את גיה באר גורביץ' אנחנו רגילים לראות על המסך כדמות קומית ומשעשעת. באחת התוכניות האחרונות של "רוקדים עם כוכבים", שם היא מתמודדת כרקדנית, שיתפה לפני עלייתה לבמה: "כשהייתי בת עשר אבי חלה בסרטן מסוג מלנומה. אחרי שנה של טיפולים הוא נפטר. למרות שהייתי בת עשר אני זוכרת את הקשר שלנו. היו הרבה חיבוקים, הוא תמיד היה שם מוזיקה בבית והייתי רוקדת בסלון".

בעקבות הווידוי המרגש, הנה כמה דברים שחשוב לדעת על המחלה שממנה מאובחנים ברחבי העולם מדי שנה כ-130 אלף בני אדם 1,900 מתוכם, בישראל.

 מהי מלנומה?

מלנומה היא גידול עור סרטני, שמקורו בתאים שאחראים על ייצור מלנין, אותו פיגמנט שנוצר כתוצאה משיזוף. חשיפה לשמש היא גורם סיכון מרכזי, וחשיפה בגילים צעירים היא גורם משמעותי, בעיקר כשמדובר בחשיפות קצרות שמביאות לשיזוף או לכוויות ושלפוחיות שמש. מתוך 1,900 מקרים חדשים, קיימים גם סוגים נדירים שהם לא סרטן העור, כגון מלנומה של העין ומלנומה נדירה יותר, שהיא מלנומה של הריריות.

ישראל היא אחת מהמקומות המתקדמים בעולם בטיפול ובחקר המחלה אף ששכיחותה העיקרית היא באוסטרליה, שם מרבית האנשים בעלי עור בהיר, והם נוטים להיחשף הרבה לשמש. המודעות באוסטרליה לסכנות כתוצאה מחשיפה לשמש היא עצומה, בעיקר בגילי הגן ובית הספר. כובע למשל, הוא חלק מהתלבושת האחידה באזור. כמו כן, הילדים באוסטרליה לובשים חולצות עם שרוולים ארוכים, ומקפידים להימרח במקדם הגנה.  

 חשיבות הגילוי המוקדם ופריצת הדרך שחלה בשנים האחרונות בסרטן עור גרורתי

הודות למודעות הגבוהה לנושא בשנים האחרונות, בישראל ובעולם,  מרבית המקרים מתגלים בשלב מוקדם ומטופלים כירורגית, מה שמוביל לריפוי באחוזי הצלחה גבוהים. בנוסף, גם הטיפול במלנומה עבר מהפכה בעשור האחרון. אם בעבר מטופלים עברו טיפולים כימיים ובקושי שרדו כחצי שנה, כיום, חציון ההישרדות עומד על כשש שנים ומטופלים רבים חיים ללא מחלה פעילה. מטרת הטיפול במלנומה היא ריפוי ולא הארכת חיים או הקלה על סבל. ההערכה היא שהסיכוי להירפא ממחלה גרורתית עומד כיום על כ-40 אחוז.

מה תרם לפריצת הדרך הזו?

עיקר המהפכה בטיפול במלנומה נובעת מפיתוח טיפולים אימונותרפיים, שבמסגרתם מתמקדים בגיוס מערכת החיסון למלחמה בגידול - זאת להבדיל מהרעל הכימותרפי שפוגע באיברים חיוניים. בטיפול אימונתרפי מסירים חסמים מהתאים במערכת החיסון, שכתוצאה מכך נמצאים בפעילות-יתר, ובעצם משמידים את הגידול. בדומה לאתחול של מערכת החיסון, הגוף לומד להכיר את המחלה, ומערכת החיסון מחזיקה אותה בשליטה במשך שנים, או אפילו למשך כל החיים.

קבוצה נוספת של טיפולים פורצי דרך הם הטיפולים הביולוגיים, הפועלים כנגד מוטציה ומביא לשינוי גנטי ספציפי. הם ידועים כבעלי אפקט מהיר ויעיל יותר על כמחצית מחולי סרטן העור, אבל פחות יעילים לטווח ארוך מאשר טיפולים אימונותרפיים.

במכון ׳אלה למלבאום׳ במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, היינו הראשונים בעולם שעשו טיפול בהשתלת תאי צואה בקרב מטופלי מלנומה גרורתית, מחקר שפורסם בכתבי העת הרפואיים המובילים בעולם. מדובר בפריצת דרך של ממש, שבמסגרתה כ-30 אחוז מהנבדקים הגיבו היטב לטיפול וחלקם כבר 'נקיים' מהמחלה גם לאחר 4-3 שנים מתום המחקר.

מלנומה (צילום: ShutterStock)
מלנומה | צילום: ShutterStock

סימני האזהרה שחשוב להכיר

מלנומה מתפתחת בעיקר בקרב אנשים בהירים עם עיניים בהירות. אצל אנשים בעלי עור שחום ובמדינות ערב וצפון אפריקה, כמעט שאין מלנומה. בוויכוח העתיק על יתרונותיהן של ׳אמבטיות שמש', נטען כי אור השמש ידוע כנוגד דיכאון ומעודד את הגוף לייצר ויטמין D החיוני לעצמות ולשיניים, אך כשתלמידים יושבים במשך שעה מתחת לשמש הקופחת בטקסי הסיום בחודש יולי או משחקים בהפסקה כדורגל במגרש בלי הצללה, יש פה בהחלט עניין בעייתי. 

מובן שיש להימנע ממריחה בשמן גזר או בשמן אגוזים כדי להעמיק את השיזוף, כפי שהיה נהוג בעבר. ניתן גם להתעדכן במדד הקרינה, שמפורסם מדי יום באתר השירות המטאורולוגי, כדי לצמצם את החשיפה לשמש בשעות המסוכנות .

 

הכותב הוא ד"ר גיא בן בצלאל, אונקולוג במכון אלה, המרכז הרפואי שיבא בתל השומר