התקשורת העולמית והישראלית רעשה השבוע בעקבות הודעתו של צ'ארלי שין על היותו נשא HIV כבר כמה שנים, ולמרות הדרמה, הודעה זו הייתה שונה בתכלית מזו של מג'יק ג'ונסון, או אז בראשית שנות ה-90. הסיבה לכך טמונה בעיקר בפיתוחים החדשניים שהושגו בטיפול בנגיף ב-25 השנים שחלפו מאז - ובהתאם לזאת, בהתייחסות למחלה. “איידס היא מחלה המלווה בסטיגמה עמוקה וקשה הנובעת מנבערות ובורות. אחת המטרות הכי גדולות שלנו כחברה היא להפוך אותה לנון-אישיו. זו מחלה כרונית, לא מתים ממנה וחיים איתה חיים רגילים. זה כבר לא עניין מבחינתנו, לכן, גם צ'רלי שין הוא לא אישיו", אומרת ד"ר מרגלית לורבר, מנהלת היחידה למחלות אוטואימוניות ברמב"ם וחברה בוועד החברה לרפואת איידס בישראל.

אז מה בכל זאת מעורר את הרגשות העזים האלה אצלנו? לא המחלה עצמה, מסתבר, אלא הדרך בה נדבקים ממנה. "הסיבה היחידה לעניין הרב והסטיגמה המלווה אותה היא שהיא מועברת בסקס. אבל יש עוד הרבה מחלות שמועברות בסקס והן לא מסמנות את האדם ולא יוצרות סטיגמה. כולם עושים סקס ולכן כולם יכולים להידבק".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מה ההבדל בין נשא לחולה HIV?

"איידס היא מחלה ויראלית שנגרמת על ידי נגיף ה- HIV, כל מי שנדבק הוא נשא של הנגיף. ההגדרה של חולה איידס, לעומת זאת, היא אדם שמערכת החיסון שלו ניזוקה כתוצאה מהווירוס. באופן משני לזיהום בנגיף, יכולות להופיע מחלות נלוות כמו סרטן, מחלות ריאות וזיהומים אחרים שיגדירו את האדם כחולה איידס".

ד"ר לורבר מציינת כי רוב הנשאים היום לא יגיעו בחיים למצב של להיות חולים - הם מקבלים טיפול כמה שיותר מוקדם ולכן לא יהיו אף פעם חולי איידס, אלא רק נשאי HIV. "ההמלצות העולמיות הן Test and Treat- תיבדק ותטופל - צריך להתחיל לטפל מיד עם הגילוי כדי להרוויח זמן וכדי שמערכת החיסון שלו לא תיפגע ולא תידרדר". כך, לרוב הנשאים היום שמתגלים במצב טוב אפשר להבטיח אורח חיים רגיל.

יש היום תרופות מעולות, אבל בניגוד למחלות אחרות שאפשר להפסיק את הטיפול מדי פעם - במחלה הזו חשוב להקפיד על טיפול יומיומי. "פעם אנשים לקחו מלא כדורים- בין 15-20 כדורים, שעשו להם גם עשו תופעות לוואי, לכן הרבה אנשים היו מפסיקים את הטיפול ונגרם להם נזק משמעותי. הסכנה בלהפסיק את הטיפול היא שברגע שאין תרופה בדם הווירוס יכול לייצר מוטציות", מסבירה ד"ר לורבר. "כשאתה נשא אסור לך להפסיק אפילו ליום אחד - מהר מאוד הווירוס יכול להתחלק וליצור מוטציות שבסופו של דבר גורמות לזה שהתרופות יפסיקו לעבוד".

מה חדש פה?

מאז פרצה המודעות למחלה, בעולם עבדו במרץ על פיתוחים חדשניים יוצאי דופן. "כיום נוטלים גלולה אחת שכוללת את כל התרכובות שהרכיבו את הקוקטייל בעבר - רק שמדובר בכדור אחד ביום, וזה עושה את החיים הרבה יותר קלים לנשאים. זה הופך לשגרה, ממש כמו נשים שלוקחות גלולות באופן שגרתי. הם קלים לבליעה ובלי תופעות לוואי. בישראל כל התרופות נמצאות בסל התרופות והן ניתנות, כמו בכל העולם, לנשאים בחינם, כל המדינות הבינו שצריך לקדם את הטיפול".

עוד ב-mako בריאות:
>> תשכחו מפליאו: הדיאטה הויקטוריאנית שתאריך לכם את החיים
>> תשכחו מגלולות: אלפי גברים הולכים לעיקור
>> זהירות: יום כיף בספא זה לא כזה תמים

וזה ללא תופעות לוואי?

"אם בעבר אנשים היו מקיאים ומשלשלים ומרגישים רע מאוד, היום הטיפול הוא בלי תופעות לוואי בלמעלה מ-90 אחוז מהמקרים. רוב המטופלים פשוט מרגישים טוב. התנאי הוא היענות - לקחת את הטיפול על בסיס קבוע ויומיומי".

בדיקת דם בהריון (צילום: Vadim Zholobov, Istock)
בדיקות איידס וגם טיפול ניתנים בחינם | צילום: Vadim Zholobov, Istock

אבל מעבר לאיכות החיים של מי שנוטל את הגלולה, דבר מפתיע נוסף התגלה בעקבותיה. "מחקרים הוכיחו שאדם שלוקח את התרופה, בסופו של דבר זה גורם לו להיות לא מידבק. זה קורה כאשר רמת הנגיפים בדם יורדים מתחת לסף הזיהוי – ואז אפשר לומר לבנאדם שהוא לא מדבק ל-HIV ביחסי מין. הבעיה היחידה היא שהחולים מקבלים את האינפורמציה הזו, ומורידים את הקונדום, אבל חשוב מאוד לציין שהקוקטייל לא מגן מפני מחלות מין אחרות. בסקרים שאנחנו עושים מעל 50 אחוז מהגברים ההומוסקסואלים השליליים ל-HIV אומרים כי הם לא משתמשים בקונדום באופן קבוע", מסבירה ד"ר לורבר.

האם זה עדיין נפוץ יותר בקרב האוכלוסייה ההומוסקסואלית?

"בארץ השכיחות של איידס בקרב סטרייטים עדיין מאוד נמוכה, לכן אנחנו מוטרדים יותר מאוכלוסיית ההומוסקסואלים".

ומה לגבי חיסון?

"נכון ל-2015 אין חיסון ל-HIV עדיין, למרות שהושקעו בפרויקט הזה מיליארדים. יש עוד ניסויים בתחום, אך חיסון אין. מה שיש היום זו הגלולה PREP שיכולה למנוע הדבקה - זה עוד לא בסל הבריאות של אף מדינה למרות שיש כבר המלצה של שנתיים של ארגון ה-CDC להכניס את זה. יש נתונים שהראו את היכולת של הכדור להוריד את ההדבקה כמעט לחלוטין. בארה"ב זה ניתן דרך חברות הביטוח וביתר המדינות עדיין לא נכנס כפרקטיקה מקובלת".

ד"ר לורבר מציינת שאפשר לעשות את זה באופן פרטי אבל זה עולה כמה אלפי שקלים לחודש. "אף אדם נורמטיבי לא יכול להרשות לעצמו, זה עניין של עלות - עלות המניעה לעומת העלות של הטיפול. מה שכן, הומוסקסואלים רבים יודעים על זה ומשתמשים בזה בדרכים משלהם. הם יודעים איך להשיג את זה".

מה המצב בארץ?

לפי ד"ר לורבר הנתונים בישראל לא טובים. "מספר הגילויים החדשים בשנה לא יורד - יש כ-450 מקרים חדשים בשנה בישראל, למרות הטיפול ואולי בגללו. אין לנו הסבר למה אנשים לא משתמשים בקונדום היום וכבר לא מפחדים, אולי כי פשוט לא מתים מהמחלה. אנשים מורידים את הקונדום בכל מחיר, והתופעה הזו היא עולמית".

איפה זה נפוץ בעולם כיום?

"ברוסיה, בכל הגוש הסובייטי לשעבר יש מגפה של ממש של איידס, ורוב ההדבקות הן בגלל שימוש במחטים ומזרקים משותפים. זה קורה במדינות רבות. באפריקה יש עדיין הרבה חולים אך הצליחו לעשות שם לפחות עצירה בגידול ואפילו מוצע טיפול. אבל ברוסיה אין מודעות, אין טיפול ואין עצירה במגיפה".

המצב העגום בארץ קשור גם לילודה. כ-4-5 תינוקות בישראל נולדים חולי איידס. "הרי אם נשאית שאינה מאובחנת ומטופלת יכולה להדביק את העובר שלה. כדי למנוע צריך לבדוק את האישה בהריון ולטפל בקוקטייל, במידה והיא נשאית, וכך למנוע במאה אחוז את ההדבקה לעובר. במדינות בעולם יש המלצה להוסיף בדיקת HIV  לבדיקות ההיריון ואילו בישראל אין המלצה שכזו", מסבירה ד"ר לורבר.

"אנחנו רוצים להפוך את ישראל ליותר מתקדמת בתחום הטיפול באיידס. חשוב לדעת שאישה שמתגלה כנשאית בהריון, לפחות עד הטרימסטר השני, יכולה ללדת ילד בריא לגמרי. גם היא מטופלת וגם התינוק שלה מטופל. כבר לא צריך לעשות ניתוח קיסרי זה יצא מההמלצות מזמן - המגבלה היחידה היא שהיא לא יכולה להניק כי זה עלול להדביק למרות הטיפול".

לסיכום, ד"ר לורבר קוראת לכל הנשים להיבדק. "כל אישה בהריון עשתה סקס לפחות פעם אחת בחיים, והיא לא יודעת אם בן זוגה הדביק אותה או לא לכן אנחנו ממליצים על בדיקה שגרתית".

* נשים הרות? כנסו לדף הקמפיין "שימו וי על HIV" ענו על הסקר בשיתוף הועד למלחמה באיידס והחברה לרפואת אם עובר ותבררו על בדיקה חינמית.

>> מחלת המין החדשה: איך מגלים ואיך מטפלים?