אלדד בן ה-55 סבל מלחץ בחזה. הוא מיד פנה לרופאה שלו, שאבחנה כי הוא סובל מתעוקת חזה – מצב שבו לא מגיע מספיק דם לשריר הלב. היא נתנה לו כדורי ניטרוגליצרין, שתפקידם להרחיב כלי דם, כדי שיותר דם יוכל לזרום ללב. תחושת ההקלה עודדה את אלדד, שהגיע לבית ונטל ויאגרה, עוד תרופה שהוא נוהג להשתמש בה. כמה שעות מאוחר יותר הוא מצא את עצמו מאושפז בבית החולים עם תת-לחץ דם חמור, זאת משום שהשילוב בין כדורי הניטרוגליצרין שלקח יחד עם הוויאגרה הוא מסוכן מאוד. שתי התרופות מרחיבות כלי דם, וכשהן פועלות ביחד לחץ הדם יכול לרדת בצורה דרסטית. במקרה של אלדד, הסיפור נגמר עם סוף טוב, אך באותה המידה התוצאה הייתה יכולה להיות קטלנית.

יש כמה דרכים בהן תגובתיות בין תרופות יכולה להזיק. למשל אם שתי תרופות "עובדות" על אותו מנגנון בגוף, נראה אפקט מצטבר של המנגנון הזה. זה בדיוק מה שקרה לאלדד, כשהניטרוגליצרין והוויאגרה שלקח השפיעו יחדיו על מנגנון כלי הדם שלו וגרמו לנזק של ממש. דבר נוסף שיכול לקרות הוא שתרופה מסוימת דווקא תפגע ביעילותה של תרופה אחרת. לדוגמה, תרופות נוגדות חומצה שניתנות לחולים עם כיבים במערכת העיכול עלולות לפגוע בספיגה של תרופות אחרות, כמו תרופות נוגדות פטריות, שזקוקות לסביבה חומצית במעי כדי להיספג בדם. המשמעות של זה היא שהמטופל עלול לא לקבל את הטיפול לו הוא זקוק על אף שנטל את התרופה.

הכבד שלנו משתתף בעיבוד ופירוק של תרופות רבות באמצעות מערכת של אנזימים, שהם חלבונים המזרזים תהליכים בגוף. האנזימים יכולים להעלות או להוריד את רמת התרופות בדם. הדוגמה המוכרת ביותר היא של משפחת אנזימים הנקראת CYP שנמצאים בעיקר בכבד. האנזימים האלה נוטים לפרק כל מיני תרופות, מה שגורם להן לפעול בפחות יעילות. ישנם חומרים אחרים שיכולים להעלות או להוריד את פעילות האנזימים הללו. לדוגמה, מיץ אשכוליות מפריע לפעולתו של אחד האנזימים, כך ששתייתו במקביל לנטילת משכך הכאבים טרמדול יכולה לפגוע ביעילות התרופה כי רמתה בדם לא תעלה, ושתייתו במקביל לנטילת התרופה האנטי אלרגנית טרפנדין יכולה לגרום לרמה גבוהה ומסוכנת שלה בגוף.

תרופות, כדורים (צילום: jsodra, Shutterstock)
תגובות בין תרופתיות יכולות להיות קטלניות | צילום: jsodra, Shutterstock

כך תקטינו את הסיכון

במחקר שנערך לאחרונה בהודו ושפורסם ב-Journal of Basic and Clinical Pharmacy נבדקו מטופלים במרפאת חוץ שקיבלו יותר מתרופה אחת בו זמנית. במחקר נמצא ש-83 אחוז מהמטופלים קיבלו תרופות שעשויות להגיב האחת עם השנייה, ושהתרופה הנפוצה ביותר בכמעט חצי מהמקרים בתגובתיות בין תרופתית הייתה האספירין. בנוסף, החוקרים גילו כי השילוב המסוכן הנפוץ ביותר היה בין תרופות לעיכוב הפרשת חומצה בקיבה מסוג PPI, לבין תרופות נוגדות-טסיות (מעכבות קרישה). בסה"כ, ב-73 אחוז מהמקרים מדובר היה בתגובתיות עם פוטנציאל לתופעות לוואי משמעותיות, וב-4 אחוזים נמצאה תגובתיות עם פוטנציאל לתופעות לוואי חמורות. בנוסף, מצאו החוקרים שככל שהאדם מבוגר יותר כך יש לו יותר פוטנציאל לסבול מתגובתיות לא רצויה בין תרופות. ניתן לייחס זאת לכך שאנשים מבוגרים יותר בדרך כלל צורכים יותר תרופות.

>> וגם: קלי קלות: המדריך לחיים בריאים יותר

הדבר החשוב ביותר הוא להיות מודעים לתופעה זו של תגובתיות בין תרופות ולהתייעץ עם הרופא כאשר מתחילים לנטול תרופה חדשה. זה חשוב בפרט כשמקבלים שירותים רפואיים במוסדות שונים, כי המידע ברשומות הרפואיות עלול שלא לעבור כהלכה בין חברי הצוות הרפואי. ברכישת תרופה בבית-מרקחת, אפשר לשאול גם את הרוקח. שנית, קחו אחריות וקראו היטב את העלון לצרכן של כל תרופה שאתם נוטלים, בין אם הרופא רשם לכם אותה ובין אם מדובר בתרופה ללא מרשם. מעבר לפירוט תופעות הלוואי של התרופה, שימו לב לסעיפים כמו "מתי אין להשתמש בתכשיר?", "אזהרות" ו"תגובות בין תרופתיות".

בנוסף, ישנם אתרים כמו Medscape ו-WebMD שמציעים כלים לבדיקת האינטרקציה בין תרופות. השימוש בהם פשוט, צריך רק להזין את התרופות בהם אתם משתמשים ואת דרך נטילתן, והם בודקים כיצד התרופות משפיעות אחת על השנייה ומה רמת הסיכון לנטילתן במקביל. חשוב לזכור כי זהו אינו תחליף להתייעצות עם רופא. שימו לב שגם תרופות ללא מרשם, ואפילו תוספי מזון וויטמינים, יכולים להיות שותפים לתגובתיות בין תרופתית לכן יש להתייחס אליהן כתרופות לכל דבר.

מה אפשר לערבב עם מה? 

ישנם שלושה סוגים שונים של משככי כאבים ללא מרשם, ומאוד מקובל לשלב ביניהם במידת הצורך, היות וכל תרופה עובדת על מנגנון שונה בגוף. מה שכן, אם בוחרים לשלב, לא כדאי לקחת את המנה המקסימלית. הנה כל מה שחשוב לדעת עליהם:

אופטלגין 

"מדובר בתרופה ותיקה וכמעט נטולת תופעות לוואי", אומר ד"ר רואי קורדבני, מומחה לרפואת משפחה, מכבי שירותי בריאות. "היא מאוד יעילה בהורדת חום ובשיכוך כאבים. אין צורך לאכול לפני משום שהתרופה לא משפיעה על הקיבה. בנוסף, ניתן לקחת לפרקי זמן ארוכים ללא בעיה".
מינון: ניתן לקחת עד 2 כדורים, שלוש פעמים ביום, בהפרש של 6-8 שעות. אפשר גם על בטן ריקה. במקרה של אופטלגין נוזלי, המנה המומלצת היא 25-50 טיפות, כש-25 טיפות זה כמו כדור אחד.
סייגים: "פעם חשבו שלאנשים עם G6PD אסור לקחת את התרופה, אבל היום יודעים שזה לא נכון." מוסיף ד"ר קורדבני, "בנוסף, בארה"ב האופטלגין אסור לשימוש בשל תופעה נדירה ביותר של דיכוי מוח עצם, מה שעלול לגרום לאנמיה".

אקמול

"תרופה מאוד נפוצה ופופולרית, היתרון הגדול שלה הוא שניתן להשתמש בה מגיל מאוד צעיר," אומר ד"ר קורדבני, "אין לה כמעט אינטראקציה עם אף תרופה, והיא לא משפיעה על הקיבה. משתמשים בה לשיכוך כאבים קלים בעיקר".
מינון: אפשר לקחת עד שני כדורים שלוש פעמים ביום, בהפרש של 6-8 שעות, אפשר גם על בטן ריקה. "חשוב להיזהר על הכבד, משום התרופה מתפרקת בכבד. כך שאם יש לכם בעיה בכבד, חשוב להתייעץ עם רופא או רוקח לפני השימוש." מדגיש ד"ר קורדבני.
סייגים: "אקמול במינונים גבוהים מאוד יכול להיות רעיל. הסכנה המרכזית היא לכבד - יכול להיווצר כשל בכבד, ובמצבים קשים הוא יכול להיות בלתי הפיך ואפילו לגרום למוות." מזהיר ד"ר קורדבני, "לכן חשוב מאוד שלא לעבור על המנה המומלצת."

איבופרופן (נורופן, אדוויל) 

התרופות בקבוצה הזו הן נוגדי דלקת לא סטרואידיים. זו תרופה ללא מרשם מאוד פופולרית, היא מורידה חום וכאבים ומטפלת בדלקות בגוף, גם ממקור חיצוני וגם כתוצאה מבעיות אורתופדיות." אומר ד"ר קורדבני.
מינון: מקובל לקחת שלוש פעמים ביום בהפרש של בין 6-8 שעות.
סייגים: "משפחת התרופות הזו משפיעה על הקיבה. התרופה פוגעת ברירית הקיבה המגינה מפני חומציות ולכן עלולה לגרום לדלקת בקיבה וכיבים". מזהיר ד"ר קורדבני, "לכן, חשוב מאוד לא לקחת את התרופה אם ידוע לכם על בעיות בקיבה. בנוסף, גם לאנשים בלי בעיות כאלו, חובה לקחת אותה תמיד על בטן מלאה".

"בעיה נוספת בתרופות מסוג זה היא שהן מעלות לחץ דם, לכן הן לא מומלצות לשימוש בקרב אנשים עם יתר לחץ דם, ובמיוחד עם לחץ דם לא מאוזן", אומר ד"ר קורדבני, "בנוסף, התרופה גם משפיעה על הכליות, לכן אסורה לשימוש לכאלו שיש להם ירידה בתפקוד הכלייתי. מאוד חשוב לספר לרוקח ולרופא על בעיות בכליות בטרם השימוש, בנוסף, רצוי שלא להשתמש לפרקי זמן ארוכים".

 * ייעוץ רפואי: ד"ר עידו שטראוס, מומחה לנוירוכירורגיה, היחידה לנוירוכירורגיה תפקודית, המערך הנוירוכירורגי, המרכז הרפואי איכילוב 

>> הברירה הטבעית: 16 צמחים שירפאו אתכם