"אני לא שומע כלום באוזן הזאת. רק סירנות, אזעקות. זה גם סוג צפצוף שאתה שם כפית בכיור, ושומע את זה כמו מצילה. זה שיבש אותי לגמרי", כך סיפר לאחרונה הראפר פלד.

ירידת שמיעה פתאומית היא מצב חירום טיפולי, המאובחן כלקות שמיעה תחושתית עצבית, פתאומית, חד או דו-צידית, המתפתחת תוך שלושה ימים לכל היותר. מדובר בסימפטום המעיד על בעיה באוזן הפנימית, המבנים מסביבה או בגוף כולו. סיבת לקות זו עדיין לא ברורה.

שכיחות התופעה

5 עד 20 מתוך מאה אלף אנשים מבוגרים בשנה עשויים לסבול מאובדן שמיעה פתאומי. רוב החולים הם בני 60-25. שיא השכיחות היא בגילי 49-46. תופעה זו נדירה מאוד בקרב ילדים ונערים - 5% בלבד מהחולים הם מתחת לגיל 21.

התסמינים

קושי להבין דיבור בתנאי רעש, קושי באיתור מיקום הקול (מאיפה הקול הגיע), קושי לשמוע טלפון באוזן אחת
טנטון (רעש באוזן) תחושת מלאות או אטימות באוזן. בכל מקרה שבו אתם חווים אחד או יותר מהתסמינים הללו, חשוב שתפנו לאבחון רפואי.

הגורמים לאובדן שמיעה פתאומי

ירידת שמיעה חד-צדדית נרכשת במהלך החיים מסיבות שונות, ביניהן: מחלות אוזניים, תרופות, גנטיקה, ירידת שמיעה פתאומית אידיופטית (מסיבה לא ידועה), טראומה אקוסטית (חשיפה לרעש בעוצמות גבוהות) וגידולים שונים.

הטיפול

הטיפול השכיח ביותר במצב כזה הוא שימוש בסטרואידים (בנטילה אורלית או בהזרקות). קבלת הטיפול בתקופה של שבועיים מהופעת הלקות חשובה כדי לשפר את סיכויי הצלחת הטיפול.

סיכויי ההחלמה

לרוב הפרוגנוזה טובה והסיכויים להחלמה גבוהים, בעיקר במקרים שבהם מדובר בליקוי קל עד בינוני, כשגיל החולה צעיר יחסית (מתחת ל-40) וכשהחולה אינו מתלונן על ורטיגו (סחרחורות). עם זאת, כאשר אובדן השמיעה גורם לליקוי שמיעה חמור, הפרוגנוזה לשיפור בשמיעה והתאוששות הן נמוכות.

גבר מחזיק את האוזן (צילום: Yurii_Yarema, shutterstock)
לא תמיד הסיבה לחרשות ידועה | צילום: Yurii_Yarema, shutterstock

האם זה מולד?

חירשות באוזן אחת, או חירשות חד-צדדית, יכולה להיות מולדת או נרכשת. ירידת שמיעה מולדת לרוב מאובחנת בשלב מאוד מוקדם, הודות לבדיקת סקר השמיעה שחובה לבצע עם הלידה בכל בתי החולים במדינת ישראל.
ישנם מספר גורמים שיכולים לגרום לירידת שמיעה חד צדדית מולדת, כולל: מחלות תורשתיות, תסמונות מסויימות. מחלות מסוימות כגון: היריון לא תקין או זיהום תוך רחמי. חשיפה לחומרים מסוכנים במהלך ההריון עלולה לגרום לירידת שמיעה חד צדדית מולדת. ירידת שמיעה חד צדדית מולדת יכולה להיות קלה או חמורה. במקרים מסוימים, היא יכולה להיות חמורה מספיק כדי לגרום לחירשות באוזן אחת.

לסיכום: בכל מקרה שבו מתפתחת לאורך שעות או ימים, טינטון חד צדדי (שמיעת רעשים מכל סוג שאינם קיימים בעולם) חדש שהתפתח לאורך שעות או ימים, אטימות אוזנית יחד עם ירידה בשמיעה וסחרחורת - יש לגשת בהקדם לבדיקת רופא אף-אוזן-גרון. כאמור, ישנן סיבות מגוונות ושונות לתופעה. בחלק מהמקרים, מדובר בירידת שמיעה פתאומית שיכולה להיות הפיכה עם טיפול תרופתי מתאים, אך חשוב להתחילו בהקדם האפשרי. במקרים שבהם מדובר בירידת שמיעה ארוכת שנים, הטיפול יכול לכלול שיקום שמיעה ע"י מכשירי שמיעה או במקרים המתאימים לכך, ניתוחים משפרי שמיעה ואף ניתוחים שיכולים להחזיר את שמיעה (ניתוחי שתל שבלול).

 

הכותבים הם קטרין חורי, קלינאית במכון השמיעה מרכז המכונים, מכבי שירותי בריאות מחוז צפון; וד"ר ערן פרידמן מומחה ומנתח מחלות אף אוזן גרון, מכבי שירותי בריאות מחוז צפון