התרופה אייברנס לסרטן השד זויפה ונמכרה לשימוש בישראל. זיוף של תרופה לסרטן הוא נדיר וחמור במיוחד, מכיוון שמדובר בתרופה שנחשבת מצילה או מאריכת חיים, כשזיוף שלה עלול לקצר את חיי המטופל, להותיר אותו בלי טיפול, ולפגוע בסיכויי ההישרדות שלו. חדירה של זיוף לשרשרת האספקה של תרופות אונקולוגיות היא אירוע חמור ביותר.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אייברנס של חברת פייזר מיועדת לטיפול בנשים החולות בסרטן שד גרורתי בעל קולטנים הורמונליים (כאלה שאסטרוגן ופרוגסטרון מניע את חלוקת התאים בהם). התרופה מאטה את התפשטות התאים הסרטניים באמצעות עצירת אנזימים שמעורבים בחלוקת התא הסרטני. היא חדשה יחסית ואושרה לשימוש לראשונה על ידי ה-FDA בפברואר 2015, ולאחר מכן לקו טיפול נוסף בפברואר 2016.

התרופה המזויפת (צילום: The Marker, TheMarker)
התרופה המזויפת | צילום: The Marker, TheMarker

מחירה כ-28 אלף שקל לחודש של טיפול, והיא ניתנת בצורת כדורים לבליעה. התרופה חדשה יחסית ולא נכנסה לסל התרופות האחרון למרות יעילותה, ונראה כי השילוב בין מחירה הגבוה, הביקוש הקשיח והעובדה שהיא נמכרת ישירות לצרכנים או לחברות הביטוח מהווה כר פורה לזייפנים.

בתחילת החודש נפטרה חולה בסרטן השד שהשתמשה בתרופה. בני משפחתה ביקשו לתרום את שאריות התרופה היקרה, כפי שקורה פעמים רבות במקרים דומים, ופנו באמצעות עמותת "חברים לרפואה" לחולות סרטן כדי למסור להן את התרופה. חולת סרטן שד שהגיעה דרך העמותה לבית המשפחה של המנוחה עם מרשם, קיבלה את החפיסה שנראתה כמו חפיסות קודמות שהשתמשה בהן. ואולם כאשר פתחה את האריזה, זיהתה מיד כי מראה הכדור שונה בצבע, בצורה ובגודל מהכדורים שקיבלה קודם לכן: במקום קפליות חומות היו באריזה כדורים לבנים.

עוד ב-mako בריאות
>> סוף סוף חדשות טובות לחובבי המראה השזוף 
>> האם אכילת צ'יפס מגדילה את הסיכון למוות מוקדם?
>> כך תיפטרו מהיתושים והג'וקים - בלי כימיקלים

החולה דיווחה מיד לחברת פייזר ששלחה את החבילה לבדיקה פנימית והגיעה למסקנה שהתרופה מזויפת. פייזר העבירה את הכדורים החשודים כמזויפים למשרד הבריאות אשר פתח בחקירה לאיתור מקור הזיוף. המשרד גם שלח את התרופה לבדיקת מעבדה שאישרה את העובדה שלא מדובר בחומר הפעיל המוצהר, כלומר: מדובר בזיוף.

מקרה של זיוף תרופה מצילת חיים הוא קיצוני, שכן לא מדובר במקרה "רגיל" של זיוף תרופת "לייף סטייל" כמו ויאגרה או סיאליס. במשרד הבריאות יודעים על החשד לזיוף כבר לפחות שבועיים, אך עד כה הסתפקו בבדיקה פנימית ולא פנו בפומבי לחולות סרטן לבדוק את התרופות שברשותן.

מחברת פייזר נמסר בתגובה: "לפייזר ישראל נודע על חשד לאפשרות של מעשה זיוף הקשור בתרופת Ibrance המיועדת לטיפול בחולות בסרטן שד מתקדם או גרורתי והיא העבירה את הנושא לאגף לאכיפה ולפיקוח שבמערך הרוקחות במשרד הבריאות הבוחן את הנושא. התרופה Ibrance המיועדת למטופלות בישראל יצאה ממפעלי פייזר באריזה תקינה וסגורה וכך גם נמסרה להפצה בישראל. פייזר ישראל מזמינה כל מטופלת הזקוקה למידע בנושא לפנות אליה ו/או למשרד הבריאות".

התרופה האמיתית (צילום: משרד הבריאות, TheMarker)
התרופה האמיתית | צילום: משרד הבריאות, TheMarker

ממשרד הבריאות נמסר: "משרד הבריאות קיבל דיווח מחברת פייזר על חשש לזיוף של תכשיר Ibrance. זאת בעקבות דיווח של חולה אחת שהבחינה בשוני בצבע התכשיר. התכשיר ניתן לרכישה במרשם רופא באמצעות בתי מרקחת פרטיים. משרד הבריאות פתח בחקירה נמרצת של המקרה. התכשיר הועבר לבדיקות מעבדה ונעשו פעולות אכיפה וביקורת במספר מוקדים. מטופלות הנוטלות את התכשיר Ibrance מתבקשות לבדוק שבידיהן מצוי התכשיר המקורי. במידה והתכשיר אינו מקורי – יש לפנות למוקד 5400* של משרד הבריאות וכן לרופא האונקולוג המטפל".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker.

משכילים? בעלי מקצוע? המקום שהכי טוב לחיות בו קורא לכם לבוא

הבלוף נחשף: האם למורים באמת מגיעים 100 ימי חופשה בשנת לימודים?