עונת השפעת כבר כאן ושוב צצות המלצות של מומחים וגופים רפואיים הקוראות להתחסן - האם זה באמת נחוץ? חשוב לדעת כי מדי שנה מאות אלפי אנשים בישראל נדבקים בנגיף ומפתחים תסמיני מחלה אופייניים. אף שרוב האוכלוסייה תבריא תוך מספר ימים ולא תפתח כל סיבוך, ישנם בודדים שעבורם שפעת היא מחלה קשה ואף מסכנת חיים. שפעת היא מחלה נגיפית, אך בעקבותיה עולה הסיכון להידבקות במחלות חיידקיות, מה שעלול להיות מסוכן בייחוד עבור מבוגרים מעל גיל 65, מעשנים או חולים עם בעיות במערכת החיסון.

האם יש זמן אידאלי להתחסן?

באופן כללי, כל זמן במהלך עונת השפעת הוא זמן טוב להתחסן, אך עדיף להתחסן מוקדם. תזמון הזריקה חשוב כדי לאפשר לגוף ליצור תגובה חיסונית חזקה לפני שיא עונת החורף. היות שנדרש לגוף זמן לבנות נוגדנים שיעזרו להדוף את הנגיף, כדאי להתחסן כבר בימים אלה – במהלך חודש ספטמבר. השפעת החיסון מתחילה בתוך כשבועיים.

מתי לא כדאי להתחסן ולמה?

באופן כללי, משרד הבריאות ממליץ על חיסון נגד שפעת לכלל האוכלוסייה מגיל 6 חודשים ומעלה, אם אין התווית נגד לכך. במקרים של מחלת חום, עם חום הגבוה מ- 38 מעלות, יש לדחות את החיסון עד להחלמה (אם החום נמוך מ 38 מעלות, ניתן להתחסן אחרי התייעצות עם רופא). בכל מקרה, חיסון חי מוחלש (הניתן בתרסיס) אינו מיועד לאנשים עם היסטוריה של תגובה אלרגית קשה לאחר מנה קודמת של התרכיב, לנשים בהיריון, לסובלים מליקוי במערכת החיסון עקב מחלה או טיפול מדכא חסינות.

האם חיסון שפעת בטוח בזמן היריון?

התשובה היא כן. חיסון נגד שפעת בטוח לנשים בהריון בכל שלב. שפעת היא מחלה מאוד מידבקת, שעלולה לגרום לסיבוכים כמו: דלקת ריאות, בעיות לב ופגיעה במערכת העצבים. במקרים חמורים, סיבוכי השפעת עלולים להוביל לאשפוז ואף לסכנת חיים. בתקופת ההיריון ולאחר הלידה עולה הסיכון לחלות בשפעת ולפתח סיבוכים שיסכנו את בריאות האישה והעובר. לכן חשוב מאוד להתחסן על מנת להפחית את סיכויי ההידבקות.

חיסון נגד שפעת (צילום: shutterstock: DonyaHH)
תופעות קשות מהחיסון הן לרוב נדירות | צילום: shutterstock: DonyaHH

האם צפויות תופעות לוואי לאחר חיסון נגד שפעת?

כ-40% מהמחוסנים מדווחים על אודם, נפיחות ורגישות באזור ההזרקה. אלה אמורים לחלוף לאחר יום-יומיים. לעיתים יותר רחוקות, עלולות להתרחש תופעות אחרות כמו: כמו חום, כאבי שרירים ואחרות, שלרוב יופיעו כעבור 12-6 שעות לאחר החיסון. אלה יכולות להימשך יום-יומיים. חשוב לציין כי תופעות לוואי חמורות הן נדירות ביותר.

האם ניתן לקבל חיסון שפעת במקביל לחיסון קורונה?

כן. על פי ההנחיות המעודכנות של גופי הבריאות בארץ ובעולם, ניתן להתחסן במקביל או בסמיכות הן לשפעת והן לקורונה. החיסונים השונים יינתנו בגפיים הנגדיות (חיסון אחד בכל כתף) ולכן אין צורך בהמתנה בין החיסונים. אומנם תמיד מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל, אך סביר להניח שהתשובה תהיה חיובית.

הכותב הוא ד"ר אמיר עמאשה, רופא משפחה במכבי שירותי בריאות מחוז צפון