הזמר הבריטי לואיס קפלדי חשף אתמול (ראשון) בחשבון האינסטגרם שלו כי אובחן עם תסמונת טורט. "אני חווה התקף טיקים על הבמה לפעמים", הודה אך גם הרגיע – "אני רק רוצה להגיד שאני ממש בסדר גמור. זה פשוט קורה לי כשאני עייף ולחוץ, מתרגש או חווה כל רגש אחר".

הזמר שנמצא בימים אלה בסיבוב הופעות באירופה ובבריטניה, צולם בעת שחווה עווית ו'טיקים', מול עיני 18,000 הצעירים בקהל,  שהשלימו במקומו את השיר.

לא כל טיק הוא תסמונת טורט

בעקבות החשיפה, ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה, מבהיר כי יש הרבה אנשים שיש להם טיקים שאין להם תסמונת טורט. "טיק הוא בעצם קפיצה של שריר, בד"כ בפנים. זה יכול להיות במצח, בעפעף, לפעמים בצוואר או בכתף. אלה בעצם תנועות לא רצוניות של השריר, הן בלתי נשלטות".

לדבריו, טיקים יכולים להופיע בכל שלב בחיים. אם הם לא מאובחנים עקב מחלת הטורט, הם לרוב מופיעים ונעלמים. אגב, אחת הסיבות לתופעה היא לחץ. "זה מעין מעגל כזה - הטיקים נגרמים מלחץ וגורמים ללחץ, כי הם בולטים לעין ובלתי נשלטים".

ד"ר טל מציין שתסמונת טורט היא ביטוי ללחץ נפשי, והיא לרוב מתרחשת בקרב בני נוער בני 15-6. הוא מסביר שטיקים הנגרמים מתסמונת זו הם שונים, ולכן קל יחסית לאבחן את המחלה: "הטיקים המאפיינים את מחלת הטורט הם טיקים מוטוריים אך מצטרפים אליהם גם טיקים ווקאליים. החולים במחלה משמיעים קולות כמו כחכוך, ובמקרים נדירים גם מבטאים מילה או קללה שתחזור על עצמה בלי שליטה".

לדבריו, הגורמים לטורט יכולים להיות גנטיים, אך גם סביבתיים: "מתח ולחץ יכולים בהחלט להיות גורמי סיכון. לאנשים הלוקים בתסמונת יש יותר סיכוי לאובססיות, למחשבות טורדניות, לסדר, ניקיון וסימטריה. למעשה, אנשים אלה מחפשים את המקומות שבהם הם כן יכולים לשלוט, וההתנהגות האובססיבית עוזרת להם להרגיש שיש דברים שהם שולטים בהם".

איך מטפלים?

ד"ר טל מסביר כי הטיפול במחלה הוא תרופתי, אך אינו תמיד מועיל. מעבר לכך, הוא חייב להיות מלווה בטיפול נוסף להורדת מתח: "ישנן תרופות שמשפרות את הטיקים במידה מסוימת, אך הן לא יכולות להעלים אותם לגמרי. לכן, שיחות, פעילות גופנית וכל דבר שמסייע בהפחתת מתח מומלץ מאוד בהתמודדות עם התסמונת". עוד מציין ד"ר טל כי אם מתעורר חשד למחלה יש לפנות לפסיכיאטר להמשך טיפול.