשה. במרבית המקרים הדימומים חולפים מעליהם עם המשך השימוש. ד"ר אלמוג מוסיפה, כי "במרבית המקרים, הדימומים חולפים מעליהם עם המשך השימוש. במקרים בהם הדימום נמשך, מומלץ להתייעץ עם רופא הנשים. יתכן והחלפת הגלולות לכאלה במינון הורמונלי גבוה יותר תפתור את הבעיה". 

2. תחושת גודש ורגישות בשד

רגישות יתר בשדיים היא תופעה שיכולה להופיע בחלק מהנשים. "התופעות של רגישות בשדיים נובעות בעיקר מהמרכיב האסטרוגני של הגלולה", אומר ד"ר משה רויבורט, מומחה בגינקולוגיה ופריון, מנהל מרכז בריאות האישה סניף הדר יוסף - מכבי שרותי בריאות. "נטילת גלולות משולבות עם מינון הורמונלי נמוך מצמצמת את תופעות הלוואי. גלולות "המיני", אשר אינן מכילות אסטרוגן, מונעות חלק מתופעות הלוואי המלוות מתן גלולות משולבות".

כפות רגליים עומדות על משקל שחור ברקע לבן (צילום: jupiter images)
קילו עד שניים בחודש-חודשיים הראשונים לנטילת הגלולות | צילום: jupiter images

3. עליה במשקל

נשים רבות חושבות שגלולות גורמות להשמנה, וזהו אכן אחד המיתוסים השכיחים ביותר. "גלולות אינן גורמות להשמנה", אומרת ד"ר אלמוג, "אם כי עלולה להיות עליה זמנית וחולפת במשקל, של קילו או שניים בחודש –חודשיים הראשונים לשימוש, בגין אפקט של צבירת נוזלים".

>> וגם - תתעודדו: 7 שיטות להילחם בדיכאון

4. כאבי ראש

"מצד אחד, נשים שסובלות מכאבי ראש בעת הווסת מקבלות לעיתים גלולות מכיוון שאלה מסייעות בפתרון הבעיה, אך מצד שני, נשים הסובלות ממיגרנות המלוות באאורה - מיגרנה אשר כוללת הופעה של תסמינים מוקדמים כגון טשטוש ראיה - לא יכולות ליטול גלולות", אומרת ד"ר אלמוג. אז במידה ואת חווה כאבי ראש בזמן נטילת הגלולות, התייעצי עם הרופא המטפל.

5. דימום וסתי חלש

"הגלולות גורמות לרירית הרחם להיות דקה יותר," מסבירה ד"ר אלמוג, "לכן הדימום במהלך הוסת, שהוא למעשה נשירת רירית הרחם, נוטה להיות חלש יותר מהרגיל. בשימוש ממושך בגלולות יתכן שהווסת תהפוך להיות מאוד קלה, ואף תפסיק להופיע בתקופות מסוימות. עובדה זאת מסייעת במניעת אנמיה ביחוד בנשים שסובלות מדימום ווסתי מוגבר". ד"ר אלמוג מוסיפה כי חלק מהנשים עלולות לראות בהעדר הווסת חסרון מכיוון שמצב זה עלול להיתפס כמצב שאינו "טבעי", אך בפועל מבחינה רפואית אין בכך בעיה.

"יש נשים שמעוניינות לדלג על מחזור - מסיבות של נוחות, תכנון חופשה או סיבות הילכתיות", מוסיף ד"ר רויבורט. "על מנת לדלג על מחזור ניתן לקחת 2 חפיסות ברציפות, ללא שבוע הפסקה בין חפיסה לחפיסה, או במקרה של גלולות 24/4 לדלג על 4 הגלולות הלבנות שמכילות אין-בו Placebo".

זוג במיטה 4 - בעייה במיטה (צילום: istockphoto)
בחלק מהנשים עלולה להופיע ירידה בחשק המיני | צילום: istockphoto

6. ירידה בחשק מיני

"בחלק מהנשים עלולה להיות ירידה בחשק המיני בעת נטילת הגלולות, יתכן כתוצאה מהשפעת ההורמונים, אך הרבה פעמים מדובר דווקא בגורמים חיצוניים כמו לחץ, דיכאון או מחסור בזמן", אומרת ד"ר אלמוג. "במידה ואת מרגישה שהשינוי הוא קיצוני, התייעצי עם רופא, ואם אכן מדובר בגלולות, תוכלי להחליף את המינון כך שיתאים לגופך".

"יש נשים שמדווחות על ירידה בחשק המיני," מוסיפה ד"ר אלמוג, "אך מצד שני יש נשים אשר מדווחות דווקא על שיפור בחשק המיני - בעיקר בשל השחרור מהדאגה של הריון לא רצוי."

7. שינויים בהפרשות הנרתיק

תופעת לוואי מוכרת נוספת הינה שינוי בהפרשות הנרתיק. במידה של ריבוי הפרשות מומלץ להתייעץ עם רופא ולבדוק שלא מדובר בפטרייה.

8. שינויים במצב הרוח

חלק מהנשים מדווחות על שינויים במצבי הרוח עם נטילת הגלולות, תלונה שאינה שכיחה. ניתן לפנות לרופא הנשים על מנת לשקול להחליף את הגלולה לגלולה אחרת בעלת הרכב הורמונלי שונה.

9. קרישיות יתר

"התופעה העיקרית שממנה אנחנו חוששים היא הנטיה לקרישיות יתר" מוסיפה ד"ר אלמוג, "התופעה אינה שכיחה אבל עלולה להיות מסוכנת. היא לא קורית לכל אישה, אלא בנשים אשר נמצאות בקבוצת הסיכון. למשל, נשים מעשנות מעל גיל 35 או נשים שיש להן היסטוריה אישית או משפחתית של קרישיות יתר". אך גם לנשים שבקבוצת הסיכון יש פתרון. "אותן נשים אמנם לא יכולות לקחת גלולות משולבות שמכילות גם אסטרוגן וגם פרוגסטרון, אך הן יכולות ליטול גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד, זריקות פרוגסטרון אחת לשלושה חודשים או התקן תוך רחמי."

לצד תופעות הלוואי, חשוב לציין גם את היתרונות של הגלולה. "הגלולה נותנת לנו, הנשים, חופש מוחלט להחליט מתי להרות וכך מאפשרת לנו לתכנן את חיינו" אומרת ד"ר אלמוג," וזאת לצד היתרונות הרפואיים הרבים שיש בשימוש בגלולות מעבר למניעת הריון. בנוסף, מגוון הגלולות כיום הינו כה גדול, כך שכל אישה תוכל למצוא לה את הגלולה המתאימה לה ביותר, עם מינימום תופעות לוואי. "

>> מחליק בגרון: תרופות סבתא לטיפול בצרבת