המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) פרסם השבוע דוח המתריע מפני עלייה במקרי ההדבקה החמורים עקב דלקת גרון אצל ילדים בני 15-5, בייחוד בחיידק מסוג סטרפטוקוק A. עוד עולה כי העלייה בתחלואה נצפתה בייחוד בקרב ילדים בני פחות מ-10. בדוח צוינו שני מקרי מוות של ילדים מקולורדו שנפטרו מהמחלה.

גם בישראל התקבלו בחודשים האחרונים דיווחים מהצוותים הרפואיים על עליה בתחלואה בזיהומים פולשניים, ביניהם גם סטרפטוקוק A ועל עלייה בדרישה לתרביות גרון. על פי דוח של המרכז – ישנה עלייה של עשרות אחוזים בדיווחים המתקבלים מקופות החולים.

"חיידק שיכול להפוך לפולשני ולגרום למחלה חמורה"

"זיהומים מחיידק סטרפטוקוק A (GAS) שכיחים למדי, ולרוב גורמים לתחלואה קלה כגון דלקות שקדים וגרון, אימפטיגו ועוד, אולם במקרים מסוימים, הזיהום יכול להפוך לפולשני ולגרום למחלה חמורה ולעתים אף מסכנת חיים", מסביר פרופ' נדב דוידוביץ', רופא מומחה באפידמיולוגיה ובריאות הציבור, ומנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון.

לדבריו, זיהום פולשני מעין זה עלול לגרום לנכות ולפגיעה בלב. אבחון וטיפול מהירים יצילו חיים. "הסיבה המרכזית להידבקות היא חוסר היגיינה, לכן סביר שנראה התפרצויות בעיקר בקרב ילדים שמזיעים יותר ומוציאים יותר אנרגיה. היו לנו גם התפרצויות בקרב חיילים בטירונות", מציין פרופ' דוידוביץ'. "מאוד חשוב להקפיד על היגיינה, על שטיפת ידיים, לא לאכול אחד מהשני וכמובן - לא לשלוח ילד חולה לגן או לבית הספר כי המחלה מידבקת מאוד. ההדבקה בחיידק היא טיפתית ועוברת גם דרך מזון".

ארגון הבריאות האמריקאי מודאג בעיקר מעלייה במספר זיהומי הסטרפטוקוקוס הפולשניים - לא רק בארצות הברית, אלא גם באירופה ובאוסטרליה. ד"ר פיטר הודס, מנהל שותף בבית החולים לילדים בטקסס, מפתח חיסונים שחוקר את החיידק: "אנחנו רואים עלייה בדלקות גרון באופן כללי בעולם. מוגלה שמופיעה על השקדים עלולה לגרום למחלה פולשנית יותר ואף מסכנת חיים".

אמא מודדת לילדה חום (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
התסמינים העקריים: חום, כאבי גרון וכאבי שרירים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מהם הסימנים שיעידו על הידבקות בסטרפטוקוק A?

"בדרך כלל אצל ילדים ההידבקות תלווה בחום גבוה, בכאבי גרון עזים, כאבי שרירים ובקושי בבליעה. לעתים מתווספת לכל אלה גם פריחה אדומה. סימנים אלה מעידים שישנה דלקת גרון חמורה הדורשת התערבות. בכל מקרה של כאבי גרון וחום גבוה יש לגשת לקבלת טיפול רפואי, לשם נטילת תרבית, ובמקרה הצורך התחלת טיפול אנטיביוטי מיידי", מציין פרופ' דוידוביץ'.