90 אחוז מכלל המקרים המאובחנים של סרטן המעי הגס נמצאים בקרב אנשים מעל גיל 50, אך מחקר חדש של האגודה האמריקנית למלחמה בסרטן, שניתח שכיחות סרטן לפי שנת הלידה מצא כי שיעור מקרי סרטן המעי הגס, אשר ירד בהתמדה בקרב אנשים שנולדו בשנים 1890-1950, החל לעלות יותר ויותר בקרב כל דור שנולד מאז 1950. מומחים עדיין אינם יודעים מה הסיבה לכך.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, סרטן המעי הגס והחלחולת הוא גורם המוות השני בשכיחותו מבין סוגי הסרטן בקרב גברים ונשים, אחרי סרטן השד בנשים וסרטן הערמונית בגברים. מדי שנה מאובחנים בישראל כ-3,200 חולים בסרטן המעי הגס והחלחולת. גילוי מוקדם מאפשר למנוע את התפתחות הסרטן או להעלות את סיכויי הריפוי. סרטן המעי הגס והרקטום היה עד כה מנת חלקם של אנשים מבוגרים, אבל לאחרונה מדענים מדווחים על עלייה חדה במקרי סרטן המעי הגס אצל אנשים צעירים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם.

עוד ב-mako בריאות
>> 7 ריחות גוף שעלולים להיות סימן למשהו חמור 
>> האם מקלוני האוזניים מסוכנים לנו? 
>> חמש עובדות שלא ידעתם על שינה

מבין סוגי הסרטן, שכיחות סרטן רקטלי עולה באופן חד ומהיר הרבה יותר מאשר סוגי סרטן בחלקים אחרים של המעי. אגודת הסרטן האמריקאית מעריכה שקרוב ל-13,500 מקרים חדשים של סרטן המעי הגס וסרטן החלחולת יאובחנו בקרב אמריקאים מתחת לגיל 50 בשנה הקרובה, עם יותר מ-95,500 מקרים של סרטן המעי הגס וקרוב ל-40,000 מקרים של סרטן רקטלי בכל קבוצות הגיל.

"אנשים שנולדו בשנת 1990, כמו הבן שלי, הם בעלי סיכון כפול לחלות בסרטן המעי הגס ובעלי סיכון של פי 4 לחלות בסרטן החלחולת לעומת ילידי 1950 כאשר הם היו בגילאי 20-30", אמרה לניו יורק טיימס רבקה סיגל, אפידמיולוגיסטית באגודה האמריקנית לסרטן והמחברת הראשית של הדו"ח שפורסם לאחרונה בכתב העת של המכון הלאומי לסרטן. "למרות שהסיכון האבסולוטי הוא עדיין קטן אצל אנשים צעירים, הם נושאים את הסיכון קדימה איתם ככל שהם מזדקנים".

מעצירות ועד טחורים: האיבחונים שהתגלו כסרטן

ד"ר תומס ובר, פרופסור לכירורגיה במרכז הרפואי סאני דאונסטייט, אמר שהמחקר העדכני מאשר שהבעיה מתעצמת: "אלה עליות דרמטיות, במיוחד עבור סרטן החלחולת". אחת הבעיות החמורות היא שעל הסיכון הקיים של צעירים לחלות בסרטן המעי הגס מתווסף הסיכון של אבחנה בשלב מתקדם של המחלה, כאשר הסרטן עשוי להגיב פחות לטיפול, וזאת משום שרופאים נוטים לא לאבחן את סרטן המעי הגס בגיל כל כך צעיר.

קירסטן פרייבורג בת ה-27 התלוננה בפני הרופאים שוב ושוב על כך שיש דם בצואה שלה כאשר היתה בקולג', אך נאמר לה כי היא סובלת מטחורים פנימיים. בסופו של דבר, לאחר שעברה סיגמואידוסקופיה גמישה, זוהה גידול גדול במעי הגס שלה. לאחר שעברה ניתוח וטיפולי כימותרפיה, נרפאה מהסרטן. טארה אנדרסון היא אם לארבעה בת 40 שסבלה מעצירות כרוניות במשך שנים. כשהחלה לסבול מכאבים עזים הגיעה למרפאת חירום, שם זוהה בהדמיה גידול בגודל של כדור טניס במעי הגס שלה. גסטרואנטרולוג שבדק אותה שנה קודם לכן יעץ לה להגדיל את צריכת הסיבים התזונתיים כדי להקל על העצירות. למרבה המזל מחלתה לא התפשטה. עבור כריס רוברטס, שהיה בן 29 כשגילה שיש לו סרטן המעי הגס, התסמינים הראשונים היו הרזיה וחוסר תיאבון. למזלו, רוברטס פגש רופא שהיה נחוש בדעתו לעשות אבחנה מהירה, ובדיקת אולטרסאונד איתרה גידולים בכבד שלו.

מעי בריא (צילום: Shutterstock)
לעיתים עלולים להתבלבל בין דימום הנובע מטחורים לדימום המעיד על סרטן. מעי בריא | צילום: Shutterstock

העובדה שמבלבלת ומדאיגה כאחד את המומחים בתחום היא שרוב מקרי סרטן המעי הגס נחשבים למחלה הקשורה בהזדקנות, ועלייה של מקרי סרטן בקרב צעירים היא תמוהה במיוחד כאשר שיעורי המחלה דועכים בקרב אנשים מבוגרים. שיעור מקרי סרטן המעי הגס ירד בשנים האחרונות הודות לשימוש נרחב של בדיקות סקר כמו קולונוסקופיה, אשר יכול לזהות פוליפים טרום סרטניים, שאותם ניתן להסיר לפני התפתחות הסרטן.

הפחתת שיעורי סרטן המעי הגס מיוחסת לשינויים בגורמי סיכון, במיוחד שינויים באורח חיים כמו הפסקת עישון ותזונה בריאה. תזונה הכוללת יותר פירות, ירקות וסיבים ופחות בשר אדום ומעובד, מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס, ואילו השמנה ואורח חיים פסיבי כמו גם צריכה כבדה של אלכוהול, מחלות כרוניות כמו מחלות מעי דלקתיות וסוכרת סוג 2, שכולן נמצאות בעלייה נקשרות לסרטן המעי הגס. עם זאת, מומחים אינם משוכנעים לחלוטין שאלו הם הגורמים היחידים לעלייה בסרטן המעי הגס בקרב צעירים. בעוד שיעורי הסרטן הקשורים בווירוס הפפילומה האנושי עולים בשנים האחרונות, ידוע כי הנגיף גורם בעיקר לסרטן צוואר הרחם, פי הטבעת או בחלק האחורי של הגרון, אך רק למספר קטן בלבד של מקרים של סרטן החלחולת.

בגלל הג'אנק פוד: בני 30-40 בישראל נמצאים בסיכון גבוה לחלות

המגמה המדאיגה מעלה את השאלה: האם יש עלייה במקרים של סרטן המעי הגס והחלחולת גם בישראל?
ד"ר רוית גבע, מנהלת המרכז לגידולי מערכת העיכול במערך האונקולוגי באיכילוב, מסבירה שקיימת מגמה עולמית של עלייה בשכיחות סרטן המעי הגס בצעירים. "בארץ זה עדיין לא בא לידי ביטוי, בייחוד לא באוכלוסייה היהודית. עם זאת, ד"ר גבע מצביעה על תחושת בטן שלה ושל חלק מהרופאים לכך שרואים יותר צעירים במרפאות בשנים האחרונות. "ייתכן שיהיה לזה ביטוי בסטטיסטיקות של השנים הקרובות".

גבר אוכל המבורגר (צילום: istockphoto)
"אנו לא יודעים להסביר את התופעה, אך ניתן לשער שמקורה בתזונה בילדות" | צילום: istockphoto

על פי הרישום הלאומי לסרטן והמרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, סרטן חודרני של המעי הגס והחלחולת נחשב עדיין מחלה שאופיינית לגיל המבוגר. הגיל החציוני בעת האבחנה (הגיל שמחצית החולים אובחנו לפניו ומחציתם, אחריו) בשנת 2014 היה 70 בגברים יהודים, 72 בנשים יהודיות, 63 בגברים ערבים; 59 בנשים ערביות; ו-64 בגברים ובנשים "אחרים".

לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, ישראל נמצאת בין 20 המדינות עם שיעורי ההיארעות הגבוהים בעולם, למרות זאת שיעור התמותה נמוך מעט מממוצע מדינות ה-OECD. 

מה יכולה להיות הסיבה של עלייה בשיעור מקרי הסרטן בקרב צעירים בעולם?
"אנו לא יודעים להסביר את התופעה, אך ניתן לשער שמקורה בתזונה בילדות של אותם אנשים שהם היום בני 30-40. תזונתם בילדות הייתה פחות טובה, כי הייתה פחות מודעות ותעשיית הג'אנק פוד הייתה בשיאה. במדינות כמו ארה"ב התזונה הלקויה והמתועשת הייתה קיצונית, ובישראל לעומת זאת אנו ניזונים מתזונה ים תיכונית. ייתכן שזו הסיבה לכך שבארץ יש פחות עלייה בשכיחות מקרי סרטן המעי הגס בקרב צעירים", אומרת ד"ר גבע.

תסמינים לסרטן המעי הגס

* דימום ביציאה - אמנם לרוב נקשר לטחורים אך במידה ולא נפתר על ידי טיפול מקומי, יש לבדוק את הבעיה לעומק, בעיקר כאשר מדובר בדימום בצואה לעומת דימום בניגוב.
* ירידת המוגלובין שלא ניתן להסבירה.
* שינוי ביציאות.
* ירידה במשקל.
* חוסר תיאבון.
* היסטוריה משפחתית.

סימנים מתקדמים: חסימות מעיים, ירידה קיצונית במשקל ותפיחות בבטן.

ד"ר גבע מדגישה שכאשר תלונה היא המשכית ולא נפתרת, חשוב לא לזלזל ולא לגרור את המצב, ובכך להעלות את הסבירות לגלות אותו בשלב מתקדם: "ככל שמאתרים את המחלה מוקדם, סיכויי ההבראה והישרדות לאורך זמן גדולים לאין שיעור. כדאי להיות ערניים לתלונות הגוף, לשמור על אורח חיים בריא ולהקפיד על תזונת הילדים, בנוסף, חשוב מאוד לבצע בדיקת קולונוסקופיה סקר בזמן וללא חשש בעיקר אצל אנשים עם היסטוריה משפחתית מקרבה ראשונה".