סוף סוף הגיע הקיץ. בתקשורת מדווחים על עומסי חום כבדים וזה כל מה שדרוש כדי לקפוץ לתוך השורטס הקצרים ולרוץ להשתזף בים. אלא שלקיץ יש דווקא תכניות משלו, וההצטננות המציקה מכל תוקפת אתכם דווקא ברגע הכי לא מתאים. גם אנחנו חווינו על בשרנו את הבאסה הזאת, והחלטנו לבדוק: האם ההצטננות בקיץ באמת הרבה יותר גרועה מהצטננות בחורף, או שהכל בראש שלנו?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

את תקופת הצינון בחורף קל לצפות, לפחות למומחים שבינינו. למעשה הם יכולים לסמן בעיגול את תאריך ההתחלה המדויק: "כשבועיים אחרי שחוזרים התלמידים לבית הספר בספטמבר", אמרה ד"ר אלן פוקסמן, מרצה לרפואת מעבדה בבית הספר לרפואה של ייל, בראיון ל-Time. ד"ר פוקסמן הוסיפה שגם תקופת האביב מלווה לרוב בשפעת, באלרגיות ובגרון כואב.

לעומת זאת, בקיץ שיעור המצטננים יורד, בין השאר בגלל שהטמפרטורה באף ומסביבו כל כך חמה. "כדי לחלות במחלת הרינו-וירוס (הצטננות), הנגיף צריך להיתפס באף, ושם הוא גדל מספיק עד שהוא יגרום לך להרגיש בחולי", הסבירה פוקסמן. "מצאנו שהגוף שלנו נלחם בזיהום ביעילות רבה יותר כשהאזור חם, כך שהחום מונע מהתאים הנגועים לגדול ולהתפתח". לדבריה, ירידה של ארבע מעלות בטמפרטורה יכולה לגרום לגידול של פי 1,000 בצמיחת הנגיף.

אם כך, למה כשאנחנו, חסרי המזל, תופסים את ההצטננות בקיץ, התחושה היא שהמחלה קשה הרבה יותר?

עוד ב-mako בריאות
>> סוף סוף חדשות טובות לחובבי המראה השזוף 
>> האם אכילת צ'יפס מגדילה את הסיכון למוות מוקדם?
>> כך תיפטרו מהיתושים והג'וקים - בלי כימיקלים

בפועל, ההצטננות היא לא חמורה יותר. אמנם יש כמה וירוסים, שנקראים אנטרו-וירוסים, הידועים ביכולת שלהם לגרום לצינון בתקופת הקיץ יותר מבכל תקופה אחרת בשנה. אבל בעוד הסוג הזה של הווירוס יכול לגרום לתסמינים לא נעימים, הוא לא הסוג הנפוץ ביותר בתקופת הקיץ. לדברי פוקסמן, הרינו-וירוס היא המחלה השכיחה ביותר בתקופה החמה ביותר.

למעשה, הסיבה שעומדת מאחורי ההצטננות הבלתי נסבלת של הקיץ, היא פסיכולוגית יותר: "הדעה שלי היא שהצטננות בקיץ נתפסת כחמורה יותר מאשר זו של החורף, מכיוון שהצטננות קיץ אינה נפוצה כל כך", מסביר ד"ר רונלד אקלס, מנהל לשעבר של Common Cold Centre באוניברסיטת קרדיף שבבריטניה. לדבריו, ה"עוול" שלכאורה נגרם לנו מההצטננות דווקא בגלל שזו לא העונה הקרה, והעובדה שכל אדם אחר שאנחנו מכירים מרגיש במיטבו - הופכים אוטומטית את הסימפטומים לחמורים ומרושעים הרבה יותר.

אישה חולה (צילום: Shutterstock)
בודדים יותר - מצוננים יותר | צילום: Shutterstock

גם מחקר שפורסם לאחרונה ב-Health Psychology מצא כי תחושת הבדידות עלולה להחמיר את תסמיני המחלה ולהביא להתדרדרות במצבו של האדם. "הרבה מחקרים מראים שכשאנשים בודדים חווים לחץ פיזי, בין אם כאב או מחלה, הם תופסים את הלחץ בעוצמה גבוהה יותר", משתף כריס פגונדס, פרופסור לפסיכולוגיה של הבריאות באוניברסיטת רייס. "הממצא שלנו היה שאנשים בודדים מרגישים יותר גרוע כשהם חולים, בהשוואה לאנשים שמרגישים בודדים פחות. זה הגיוני: אם אתה חושב שכל מי שאתה מכיר הלך לחוף הים או עושה דברים מהנים בשמש, ואתה תקוע בחדר שלך במשך שבוע, זה עשוי להגביר את תפיסת הבדידות שלך וכך גם התסמינים ירגישו גרועים יותר". 

אז אם הקיץ הקריר קופץ לביקור פתאומי, כדאי לכם להרים טלפון לחבר או לעשות משהו חברתי אחר, גם אם זה לא כיף כמו לשתות שייק בננה על יאכטה מושכרת בלב ים, זה עדיין עשוי להקל על הסבל שלכם, ובצורה יעילה הרבה יותר ממה שחשבתם עד כה.

צינון בקיץ (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הרימו טלפון לחבר כדי להרגיש טוב יותר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock