קשה לכם לבלוע? הגרון מעקצץ ונפוח? יש לכם שיעול – יבש או עם ליחה טורדנית? אתם לא לבד. אחת התופעות הנפוצות במחלות החורף הם כאבי גרון. מבוגרים וילדים עם רגישות במערכת הנשימה נוטים יותר לחלות בעונה הזו ובעונות מעבר, בהן ישנם אלרגנים באוויר ודרכי הנשימה מתכווצות בגלל הקור. בשלוש השנים האחרונות, בעקבות מגפת הקורונה, מסכות הפנים והשמירה הקפדנית על היגיינה, חלה ירידה במספר החולים במחלות חורף – אולם כעת, לאחר הסרת הסגר והחזרה לשגרה, חזרו גם כל תחלואי החורף.

פנינו לדניאל שימנוב, הבעלים ורוקח מבית המרקחת ישגב בתל-אביב, עם התשובות לאחת המחלות הכי נפוצות בחורף הישראלי.

מה זה בכלל כאב גרון?

כאב גרון מתאר תחושה של כאב ושל צריבה (גרון שורף) או של גירוי בגרון. לעתים קרובות, התחושות המציקות הללו מחמירות בעת בליעה. לרוב, המקור לכאבי גרון הוא ויראלי, אולם לעתים המקור יכול להיות חיידקי, למשל סטרפטוקוקוס A, שלהבדיל מנגיף הקורונה לא עובר באוויר אלא באמצעות רוק ובלי טיפול מתאים עלול להתפתח ולנדוד למקומות משמעותיים יותר בגוף, כמו מסתמי לב ומפרקים. 

 

 

אילו סוגי כאבי גרון קיימים?

יש שני סוגים מרכזיים:

  • זיהומים נגיפיים (ויראליים) – בדומה להצטננות או לשפעת בליווי כאבי שרירים, נזלת וחום, כאבי גרון נגיפיים נגרמים ממקור ויראלי, ועל פי רוב נעלמים מעצמם בתוך ימים ספורים ודורשים רק טיפול תומך להקלה בסימפטומים, כמו תרסיסים מותאמי גיל.
  • זיהומים חיידקיים – הידוע ביותר הוא חיידק הסטרפטוקוקוס A. הסימפטומים דומים לכאבי הגרון הנובעים ממקור ויראלי, אלא שמדובר במחלה ממושכת יותר, שמלווה לעתים קרובות בכאבי ראש, בכאבי בטן ובנפיחות בצוואר. זיהום כתוצאה מחיידק הסטרפטוקוקוס מטופל בדרך כלל באמצעות אנטיביוטיקה.

מדוע כאבי גרון נפוצים יותר בחורף?

סטרפטוקוקוס וכאבי גרון ויראליים קיימים גם בעונת הקיץ, אולם בעונות מעבר הטבע בחוץ פורח, ואנשים סובלים מאלרגיות מלוות בנזלת. בנוסף, אנשים גם נמצאים בחללים סגורים ושיעורי ההדבקה גבוהים.

כיצד מאבחנים כאבי גרון?

כאמור, במרבית המקרים מדובר במקור ויראלי. במקרים שבהם יש חשד לדלקת שקדים חיידקית (סטרפטוקוקלית), מומלץ לבצע משטח גרון. הרופא לוקח תרבית מעומק הלוע והדגימה נשלחת למעבדה לבדיקת ממצאים חיידקיים, שחוזרת לאחר 24-48 שעות. מומלץ להשתמש במקביל בערכת בדיקה ביתית, שניתן למצוא בבתי המרקחת, המאפשרת תוצאות בתוך דקות ספורות, אולם היא פחות מקיפה  מאשר תרבית גרון.

מהם הטיפולים המובילים בכאבי גרון?

כשמדובר בכאב גרון ממקור נגיפי, הוא אמור לחלוף מעצמו בתוך מספר ימים. עיקר הטיפול הוא מנוחה ושתייה מרובה, במטרה למנוע התייבשות. בדומה להמלצות הרפואיות לאחר ניתוח להסרת שקדים, גם במקרה של כאבי גרון למאכלים קרים (כמו גלידה או קרטיב) יש השפעה מאלחשת, המפחיתה באופן זמני את כאבי הבליעה. מומלץ להימנע ממאכלים חריפים או בעלי מרקם מחוספס ולהעדיף על פניהם מזון פושר, מרקים ומאכלים רכים.

הטיפול הנדרש במקרה של כאבי גרון ממקור חיידקי הינו מתן אנטיביוטיקה למשך שבוע עד עשרה ימים. ניתן להשתמש במקביל במוצרים להקלה על הכאב.

מה מסייע במקרה של כאבי גרון חזקים?

מחלה נגיפית גורמת, לרוב, לכאב גרון בעוצמה נמוכה. אם מדובר בכאבי גרון חזקים עד כדי קושי בלגימת משקה או בבליעת רוק, חשוב לפנות לבירור רפואי. במקרה שמדובר בגורם ויראלי, מומלץ להשתמש בתרסיסים לגרון, המסייעים בעצירת התפתחות הזיהום בגרון, מנקים את שטח הלוע ומסייעים בהפחתת הכאב. 

 

 

 

האם הטיפול שונה כשמדובר בילדים?

כשמדובר בכאבי גרון ממקור חיידקי, יש להיוועץ עם רופא ולרוב הטיפול יהיה ע"י מתן אנטיביוטיקה בסירופ. אחד הטיפולים המשלימים עבור הקלה על כאבי הגרון בילדים, הוא שימוש בתדירות של 3-4 פעמים ביום בתרסיס המסייע בטיפול בכאבי גרון, שמתאים לילדים מגיל שלוש ומעלה. בנוסף, ניתן להשתמש בלכסניות מציצה רכות, שמפחיתות את כאבי הגרון. אלו מאושרות לשימוש רק מגיל שש ומעלה, מחשש לסכנת חנק.

מה לגבי תרופות סבתא?

כמעט בכל בית בישראל יש תרופות סבתא לכל מחלה, וכאבי גרון אינם יוצאי דופן. זה לא תחליף לטיפול רפואי, בוודאי כשמדובר בכאבי גרון מהסוג שמחייב טיפול אנטיביוטיקה או המשך בירור מול רופא, אולם ניתן בהחלט להקל על הסימפטומים וכמובן, לא לשכוח לאוורר את הבית ולשמור על סביבה היגיינית. הנה כמה תרופות סבתא אהובות (ויעילות):

  • מי מלח - אחת התרופות הוותיקות היא פשוט לגרגר מים חמים עם מלח. זה מחטא את הגרון ומביא להקלה בכאב.
  • קמומיל – צמח הקמומיל עשיר בנוגדי חימצון ונחשב אנטי-דלקתי. מומלץ להשתמש בו מיד עם העקצוצים הראשונים בגרון. שתיית פרחי קמומיל יבשים חלוטים במים רותחים מרגיעה את הגרון הכואב.
  • דבש – לדבש יש סגולות אנטי בקטריאליות מובהקות. משרים בצל קצוץ עם דבש למשך כחצי שעה ובולעים כפית מהמשרה אחת לשעתיים. מי שעבורם הריח (והטעם) של בצל קצוץ מציקים יותר מאשר הסימפטומים, יכולים להסתפק באבקת קינמון מהולה בכוס מים רותחים עם מעט דבש. לדבש יש השפעה מרגיעה על כאבי הגרון, מאחר שהוא סמיך ומייצר שכבת בידוד, שמפחיתה את הכאב.
  • לימון – בפרי הצהוב והחמוץ הזה, שמשמש בדרך כלל לתיבול וכתוספת לתבשילים, יש שילוב מושלם של ויטמין C, תכונות אנטי בקטריאליות וחומרים אנטי ויראליים. השימוש בו מחזק את המערכת החיסונית ומייצר סביבה חומצית בגרון, שמסייעת להרחקת וירוסים וחיידקים.

לסיכום, הטיפ החשוב ביותר – כאבי גרון עשויים לִפחות משמעותית אם הטיפול יתחיל מוקדם ככל הניתן, מיד עם העקצוץ הראשון בגרון. ב-90 אחוז מהמקרים, מדובר בכאבי גרון על בסיס ויראלי והתרופות המומלצות הן מנוחה, שתייה מרובה, תרסיס גרון מותאם גיל ומאכלים רכים או קרים. שיהיה לכם חורף בריא, חמים ונעים